skip to Main Content

Met Pasen stonden we met onze voeten in de zee, omdat iemand uit onze huiskerk zich liet dopen. Nog geen jaar geleden had God hem door een droom en bijbelverhaal in zijn kraag gegrepen, waardoor zijn leven 180 graden gedraaid werd. Als leraar filosofie had hij een lange weg afgelegd. De doop trok de nodige aandacht van omstanders op het strand, al prezen de verkoopdames hun waar nog net zo luid aan toen zij een groepje blanken het strand op zagen lopen. Tot ook zij stil werden en door hadden dat we waren samengekomen voor een ander, hoger doel.

De eerste maanden van het jaar zijn omgevlogen en we mochten verschillende reizen maken, zowel met als zonder elkaar. Voor Ewien begon 2019 met een bijzondere videoreis door Guinee, waar de kerk met een enorme vreugde en dankbaarheid haar 100-jarig bestaan vierde. Naast de lange uren op de weg, de boeiende gesprekken en de uitbundige vieringen, bleken vooral gelegde relaties de basis te vormen tot de groei en bloei van de kerkgemeenschap. De vriendschapsband van de oudste kerkleden (zie header foto) is hier een mooi beeld van. Lees verder en bekijk een video op onze website: Bus vol blanken.

Voetjes vd vloer

Anco ontving een Nederlands team in Guinee, om een nieuwe gezondheidspost van dakplaten en zonne- energie te voorzien. Leonard, een van de leden van het team, schrijft: “Onder luid gezang van de vrouwen ging na ruim een week de laatste dakplaat erop. Anco had ondertussen het accu pakket met monitoring systeem aangesloten. Daarna nog snel een veldje zonnepanelen op het nieuwe dak en we waren niet meer afhankelijk van de aggregaat.” Lees verder en bekijk een korte video impressie op de blog: Je kan het dak op!

In maart trokken we samen richting ML. Het doel van de reis was tweeledig: ten eerste het geven van een technische conferentie en training in de hoofdstad en daarnaast een bezoek van een goede vriend om bouwwerkzaamheden te verrichten aan o.a. het vrouwen- en kinder ziekenhuis. Ewien werd tijdens de technische evenementen gevraagd om foto’ s te maken en twee video groepen aan te sturen om een impressie te maken van zowel de technische dagen als een groot vis project dat volledig op zonne-energie draait.

Door het vele reizen en de diverse werkzaamheden ontmoeten we vaak nieuwe mensen op verschillende plekken. Ondanks de praktische aard van ons werk, houden we ook altijd de geestelijke dimensie voor ogen. Tijdens onze tijd in ML bijvoorbeeld hadden we veel contact met een goede vriendin die graag een ‘opleiding Pastoraat’ in Togo wilde gaan volgen, maar nog niet wist hoe zij dit handen en voeten kon geven. Door coachingsgesprekken konden we haar op weg helpen. Nu heeft ze het eerste theorie blok afgerond en hoopt ze na drie maanden theorie, ook drie maanden stage te kunnen gaan lopen. Het mooie is, dat ook een goede vriendin uit Senegal deze maanden met haar oploopt en dezelfde opleiding besloot te gaan doen. Wat ons betreft een knipoog van Boven.

Ook via de trainingen voor Victron komen we in contact met mensen die anders niet zo snel op ons pad zouden komen. Het vinden van goede technici blijft vaak een uitdaging. Anco zag dan ook Gods hand in een bijzondere ontmoeting met een Senegalese technicus die niet alleen zijn liefde voor het vak deelde, maar ook zijn liefde voor God. Een bezoek aan Beersheba mondde uit in een avondje verder praten bij de pizzatent.

Solar for clinic

Na de pizza avond werd al snel beklonken om samen te werken, beginnend met de technische installatie voor een kliniek in het noorden van Senegal. Om direct de koe bij de horens te vatten, werd er een datum geprikt en op Goede Vrijdag stonden we met z’n allen op het dak, uitkijkend over de droge, dorre vlakten van Dhara.

Dr. Soh wilde juist hier een post beginnen, omdat er weinig tot geen voorzieningen in de omgeving zijn, terwijl het een van de dichtstbevolkte wijken van de stad is. De kliniek draait nog niet, maar het installeren van zonne-energie was een belangrijke stap. “Een gebedspunt verhoord, door een groep mensen die uit het niets verschenen”, aldus dr. Soh. We verwachten nog wel vaker die kant op te rijden.

Back To Top