skip to Main Content

De afgelopen maanden hadden we veelvuldig contact met EO Metterdaad om het werk in Senegal onder de aandacht te brengen. Er rolde uiteindelijk een mooie aflevering uit de intensieve samenwerking. Met als belangrijkste insteek: ambulance, zonnepanelen en röntgen …

Anco monteert zonnepanelen die levens redden

Anco van Bergeijk plaatst tweedehands zonnepanelen uit Nederland op scholen en ziekenhuizen in West-Afrika, die hierdoor eindelijk stabiele stroom hebben. De jonge monteurs die hem helpen, leidt hij zelf op.

Zonnepanelen in Afrika, dat klinkt als een supergoed idee?

Stabiele stroom is in Afrika inderdaad vaak een groot probleem. In plattelandsziekenhuisjes leidt stroom die uitvalt soms zelfs tot onnodige sterfgevallen. “De oplossing die je nu vaak ziet, een dieselgenerator, kost ziekenhuizen tot wel 15.000 euro per maand”, vertelt Anco. Geld dat niet naar de broodnodige medische zorg kan. In de Afrikaanse zon vormen zonnepanelen een prachtige oplossing. Het ontbreekt lokaal alleen nog regelmatig aan kennis en het juiste materiaal.

Hoe organiseert Anco de juiste vakkennis en materialen?

Deze gedreven technicus speurt in Nederland tweedehands partijen zonnepanelen op, die bijvoorbeeld licht beschadigd zijn. Hij probeert deze zo goedkoop mogelijk te bemachtigen. Daarna worden de panelen gecontroleerd en klaar gemaakt voor verzending. Minstens even belangrijk voor Anco is zijn werk als opleider van jongeren in West-Afrika. Hij leert hen de kneepjes van het zonnepanelen-vak. En met succes: een aantal van deze jongens heeft inmiddels zelf hun eigen bedrijf. Anco: “Ik kan zo nog tientallen scholen en ziekenhuizen noemen die ook dolgraag zonnepanelen zouden krijgen. Wij hebben de kennis, maar missen de financiën voor extra partijen panelen, transport en montagekosten.”

Bekijk hier (nogmaals) de aflevering: EO Metterdaad

Back To Top