skip to Main Content

Onze hond Ruff en het onderbuurmeisje Lizzy zijn dikke maatjes. Ze zijn met elkaar opgegroeid en het is bijzonder om te zien hoe hun unieke band in de loop der jaren is versterkt. Waar Ruff normaal de neiging heeft om gillende kinderen op straat na te jagen, heeft ze een ‘soft spot’ voor de kinderen van onze onderburen. Ze laat heel wat toe. Lizzy kon tijdens de fotoshoot haar lach nauwelijks inhouden en zit giechelend naast Ruff. Het prachtige licht in onze achtertuin brengt deze scene tot leven. Wat zijn we dankbaar dat God ons deze plek gegeven heeft. Een oase van rust in ons drukke en avontuurlijke bestaan.

Ruff's Adventures

Terwijl Anco de laatste containerzaken in de Nederlandse kou afhandelt, vliegt Ewien weer richting de Afrikaanse warmte. Het is een vreugde om vrienden en collega’s na onze lange tijd in Nederland weer te ontmoeten.

TERUG NAAR SENEGAL 
Wanneer Anco een weekje later ook weer in Senegal is, nemen we eerst een weekend rust. Op een prachtige plek, weg van alle drukte en digitale afleidingen.  Een perfecte plek om op te laden, voordat we weer volop aan het werk gaan.

De laatste weken van december besteden we aan opruimen, administratie en voorbereiding van diverse projecten. Als onze auto onverwachts stil komt te staan na een klein ongeluk, zijn we ruim een week minder mobiel. Een prima gelegenheid om de achterstand in administratie bij te werken. 

Container aangekomen! Stoere mannen die meehielpen gaan met knuffels onder de arm naar huis.  

CONTAINER VOL ZEGEN
Het nieuwe jaar begint met een knal. Na ruim een week ontvangen we bericht dat de container in de Senegalese haven is aangekomen. Met een iets te grote groep (iedereen wil wel wat bijverdienen 🙂 wordt alles zonder ongelukken en in goede sfeer uitgeladen. 

Er worden heel wat kreten geuit bij het uitladen van de container. Men knikt goedkeurend bij het zien van zo’n geordende, volgepakte container. Ook de vrachtwagenchauffeur vergeet even zijn vermoeidheid na een hele nacht rijden. 

Alle materialen worden bij het uitladen direct zo goed mogelijk gegroepeerd, zodat dingen makkelijk vindbaar zijn. Een groot aantal zelfgebouwde batterijen en zonnepanelen zullen bijdragen aan extra water voor Beersheba. Met deze extra stoot aan energie wordt het mogelijk veel meer water te pompen, zodat ook de beregeningsboom (pivet) volop kan draaien. Voedselverbouwing voor de dieren op grote schaal wordt hierdoor mogelijk.

Ook voor het nieuwbouwproject van Wycliff Bijbelvertalers/SIL in een nabijgelegen stad kunnen allerlei materialen direct ingezet worden. Het doel is dat het hele kantoorcomplex binnenkort op een professionele 30 kW zonne-energie installatie zal gaan draaien. Ibrahim (zie Laatste Nieuws) zet zijn tanden in het lassen van een batterijkast. Hij zet grote ogen op wanneer hij hoort dat veel materiaal uit de container gratis geschonken is, omdat het anders als oud ijzer weg zou gaan. 

Tade en Ibrahim aan het werk bij SIL in Thies 

ANDERS 2023 IN
We mogen 2023 op een bijzondere manier beginnen – we sluiten ons aan bij een wereldwijd groepsinitiatief van Gebed & Vasten. Het vasten is een goede voedingsbodem om in alle rust de richting voor 2023 uit te zetten. Ook de waardevolle inzichten en woorden van God vanuit de groep, doet een ieder goed. ‘Het vasten smaakt naar meer’! In de eerste blog van 2023, lees je welk woord voor 2023 centraal zal staan …

Eind 2022 kreeg Ewien de vraag of ze zich wil aansluiten bij de internationale filmgroep CREATE MOBILE. Een groep waar ze al heel wat jaartjes mee optrekt wanneer ze in West-Afrika een filmproject oppakken. Vriend en regisseur Steve moedigt haar aan om te vragen of God een duidelijk antwoord wil geven. Wat hier is uitgekomen, lees je verderop. 

REIS NAAR NIEUW LAND
Begin februari mochten we een nieuw land in West-Afrika bezoeken. Goede vrienden in Ivoorkust hebben gevraagd om de elektrische installatie op de Theologische Faculteit te komen bekijken – met het oog op zonne-energie voor de toekomst. Ook hebben ze een wensenlijstje van digitale beelden ten behoeve van fondsenwerving. 

We hebben de school duizenden euro’s bespaard door een kritische blik op de offertes te werpen en toekomstplannen door te spreken met lokale installateurs. Ook een les verzorgen op de avonduniversiteit bracht mooie ontmoetingen met lokale technici. Met een aantal van deze studenten ontwerpen we het zonne-energie systeem voor de faculteit. 

Ook in 2023 ervaren we het als een voorrecht om hoop en licht te verspreiden binnen projecten van Gods Koninkrijk. Door ons werk heen, maar vooral ook door de manier waarop we in het leven staan. Opdat we allen een krachtig getuigenis mogen zijn van Hem die leven ten volle geeft!

“Now choose life, so that you and your children may live and that you may love the Lord your God, listen to his voice, and hold fast to him. For the Lord is your life.” – Deuteronomy 30:19-20

Back To Top