skip to Main Content

“Bij het binnenrijden van één van de heiligste steden van Senegal wordt onze 7-zitter (taxi) door een politieagent van de weg gehaald. Mijn blanke snoet achter de voorruit heeft wellicht zijn aandacht getrokken. De blikken die mijn mede ‘videogenoten’ onderling uitwisselen zijn veelzeggend. Eén van mijn reisgenoten hangt voor het uitstappen zijn perskaart pontificaal om zijn nek. Ze lijken zich klaar te maken voor partijtje worstelen, alleen dan met woorden en gebaren.

Vanaf een afstand sla ik het gesprek via de autospiegel gade. Er wordt met passie gesproken, met zowel mond als handen. Ik probeer te ontdekken wie ‘aan de winnende hand is’, maar dat is vanaf mijn positie lastig te bepalen …” Lees verder: Videoreis met een gouden randje

EO Metterdaad wilde deze zomer Gods werk in Senegal onder de aandacht brengen met als focus: zonne-energie en medisch werk. Aangezien het team zelf niet kon komen filmen, klopten ze bij ons en de Media studio aan, waar we mee samenwerken. Of we een filmreis naar Dhara – de plaats waar de kliniek zich bevindt –  konden organiseren om kwalitatief goede tv-beelden op te nemen.

EO Metterdaad komt filmen

TIP:
In de weekenden van 31 juli tot en met 15 augustus 2021 worden de verschillende afleveringen over Gods werk in Senegal uitgezonden. Zaterdag (17:35 uur) en zondag (11:30) op NPO 2.

In eerste instantie zag ik (Ewien) dat niet zo zitten en dacht: “Die klus is me veel te groot, dat kan ik niet!” Totdat God me aansprak door het lezen van een boek over media in de zending en de ongelooflijke, onverwachte dingen die er gebeurden in de tijd dat films nog uit aan elkaar geplakte foto’s bestonden. Tijdens het lezen van dit specifieke boek sprak God duidelijk om de organisatorische details los te laten en te beleven wat God wilde dat we zouden vastleggen.

UNIEK AVONTUUR
Dit is ook echt een uniek Avontuur geworden. Niet alleen vanwege de spectaculaire beelden die we  mochten maken, maar ook de onderlinge kameraadschap als getuigenis voor medewerkers en patiënten. Het bracht ons als videoteam dichter bij elkaar. Helemaal toen we gevraagd werden het verhaal van één van onze teamgenoten te filmen om de nood voor een ambulance duidelijk te maken. Zijn moeder – nierpatiënt in directe nood van dialyse – overleed in een taxi, omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis geen plek had èn er geen ambulance beschikbaar was.

In de tijd dat het videoteam zich rondrennend door de ziekenhuisgangen in het zweet werkte, deed Anco dat op zijn geheel eigen wijze in Burkina. De vorige zomer in Nederland in elkaar gezette mini grid container kon op de bijbelschool worden geïnstalleerd. Tot grote vreugde van de directeur en studenten, gebeurde dit net voor de diploma-uitreiking. Na meer dan 40 jaar minimale elektriciteit kon eindelijk ‘de lichtknop om’.

Naast onze bekende Malinese jongens, was Anco dit keer ook gezegend met leergierige technici uit Burkina, die nieuwsgierig waren naar deze ‘vooruitstrevende manier’ van energie leveren. Ze kwamen gretig nieuwe kennis en ervaring opdoen. Zo werden er heel wat handen én hoofden aan het werk gezet.

Na onze afzonderlijke avonturen troffen we elkaar weer aan in Senegal, waarna we samen richting Nederland vertrokken. De ruim 2.500 zonnepanelen die in april van een dak in Noord-Holland zijn gehaald, stonden op ons te wachten. We hopen deze zomer niet alleen voor Senegal, maar ook voor Guinee en Mali een container te vullen en op pad te sturen.

HULPUIT ONVERWACHTE HOEK
Het is altijd weer bijzonder uit welke hoek we hulp met vullen mogen ontvangen. De afgelopen weken hebben twee jongeren uit de directe omgeving de mouwen voor de zending opgestroopt. Ook heeft collega Jon uit Guinee de caravan op ons erf betrokken. Naast het vullen van ‘zijn container’, knapt hij ook met liefde de tuin en stoep van ons erf op.

Vanuit Zuidland bidden we jullie rust en inzicht toe in deze bijzondere tijd. Opdat we allen dagelijks Gods Licht mogen laten schijnen om ons heen. Van harte welkom voor een bakkie of dagje helpen 🙂 deze zomer!

“God is een expert in het onmogelijke en Hij heeft het laatste woord …” VISJE

Back To Top