skip to Main Content
Spreek Leven

Spreek leven

Ook aan het einde van 2023 stapte – of beter gezegd strompelde – ik weer als eerste een vliegtuig in richting Afrika. Korte tijd voordat alle December drukte los zou barsten. Anco kon nog net op tijd de deur van de derde en laatste container dichtlassen, om één dag voor Kerst in Senegal te landen. Dit beeld geeft wel een beetje in vogelvlucht weer hoe 2023 verliep – best hectisch, vol onverwachte wendingen 🙂

Ook 2023 sloten we af op een ongeplande, maar bijzondere plek. De laatste dag van het jaar hadden we onszelf voor de gelegenheid uitgenodigd bij een groep van vrijgezelle dames, thuis bij een goede vriendin uit Mali. “Jullie zijn door afzonderlijke reizen tenslotte van tijd tot tijd ook alleen”, grapte ze toen we vroegen of we aan konden haken. Zittend rond een zelfgemaakt vuurtje, lieten we de hoogte- maar ook de dieptepunten de revue passeren: 2023 was een bewogen jaar.

TALENTEN VOOR DE KONING
Kunst in diverse vormen speelde een belangrijke rol in 2023. Het was een verademing om weer onderdeel van een (film) team uit te mogen maken, waar God en Kunst hand in hand lopen. De nauwere samenwerking met Create Mobile werd van beide kanten als positief ervaren. Reden om voor langere tijd samen op te trekken. In 2024 zal de focus liggen op: (mobiele) video training, mentorschap en het meewerken aan de Franse vertaling en opnames van de filmseminar online (FFSO). Een belangrijke stap dichterbij voor het lanceren van een Afrikaans filmteam – Create Cameroen.

Art is a collaboration between God and the artist, and the less the artist does the better. ~André Gide
Container werk

Al vrij snel in het nieuwe jaar mochten we een eerste container hulpgoederen op Beersheba ontvangen. Wanneer we deze zonder ongelukken en in goede sfeer uitpakken, beseffen we altijd weer hoe waardevol dit is. Alle materialen werden bij het uitladen zo goed mogelijk gegroepeerd, zodat dingen makkelijk (her)vindbaar zijn. Een groot aantal zelfgebouwde batterijen en zonnepanelen zullen bijdragen aan extra water voor Beersheba. Ook voor het nieuwbouwproject van Wycliff Bijbelvertalers/SIL in een nabijgelegen stad kunnen allerlei materialen direct worden ingezet. Vaak weten we bij het inpakken van bepaalde goederen nog niet welke bestemming deze uiteindelijk krijgen, maar God wel. Het gebeurd regelmatig dat specifieke goederen door Hem al ‘voorbedacht’ zijn.

HEMELSE SCHATTEN
Begin februari mochten we samen een nieuw land in West-Afrika bezoeken. Goede vrienden in Ivoorkust hadden al meerdere keren gevraagd om de elektrische installatie op de Theologische Faculteit te komen bekijken – met het oog op zonne-energie voor de toekomst. Anco kon op deze wijze de school duizenden euro’s besparen door een kritische blik op de offertes te werpen en toekomstplannen door te spreken met lokale installateurs. Ook een les verzorgen op de avonduniversiteit bracht mooie ontmoetingen met (jonge) lokale technici.

Het was ook bijzonder om te zien hoe onze vrienden invulling geven aan hun pastorale bediening. De zuivere zang van een groep florerende bijbelschoolstudenten in Yamoussoukro blijft ons nog lang bij. Wat een vreugde – in een op het oog imperfecte omgeving. Het was duidelijk dat deze studenten schatten in de hemel verzamelden (geestelijke rijkdom), niet op aarde.

NIEUWE ENERGIE
Ook in Senegal stijgen de energieprijzen hard, waardoor de roep om zonne-energie rap toeneemt. Er is zoveel werk, dat Anco en zijn technische jongens zorgvuldig afwegen in welke projecten zij wel en niet willen investeren. Zo mochten ze bijvoorbeeld voor het nieuwe kantoorcomplex van SIL/Wycliff bijbelvertalers Thies een energieplan ontwerpen. Een flinke klus, maar het schetst een mooi beeld dat stabiele stroom bij mag dragen aan vele jaren bijbelvertaalwerk (eeuwigheidswaarde).

De feestelijke opening van het kantoorcomplex in maart kreeg nog een bijzonder staartje. De vrouw van de Senegalees / Nederlandse project voorman ontving een droom, waarin ze haarzelf in Senegalese water zag staan om gedoopt te worden. Anco werd gevraagd om samen met de directeur mee de zee in te gaan. Batteries & Baptism 🙂 gaan goed samen.

VERRE REIZEN
Terwijl Anco een aantal technische reizen maakt, bereid ik me voor op één van de hoogtepunten van het jaar 2023: een videoreis naar Thailand. Een deel van de wereld waar ik nog niet eerder voet heb gezet. Het is mooi om als Create Mobile team bij elkaar te zijn om samen Gods richting te zoeken, plannen te maken en nieuwe dingen te creeëren. Een reeks van mobiele film producties zijn hier een vrucht van – als ondersteuning voor verschillende (smartphone) trainingen. Walk with Me is hier een goed voorbeeld van.

