skip to Main Content

“De dorpsmenigte houdt de adem in. Zal het deze avond eindelijk lukken om één van de belangrijkste scenes uit de film op te nemen voordat de hemelsluizen zich openen? Een collega stelt zich strategisch op tussen de filmplek en het huis van de duivel. Met uitgestrekte armen roept hij om Gods hulp.

De afgelopen twee avonden konden we de betreffende scene niet filmen, omdat stortbuien en onweer ons dwongen vroegtijdig in te pakken. In deze scene ziet Adama, de hoofdrolspeelster, Jezus in haar droom. Dat deze ontmoeting plaatsvindt tegenover de moskee en naast het door de dorpelingen gebouwde ‘huis van de duivel’ lijkt alles te maken te hebben met de tegenslag die we ondervinden.”

Het jaar 2018 was alles behalve eentonig. We hebben het ervaren als een jaar vol bijzondere Avonturen. Lang niet alles ging gemakkelijk. Het doet denken aan een uitspraak die we pas lazen: “De Heere Jezus kwam niet naar de aarde om ons een comfortabel leven te geven, maar hij kwam om zingeving aan ons leven te geven.

Film seminar SL

De filmseminar in Sierra Leone vormde voor alle participanten een bijzondere ervaring. Niet alleen maakte we als groep bijzondere dingen met God mee, maar we voelden ons ook als een vis in het water. Alsof we al jaren samen werkten in plaats van voor de eerste keer. Jongeren die met ons optrokken werden ook aangetrokken door de uitzonderlijk goede onderlinge sfeer en soms leek het filmen meer een feestje dan hard werken 🙂

Uiteindelijk mochten we na 10 dagen filmen een ruwe versie van de 30 minuten film aan het dorp presenteren. Monden vielen open toen ze voor het eerst in hun leven dorpsgenoten op het doek zagen, die ook nog hun eigen hartstaal spraken. Een kroon op het werk – tot eer van God. Meer weten? Blog ‘Dorp en hemel houden adem in’.

Terwijl Ewien aan het filmen was, bevond Anco zich in ML en Burkina Faso (BF) om de in de zomer gevulde containers te ontvangen. De reis hiervan ging niet zonder slag of stoot, beide containers bleven onnodig lang staan bij de douane. Gelukkig zijn er altijd wel andere (technische) klussen op te pakken, waardoor de wachttijd toch creatief kon worden ingevuld.

Inmiddels zijn alle spullen op de plaats van bestemming en heeft Anco de geïsoleerde dakplaten al op het dak van de bijbelschool in Bobo (BF) geplaatst. Ook de vele stapelbare stoelen werden tijdens de feestdagen al dankbaar in gebruik genomen. Zo valt alles qua planning toch weer netjes in elkaar.

Het deed ons bijzonder deugd dat één van onze technische jongens zelf besloten heeft om een jaartje terug de schoolbanken in te gaan. Olivier werd zo’n 8 jaar geleden aan ons voorgesteld, toen hij van school werd weggestuurd omdat hij te oud geworden was. Sindsdien werkt hij mee en heeft zich inmiddels tot een handige installeur en kleine ondernemer ontwikkeld. In de loop der tijd is hij meer en meer het belang van verdere scholing gaan inzien en besloot zich vorig jaar in te schrijven voor een opleiding tot elektricien.

December ging van start met een bijzonder goed bezochte FIAC (christelijk artiesten forum), waarvan Ewien weer een beeld impressie mocht maken. Voor veel jongeren is dit evenement een jaarlijks hoogtepunt, waarin ontmoetingen, bemoedigingend onderwijs en seminars centraal staan. Tijdens het fotograferen van het vele jonge talent dat tijdens de avondconcerten het podium betrad, was het moeilijk om de heupen stil te houden. Het is onze Hoop dat de talenten van deze jonge artiesten meer en meer door de kerken zullen worden gewaardeerd en ondersteund. Dat het belang doordringt dat kunst een belangrijke rol mag spelen binnen Gods Koninkrijk.

Na alle afzonderlijke reizen, zagen we elkaar weer in Oost-Afrika. Anco was gevraagd om een technische training te geven. Nu we ons toch voor het eerst in dit deel van Afrika bevonden, besloten we er een korte vakantie aan vast te plakken om weer op te laden voor het begin van een nieuw jaar. De korte safari in Tanzania was adembenemend. We hadden nog nooit zoveel mooi en uniek natuur- en dierschoon bij elkaar gezien. Als het ware een stukje hemel op aarde.

De eerste maanden van 2019 zullen meerdere teams uit Nederland onze kant op te komen om mee te werken aan verschillende, lokale projecten. Het toevoegen van (extra) zonne energie bij radiostations en het plaatsen van een dak op een nieuw te bouwen gezondheidskliniek staan daarbij centraal.

Drone image radio

Inmiddels is het eerste team (zie foto) weer terug in Nederland. Op de vraag ‘omschrijf kort hoe je deze tijd in Afrika hebt ervaren’, antwoordden zij:

“Blij dat ik als leverancier van PV systemen ook mijn persoonlijk steentje heb mogen bijdragen aan een energiebesparende manier om radiostations te voorzien van continue stroom.” Bert, eigenaar Van Beusekom Harmelen

“Dankbaar dat ik deze reis weer een mooie ervaring heb mogen opdoen. Meegewerkt aan mooie projecten en bijzondere verhalen mogen horen. Lieve en mooie mensen leren kennen waar we fijn mee hebben samen kunnen werken. Ook vond ik het bijzonder hoe gastvrij en dankbaar collega zendingswerkers waren. Bedankt voor deze mooie en onvergetelijke ervaring!” Matthias, elektricien

“Buitengewoon! Niet willen missen, je neemt het voor de rest van je leven mee. En ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Matthias.” Gijs, gepensioneerd elektricien

Back To Top