skip to Main Content

“De avond dat we een scene moesten filmen op een begraafplaats, schoot de beheerder tijdens het opzetten van de vele rode lampen in de stress. Of de cultureel adviseur van het filmproject – kortweg K – niet even kon regelen dat alle spullen weer netjes werden ingepakt. De geesten van de overledenen zouden niet gelukkig zijn dat hun rustplek ’s nachts verstoord werd.

Na een stil gebed tot God, stelt K. voor dat de beheerder tijdens het filmen aanwezig is, zodat hij met eigen ogen kan zien wat er gefilmd wordt en of de plaats aan het eind naar behoren wordt achtergelaten. Best een gewaagd verzoek, maar Godzijdank stemt hij hiermee in …”

Filmen in een internationale setting brengt de nodige avonturen met zich mee. In de blog ‘Avonturen op de filmset‘ kun je lezen hoe Ewien meerdere Miracle Moments beleefde tijdens een recent filmavontuur in Togo. Op de blog Filmen tot Gods glorieis een video te vinden waarin filmstudenten vertellen wat ze zoal geleerd en beleefd hebben tijdens de filmseminar.

Anco liet zich niet door Ewien overhalen om als audioman mee naar Togo te gaan … Hij had een andere reis op het oog naar buurland Guinee, in het gezelschap van een Senegalese jongeman die zich steeds meer ontpopt als een passievolle technicus. Het is altijd mooi om te horen wat er in de harten leeft van de jongeren waarmee we mogen optrekken.

Kijktip: Farming with Impact

Het viel dit keer voor Anco niet mee om de grens over te komen, vanwege de politieke onrust in ML. Met enige creativiteit – omrijden via Guinee – maakten hij en zijn jonge technicus er toch een mooi avontuur van. Onderweg brachten ze ook een technisch bezoek aan een ziekenhuis in Guinee en vingen zo meerdere vliegen in een klap.

Terwijl Anco nog elders op reis is, ontvangt Ewien bezoek uit Nederland. Een vriendin wilde graag onze woon- en werkplek met eigen ogen zien en ervaren en nam ook direct volgepakte koffers met projectspullen mee.

ONVERWACHTE WENDING
Nadat alle bezoek weer terug is naar Nederland, neemt de planning een onverwachte wending. Ewien voelt zich wat minder fit, maar gaat nog wel een paar dagen op pad om beelden voor een tweede mini docu te maken. Tijdens deze dagen wordt ook Anco ziek. In de twee daarop volgende weken loopt alles even anders, omdat we gewoonweg geen energie hebben om buitenshuis te werken. We ervaren rust en leggen ons ‘erbij neer’, al missen we daardoor wel een conferentie en andere activiteiten waarbij we graag aanwezig wilden zijn.

Half april vond bijvoorbeeld de officiële feestelijke opening van Yakaar TV plaats – het eerste christelijke tv kanaal in Senegal, de zender van Hoop. De jonge videografen waarmee Ewien vaak samenwerkt, halen voor deze gelegenheid hun mooiste tenue uit de kast. Het was een vreugdevolle dag vol met getuigenissen over de dagelijkse kracht en bemoediging die de zender veel kijkers biedt.

SOLAR MAAKT VERSCHIL
Na ruim een week zijn we weer fit genoeg en trekken we gezamenlijk op naar Dakar, om de montage van de tweede mini docu een zet voorwaarts te geven, en om het dak van de studio vol te leggen met zonnepanelen. Zeker voor een tv- en audio studio is continue en stabiele stroom belangrijk. Daarnaast is het een zegen om geen maandelijkse hoge rekeningen (rond de 800 euro) te hoeven betalen en dit geld elders te kunnen inzetten.

En zo zijn we heel wat zendingsprojecten langsgegaan de afgelopen maanden om een verschil te maken met de (gedoneerde) zonne panelen. We laten enkele Afrikaanse collega’s kort zelf aan het woord om te delen hoe waardevol zonne energie voor hun bediening is:

Oud Beersheba leerlingen Ernest & Benoit ontvingen na jaren stromend water op hun boerderij / kerk
“We danken de Heer, want water is leven. Het leven op en om de boerderij is aangenaam geworden. Voorheen werd veel tijd besteed aan het heen en weer rijden naar het dorp om water te putten voor de boerderij. Nu is dat allemaal voorbij en wordt die tijd geïnvesteerd in het bewerken van het land. Eerder was er een tekort aan water, omdat we hierop moesten besparen. Nu wast iedereen zich netjes, wordt het keukengerei goed schoongemaakt en krijgen de dieren voldoende water.

Economisch gezien konden we tijdens het droge seizoen (negen maanden per jaar) nauwelijks iets produceren. Vandaag kunnen we 12 maanden doorlopend voedsel produceren en hebben een klein inkomen uit de verkoop van groenten. Vroeger hadden onze bomen veel te lijden tijdens de droge tijd en groeiden ze nauwelijks. Nu zijn ze zeer goed bewaterd en in korte tijd zal de boerderij een zeer mooie groene plaats zijn met gezonde bomen. Ook delen we water met de gezinnen om ons heen, waardoor wij hun Gods liefde kunnen tonen. Het geeft een open deur om over God te praten, vooral wanneer zij vragen stellen over onze manier van werken.”

Jeremie runt een centrum voor Talibes (Koraanleerlingen) waar Gods liefde voor hen centraal staat
“De zonne energie heeft veel dingen ten goede gekeert: minder uitgaven en voldoende, stabiele stroom. We kunnen de naaimachines in het leeratelier nu zonder stress inzetten. Met het geld dat vrijkomt kan ik extra middelen zoals brood en medicijnen voor de Talibes aanschaffen, die 4 of 5 keer per maand door ons worden opgevangen.”

Wat een voorrecht is het voor ons om een bijdrage te mogen leveren aan het bijzondere werk dat door lokale vrienden en collega’s wordt verzet. We bidden dat Gods woord in 2022 krachtig mag blijven doorwerken en we allemaal mogen blijven groeien in Gods Kennis en Liefde!

“May I remain confident of this: I will see the goodness of the Lord, in the land of the living …”


Psalm 27:13
Back To Top