Thailand blijkt een kleurrijke en fotogenieke bestemming te zijn, maar het beeld van waarzeggers in een glazen hok met een grote rij volwassenen en kinderen ervoor, blijft me nog lang bij na de reis. De openlijke afgoderij doet mijn haren soms letterlijk overeind staan, maar aan het einde van de rit ga ik toch bemoedigd en verkwikt terug naar huis. Om Koninklijke Kunst te creëren. Lees verder in de blog ‘De vele gezichten van Thailand’.


Verschillende filmreizen- en trainingen vonden om diverse redenen geen doorgang in 2023 en dat is best wel eens even slikken. De 6-weekse filmseminar in bijvoorbeeld West-Afrika wordt vanwege de aanhoudende politieke onrust terug op de plank gezet. Ook onze culturele partners in het Zuiden van Afrika trekken aan de rem, omdat ze vanwege hun geloof worden vervolgd. Reden voor ons als team om ons even terug te trekken en via whatsapp mentorschap en training te verlenen.

SCHOONHEID DIE GENEEST
“Beauty heals – it is a lifeline being thrown from Heaven”- (Schoonheid geneest – het is een reddingslijn die uit de hemel wordt toegeworpen) … Een quote die een snaar van binnen raakt. Wanneer ik contact zoek met God, trek ik vaak de natuur in. Mezelf laten onderdompelen in majesteuze schoonheid, verandert mijn kijk op het (dagelijkse) leven. Zorgen die ik meezeul, kan ik dan makkelijker achterlaten bij God de Vader.

Speak Life

Ook in een droog en dor land als Senegal, kan schoonheid mensen raken. Een passieproject in de vorm van een speciale muurschildering voor de gebedskamer bij de Beersheba kliniek is hier een goed voorbeeld van. Nu het na lange tijd en veel moeite af is en aan de muur schittert, vormt het schilderij een eyecatcher. Het is onze hoop dat door dit doek heen, Gods Vaderliefde tot het hart van de mens in nood zal doorklinken.

MET LIEFDE OP DE FIETS
Ook tijdens de nazomer van 2023 werden er weer heel wat containers met hulpgoederen klaargemaakt. Drie in totaal, met hulp van velen. Terugkerende collega en vriend Jon kwam dit jaar zijn eigen container voor de kliniek in Guinee vullen. Ook zijn vrouw voegde zich een tijdje bij hem in de caravan op ons erf. Jon is zelf opgegroeid op een boerderij en stil zitten is niet aan hem besteed. Hij vindt het altijd mooi om allerlei werk aan te pakken

Door een val tijdens het rotsklimmen in Spanje werd ik letterlijk stilgezet. Alle zeilen moesten worden bijgezet om overeind te blijven en te herstellen. Een bijdrage leveren aan het containerwerk was er hierdoor niet bij. Soms leek mijn leven alleen uit kantoorwerk, oefeningen en overleven te bestaan. Zes weken herstel veranderde in ruim vijf maanden. Een uitdaging om de wedloop die voor me lag met volharding (en dankbaarheid) te lopen, met het oog gericht op Jezus – de Leidsman en Voleinder van het geloof (Hebr 12:2 ).

Ook de blokhut, vooral bedoeld om te schrijven, werd in de zomer van 2023 een stuk minder gebruikt. Het hobbelige pad ernaar toe, voelde als een bergbeklimming voor iemand die niet goed ter been is. Fietsen door de Zuidlandse polders mocht ik op een gegeven ogenblik wel doen. Op doktersadvies – en met een brede glimlach op mijn gezicht. Door te fietsen hervond ik een deel van haar vrijheid – en kwam weer wat meer onder de mensen. De altijd terugkerende vraag naar het verloop van het herstel, weerhield me er soms van om sociale gelegenheden te bezoeken. Lees verder in de blog ‘Voetreflecties‘.

ZOMERTIJD MET PIT
Ondanks de beperkte mobiliteit, wist ik me toch goed bezig te houden. De samenwerking met mijn nieuwe filmcollega’s van Create Mobile in verschillende werelddelen hield me ‘op de been’. Om een korte introvideo over mijn werk bij Create te monteren heb je tenslotte geen benen nodig. Daarnaast was er veel begrip voor de situatie en droeg het team voor deze tijd mooie en passende klussen aan. Ook de blokhut diende als décor om een aantal nieuwe videolessen op te nemen.

Selecteer even de Nederlandse ondertiteling voor meer kijkplezier!

Zoals al eerder genoemd, wist een bonte groep van bekende en nieuwe gezichten weer de weg naar het Zuidlandse erf te vinden. Gasten of niet – Anco en ik trokken er wekelijks steevast met onze Barnabus op uit om boodschappen te doen en om op een mooi plekje even tijd te nemen voor God en elkaar. Een moment van (geestelijke) rust.

