skip to Main Content
Facing reality
Ken Hem in al uw wegen en Hij zal uw paden recht maken’  (Spreuken 3:6)

“RUST, BIJBELSTUDIE EN ZONNEPANELEN”, was standaard het antwoord van Anco op de vraag met welk doel hij naar Palomera was gekomen. Een Spaans terrein, waar Ewiens zus en haar gezin het Trainingscentrum voor bijbels leven (Yada Studies) mogen beheren. Terwijl het vliegen met mondkapje wennen was, waren we bijzonder dankbaar dat we toch weer op weg konden na lange tijd op één plek te zijn geweest.

In Spanje beginnen en eindigen we de dag als groep met bijbelstudie en dat zet de toon van de dag. Gedurende de dag liggen er allerlei praktische taken, zoals de moestuin bewerken, kampeerplekken bosvrij maken, een rek bouwen voor de zonnepanelen, de gereedschapsruimte organiseren, uitleg geven bij een meegebrachte fotocamera etc. Naast het installeren van zonnepanelen gaat Anco ook de uitdaging van een slecht lopende riolering aan :). Er zijn genoeg dingen te doen op het ruim 80 hectare terrein.

Dat Spanje strenger is met een mondkapjesplicht wordt ons al snel duidelijk. In de stad kun je er niet omheen. Al fotograferend wordt de bezorgdheid visueel zichtbaar op de vele gezichten.  Terug in de stilte op Palomera lijken de 24-uurs economie en Corona weer ver weg. Een ideale omgeving om jezelf en God beter te leren kennen. Vooral in de grootsheid en schoonheid van de natuur sijpelt de scheppingskracht door… Lees verder op onze Blog

Eenmaal terug in Nederland gaan we verder met het voorbereidingswerk voor diverse landen en projecten. Ook met onze (Afrikaanse) collega’s hebben we intensief contact, om hen met het lopende werk te coachen. Het is een zegen om op afstand veel dingen te kunnen delen en regelen. 

Sinds kort is het vliegveld in Senegal weer open en druppelen weer mondjesmaat mensen binnen. Enkele Amerikaanse collega’s keerden eind augustus weer terug naar Dakar. Of dat voor ons ook zal kunnen hangt samen met een aantal factoren, waaronder de juiste papieren om Senegal binnen te komen en of de landsgrenzen rondom Senegal weer open zullen gaan. 

Al met al blijft de datum van terugkeer naar Senegal nog even open staan. We mogen erop vertrouwen dat God op Zijn tijd de weg baant terug naar de plek waar Hij ons hebben wil. Nu zijn we bovenal dankbaar dat we Gods hand kunnen zien in de werkzaamheden die we gedurende de lange tijd in Nederland mogen oppakken.

“We danken God hoe hij in deze tijd op bijzondere wijze heeft voorzien in goedkope accu’s voor een Bijbelschool in West-Afrika. De oude loodaccu’s uit 2010 en 2012 waren echt aan vervanging toe, maar de financiën waren beperkt.  Op een dag kreeg ik een partij accu’s aangeboden, die na veel ‘handwerk op maat’ mogelijk weer ingezet konden worden. De prijs was echter zo gunstig, dat een paar maanden hard werken met een clubje mensen het meer dan waard maakte. Uit eerste testresultaten blijkt dat accu’s van 3-5 jaar oud tot wel 90% van hun capaciteit nog bevatten. Een regen van zegen!”, aldus Anco.

‘Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag voor morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’ (Mat 6:14)

Rainbow of Hope

IN DE HEMEL IS GEEN PANIEK!
We hadden eind maart toen we uit Senegal vertrokken, niet kunnen vermoeden dat we voor zo’n lange tijd weg zouden zijn. Toch bedenken we ons iedere dag weer dat dit voor God niet als een verrassing kwam en we – dwars door de storm – onze ogen op Hem gericht mogen houden.

Toen we begin juli in een gemeente mochten spreken over Gods bediening in Afrika, kregen we het volgende thema op ons hart: In de hemel is geen paniek! Aan de hand van Psalm 91 mochten we delen over Gods bescherming, juist ook in tijden van gevaar. Wanneer wij ervoor kiezen dichtbij (in Zijn schaduw) te blijven, zal Hij bij ons zijn, wat er ook gebeurt. Zijn wegen zijn hoger dan de onze en wanneer God onze ogen daarvoor opent, zullen we zien dat Zijn weg de beste is, altijd! 

Al enkele jaren hebben we het voorrecht om in de gemeente Mijdrecht over Gods werk in Afrika te mogen delen. We legden enkele bezoekers de volgende vraag voor: ‘wat hen bijzonder heeft aangesproken dit keer’ of ‘wat hen aan het denken heeft gezet’?

“Vanaf een afstand kenden wij Anco & Ewien. Hun werk in Afrika was boeiend, maar ver van ons bed. Tot die zondag dat wij hen thuis mochten uitnodigen voor koffie en een broodje. Wat zijn al hun verhalen achter het werk, hun door God gegeven passies meer gaan leven, doordat we hen persoonlijker mochten leren kennen.

Het vertrouwen op God in hun leven, hun werk was een bemoediging voor ons. Natuurlijk weten we dat we op God mogen vertrouwen, maar soms is het goed als dat ‘weten’ even afgestoft wordt en weer een belangrijkere plaats mag gaan innemen. Als het Gods plan is, en wij zijn Zijn instrument, dan komt het goed, op Zijn tijd en manier.

De nuchterheid, humor en vriendelijkheid waarmee Anco & Ewien in het leven staan, naast de door God gegeven talenten en kennis op vele gebieden, maakt hen tot een lichtend licht en een zoutend zout.” Marjolein & Ron

“Anco en Ewien komen (bijna) elk jaar in onze gemeente spreken. Zij vertellen dan over hun werk en leven met de Heer in Afrika. Wat me de laatste keer bijzonder bemoedigde was, hoe zij financiële hulp krijgen van sponsors waar je dat niet direct zou verwachten. Zij bidden voor de uitdagingen waar ze voor staan en de Heer geeft antwoord! Met Hem is er geen reden tot paniek!Ria

Anco mag zich steeds verder bekwamen in het 3D printen. Ook het testen en opzetten van batterij-installaties voor diverse projecten houden hem dagelijks bezig. Hij  blijft betrokken bij de diverse lopende projecten en voorziet op afstand zijn technische jongens van raad en advies. 

Ewien ging een tweede keer richting Spanje om nog meer bijbelonderwijs te ontvangen en tot praktische hulp te mogen zijn voor Yada Studies. Het is bijzonder om de groeiende bijbelschool in beeld en geluid tot hulp te mogen zijn. 

Stof tot nadenken in Corona tijd (Kijk tip): What’s up Prof – 27 (Walter Veith & Martin Smith – Vaccines & The Mark)

Back To Top