skip to Main Content

In Dhaka (Bangladesh), waar overwegend moslims wonen, gaan jaarlijks op de Paasmorgen grote aantallen christenen de straat op. In Guinee werd een doopdienst gehouden, waar nieuw-gelovigen in de plaatselijke rivier worden ondergedompeld en een ‘nieuw leven starten’. Wij hadden dit jaar een Nederlandse dienst met musical en taart na. Ook weer iets heel anders 🙂 Hoe verschillend Pasen ook wordt gevierd, één ding staat vast: het herdenken van de opstanding van Jezus en wat dat voor ieder persoonlijk betekent.

Terwijl we letterlijk in de lucht hangen op weg naar Amerika (waarover verderop meer) – nemen we graag wat bijzondere momenten met jullie door uit het eerste kwartaal van 2018.

Anco ging begin 2018 weer richting ML om extra zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis te installeren. Ewien bleef dit keer achter in Senegal om diverse foto- en videoprojecten op te pakken. Het einde van het studiejaar op de agrarische school Beersheba kwam in zicht, dus hoogste tijd om alle studenten weer mooi op foto vast te leggen. In navolging van vorig jaar werd er ook weer een korte video gemaakt. De helft van de studenten kwam kort in beeld om te vertellen op welke wijze God in hun leven heeft ingegrepen tijdens het studiejaar op Beersheba. Bekijk de video ‘By His Grace’.

Beersheba group 2017

Op de terugweg uit ML nam Anco dit keer niet alleen spullen mee uit de container, maar ook één van onze jonge vrienden, Moussa, en zijn gepensioneerde vader. Ze wilden graag een korte stage lopen op Beersheba, om meer te leren over onderhoud van koeien en varkens, groei en verkoop van moringa poeder* etc. Onze vrienden keken hun ogen uit en leerden elke dag wel iets nieuws. Hun verlangen om te groeien in kennis en vaardigheid werd ook door ons team opgemerkt, met als gevolg dat Moussa dit jaar het hele studentenprogramma volgt. Eenmaal terug op hun eigen veld, hebben pa en zoon in rap tempo de geleerde dingen doorgevoerd.

[Lees verder]

Tijdens ons bezoek aan ML maakten we wat extra kilometers, richting buurland Burkina. Anco en een jonge ICT-werker gingen naar de hoofdstad om de eerste, christelijke Franstalige ICT-conferentie bij te wonen. Het hoofdonderwerp ‘veiligheid van ICT systemen’ was actueel en sprak de diverse technici aan. Daarnaast was het ook een moment om elkaar te bemoedigen en nieuwe (internationale) contacten te leggen.

Ewien bleef achter in Bobo om met het bezoekende doventeam op te trekken. Het was bijzonder mooi om te zien hoe expressief de dove kinderen reageerden tijdens toneelstukken en spelletjes die met hen werden ondernomen. Het komt niet veel voor dat deze kinderen mensen om hen heen hebben die gebarentaal spreken en de tijd nemen om met hen te praten. Een bezoek aan een dorpje met 18 dove bewoners liet een diepe indruk achter. Lees meer hierover in de blog ‘Horen met je hart’.

Deaf visit

Eenmaal weer terug in ML heeft Anco de watervoorziening op de alsmaar groeiende bijbelschool weer verder uitgebreid. In 2018 hopen we de derde tuin op het terrein te starten, zodat alle studenten voldoende ruimte hebben om hun eigen groenten te telen. Ewien was gevraagd om video beelden te schieten van enkele lopende projecten voor een kerk in de Verenigde Staten.

Na het vele reizen was het heerlijk om weer op onze favoriete stek neer te strijken in Senegal en gewoon even op Beersheba rond te lopen. Naast de afronding van allerlei lopende zaken, werden de meegenomen spullen uit de container direct door een collega netjes schoongemaakt en in ere herstelt. Zo ook een oude draaibank, waarbij hij stond te glunderen toen deze ook nog eens als een zonnetje bleek te draaien.

Nog net voor we weer richting Nederland vertrokken, stond er een special veldbezoek op de agenda. We mochten de feestelijke opening bijwonen van het ‘eerste Evangelische radiostation’ in Senegal. Een historisch moment, waar veel mensen lang naar hadden uitgekeken. Pas na zo’n 10 jaar strijd en tegenwerking, kon het station eindelijk zijn deuren openen.

De vreugde en dank waren die dag groot, vooral bij de dominees die vanaf het begin bij het proces betrokken waren. Als het aan hen ligt, blijft het niet bij één radiostation, maar zullen er snel meer volgen.

Zoals genoemd zijn we momenteel onderweg naar Amerika. Naast de nodige officiële bezoeken, zal het ook een tijd zijn om familie en vrienden weer te zien. Ook zal er ruime gelegenheid zijn om tot rust te komen en de schoonheid van het land in ons op te nemen. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.

* Meer info over Moringa: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera

Back To Top