Temidden van alle nazomer drukte, kreeg Anco een onverwachts cadeau in de vorm van een spontane lift naar Yada Studies in Spanje. Aangezien hij te moe was om zo’n lange reis (23 uur) alleen te maken, en ik nog niet goed genoeg te been was om hem te vergezellen, legden we de vraag bij God neer. Als Hij wilde dat Anco naar een speciale conferentie zou gaan, dan mocht Hij ook voor passend vervoer zorgen. En zo gebeurde het.

Op zaterdag kreeg Anco spontaan een lift aangeboden van iemand die kwam helpen op de boerderij. We keken elkaar aan en wisten dat dit het antwoord van God was. Het werd een tijd van rust en opbouw, waarbij de spreker een krachtig getuigenis van Gods altijd aanwezige hand in ieders leven gaf.

ENERGIE-K IN NEDERLAND
Naast containers vullen en batterijen bouwen, waren we ook met enige regelmaat te vinden op de bijbelschool Cornerstone in Beugen. Om mee te denken en te bouwen aan een andere energievoorziening. Met de stijgende energieprijzen werd dit echt een noodzaak, om niet in de kou te komen zitten.

Aan het einde van de zomer namen we nog één keer de Barnabus voor een park picknick in hartje Den Haag. De gemeente waar we ons sinds ons vertrek naar West-Afrika thuis voelden, besloot na een flinke afname in aantal leden de afgelopen jaren, haar deuren te sluiten. Het samenzijn was een afsluiting om de mooie jaren die we samen doorbrachten te vieren.

En toen brak het moment aan om op zoek te gaan naar een nieuw geestelijk thuis. Met enige regelmaat brachten we al een (online) bezoek aan een grotere, Evangelische gemeente in de Hoeksche Waard. Met een nieuwe gemeente dichter bij huis, krijgen we er ook een paar mooie, nieuwe vriendschappen bij.

WEER OP DE BEEN
In het laatste kwartaal van 2023, lukt het me om weer voldoende op de been te zijn om samen met Anco een bliksembezoek aan Senegal te brengen. De plaatselijke fysio moedigt dit aan en ziet het als een goede test om te zien hoe mobiel ik weer ben. Het weerzien met Malinese vriendin Martine vormt een bijzonder onderdeel van onze reis. God heeft haar op het hart gedrukt om haar talenten onder straatkinderen in te zetten. Het innemen van de door God gegeven bestemming en doel heeft een grote invloed op haar leven. De mogelijkheid om die roeping te volgen en het daadwerkelijk te zien ontvouwen geeft enorme vreugde.

Lopen op Zanzibar

Na Senegal, mochten we alsnog op werkreis naar Tanzania. Ook dit jaar wordt Ancos praktijkervaring met zonne-energie producten onder extreme omstandigheden weer gewaardeerd. Nadat de training is afgerond, genieten we op Zanzibar na van rust, zee en strand. Het is op deze mooie plek, dat ik weer voor het eerst 7 kilometer over het oneffen strand kan lopen. Een mijlpaal om bijzonder dankbaar voor te zijn.

GOD WAS ERBIJ
Op bergen en in dalen – God is overal. Rust en dankbaarheid kenmerkte mijn herstelperiode, waardoor ik persoonlijk mocht groeien in mijn afhankelijkheid van God. Met de Perfecte Vader aan je zij, voel je je gedragen. Het woord / beeld van 2023 (de open handen) kwam letterlijk tot leven. Wellicht niet op een manier die ik zelf gekozen zou hebben, maar juist in moeilijke tijden groei je.

Vooruitkijkend, zien we uit naar wat God in 2024 gaat doen. Tijdens een week van Vasten & Gebed, werd ik bij het beeld van de Goudsmid bepaald. Het zilver moet op z’n heetste punt in het vuur komen om ALLE ONREINHEDEN eruit te branden. De Goudsmid moet erbij blijven zitten tijdens dit REINIGINGS proces en het voortdurend in de gaten houden, zodat het zilver niet te lang in de hitte is en verbrandt. Wanneer ZIJN EIGEN BEELD weerspiegelt wordt in het zilver, weet de goudsmid dat het klaar is (Mal. 2: 2,3).

NIEUWE, FRISSE WIND
Dit beeld doet me ook denken aan verfijning en dingen loslaten. Zonder het zicht te verliezen op Jezus, ons perfecte rolmodel. De wereld wordt steeds donkerder, maar we kunnen als navolgers van Hem licht brengen op plekken waar de duisternis overheerst. Durf woorden van LEVEN te spreken en tegen de stroom in te zwemmen. Met een nieuwe, verfrissende wind in onze haren. De Bron van vreugde is het begin van delen. Our life is a gift to be shared! Juist in 2024!

Welke uitdaging ga jij aan in 2024? Welk woord/beeld staat voor jou centraal?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top