skip to Main Content
Nieuwe Wegen 2019

Nieuwe wegen

Het nieuwe jaar hebben we ingeluid omringt met nieuwe gezichten. Een Nederlands technisch werk team kwam op bezoek. Ook dit jaar geen pakket sierlijke vuurpijlen, maar een wandeling door de straten om te zien hoe in dit deel van Afrika het nieuwe jaar wordt inluid. Na het genot van een drankje en een telefoontje naar huis, ploften we ook aan het begin van 2019 weer bijtijds op ons kussen. Zal het de leeftijd zijn? 🙂

Sinds enkele jaren in de eerste weken van een nieuw jaar, laat ik mijn gedachten dwalen over jaar dat achter ons ligt. En de doelen/dromen die ik aan dat jaar had toegedicht. Ook sta ik stil bij een thema waar God me in het nieuwe jaar op wil wijzen. Maar eerst een korte terugblik.

2018/2019
Gerichter navolgen fotografie passie: Net als voorgaande jaren heb ik mezelf in 2018 creatief online onderwijs toebedeeld. Het was bijzonder bemoedigend om een boeiende cursus over Documentaire fotografie te volgen. Ook heb ik eindelijk de moed opgepakt om een aparte foto website te bouwen. Meer hiervan in 2019!

Meer beleven echte / offline leven: Enkele filmweken in een dorp zonder electriciteit zette me wederom stil bij de rust die je mag ervaren van bewust een tijdje telefoon-loos zijn. Ook tijdens een korte vakantie aan het einde van het jaar, liet ik om die reden mijn laptop en Whatsapp 🙂 thuis. Dit vraagt om herhaling.

Meer reizen in kader van (documentaire) fotografie: De film seminar in Sierra Leone vormde een absoluut hoogtepunt in 2018. Ondanks alle uitdagingen mochten we als videogroep God op bijzondere wijze aan het werk zien. De reis naar mooi Madagascar ging om diverse redenen in 2018 niet door. Maar de droom om naar Oost-Afrika – Tanzania – te gaan werd werkelijkheid. Stukje hemel in de vorm van natuurschoon op aarde. Misschien toch nog Madagascar dit jaar?

Koesteren vrienden en gemeenschap (Pay It Forward): Nieuwe persoonlijke fotoprojecten zijn dit jaar niet echt van de grond gekomen, maar dat is prima. “Je kan niet altijd zes gooien”, zoals een nieuw gemaakte vriend ons elke dag voorhield. Wie weet wat voor creatieve initatieven er in 2019 voorbij zullen komen. Art & wine avonden met mijn collega vriendinnen prijken in ieder geval op de agenda.

Mezelf (meer) verwennen: Tropische jaren tellen voor drie. Of is dit toch een fabeltje? Goed voor jezelf zorgen is in ieder geval belangrijk. Op de vraag van de schoonheidsspecialiste hoe lang geleden ik een ‘facial’ had gehad, trok ze haar wenkbrauwen op. Of ik toch alsjeblieft wat vaker mijn huid wilde laten verzorgen … Yes, mam! 🙂 Gezond eten en bewegen vallen ook onder dit punt.

Mijn hart meer openen voor Gods genezende hand: Werk in uitvoering. De (werk)drukte in 2018 nam soms de overhand, waardoor belangrijke tijd van reflectie en genezing bleven liggen. Met stip weer op de lijst van 2019 geplaatst.

Meer van Zijn woord: Dankbaar mocht ik online bijbelstudies volgen, die je wekelijks aan de hand namen door Gods woord. Ook de vrouwen bijbelstudie groep is een plek om mijn hart op te halen. Een dagelijkse podcast luisteren ga ik eens in de eerste maanden van 2019 uitproberen.

Onderzoeken combi schrijven en fotografie: Er leek weinig vooruitgang te zijn op dit punt, totdat ik benaderd werd door een bevriende ‘schrijver’. In 2019 wordt deze combi zeker actueel.

2018 / 2019 nieuw
Meer actieve fotografie kennisdeling: In december 2018 mocht ik weer deelnemen aan het christelijke Art Forum in Dakar. Dit jaar liep ik er niet alleen rond als fotograaf, maar mocht ik ook een korte workshop Documentaire fotografie geven. Mijn Hoop voor 2019 is dat de kerk en gemeenschap zich massaal achter haar jonge, christelijke artiesten schaart. En gaat inzien dat Kunst van onschatbare waarde is binnen Gods Koninkrijk.

Leren muziekinstrument op reisformaat: Sinds de zomermaanden van 2018 heb ik weer een muziekinstrument opgepakt … en wel de blokfluit. Wellicht niet het meest exotische instrument, maar wel eentje waarmee ik samen met mijn Afrikaanse vriendin kan oplopen. Het valt overigens niet mee om na zoveel jaren weer muzieknoten te lezen en te spelen 🙂 Toch ga ik volhardend door!

Coaching jongeren: een recent diep gesprek met een jonge, Afrikaanse vriendin heeft het verlangen versterkt om meer structuur in te brengen in de onregelmatige coaching sessies. Het vele reizen naar verschillende landen maakt dit niet altijd makkelijk, maar gelukkig zijn er anno 2019 steeds meer (digitale) mogelijkheden om hierbij van hulp te zijn.

In 2018 stond het thema ‘Omarmen van het leven’ centraal: met daadkracht en durf. De filmweken in Sierra Leone zijn daar wat mij betreft een duidelijk voorbeeld van. Alhoewel ik de nodige beren op de weg zag voor ik voet in het vliegtuig zette richting dit mooie land, ervoer ik rust in mijn hart dat God me bijzondere lessen wilde leren tijdens deze reis. Als groep mochten we zowel persoonlijk als binnen ons vakgebied groei doormaken. We are (definitely) better together!

Qua thema ervaar ik voor 2019 een duw in de richting van ZIJN in plaats van DOEN. Een hele uitdaging voor iemand die doelgericht is ingesteld. Op welk gebied wil ik anders ZIJN dit jaar? Een vraag om mee het nieuwe jaar in te nemen. Ik heb sterk het vermoeden dat ‘Nieuwe wegen/manieren’ dit jaar zullen kleuren, zowel op persoonlijk als geestelijk vlak. Ik zie uit naar hoe dit thema in 2019 vorm zal krijgen.

Welk thema/woord staat bij jou in 2019 centraal? En op welk gebied wil jij anders ZIJN?

Foto: Optreden Tahicia Gomes, Fiac 2018

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top