skip to Main Content
Open Handen

Met open handen

Begin december stapte ik opgetogen, maar zonder Anco op het vliegtuig richting warmer Afrika. Met extra lagen om zijn lijf, bleef hij nog even achter in de kou om de laatste containerzaken af te handelen. Het staartje van een goede, maar intense tijd in Nederland. Bij het optillen van de Senegal container, was het nog even spannend. Deze bleek zo volgepakt te zijn, dat hij te zwaar was om op de vrachtwagen te laden. Met de vervoerder ter plaatse, moesten er snel heel wat zware spullen uit de container worden getrokken. Tot Ancos grote opluchting reed de laatste container alsnog na enkele uren het boerderijerf af. Hoog tijd ook voor Anco om zich voor te bereiden op de hereniging met zijn Afrikaanse thuis, zijn vrouw en straathond :).

We sloten het jaar 2022 anders af dan gepland. Als gevolg van een klein auto ongeluk, was onze Toyota niet op tijd uit de reparatie om op 31 december richting vrienden en spellen in de hoofdstad te rijden. Uiteindelijk belanden we in een lokaal restaurant aan het strand, omgeven door een Italiaans en Duits sprekend gezelschap. Een opgewekte omgeving om samen terug te blikken op een toch wel verrassend jaar.

EINDELIJK WEER NORMAAL REIZEN – TOCH?
Het reizen na Covid pakte toch iets anders uit dan gedacht.
De politieke onrust nam het stokje van het virus over om de grenzen van landen die we regelmatig bezoeken dicht te houden. Het is pijnlijk om te beseffen dat we vertrouwde plekken en vrienden niet meer (regelmatig) kunnen bezoeken vanwege de toenemende onveiligheid. De rebellen lijken er zelfs niet voor af te schrikken om mensen op klaarlichte dag dichtbij een hoofdstad op te pakken.

Promise Keeper
Promise

Anco wist nog wel op creatieve wijze ML te bereiken, maar ook als ongevaccineerde de landsgrens passeren is nog niet altijd makkelijk. Het lijkt erop dat met de aanscherping van visa procedures de ontmoediging om over land te reizen tussen verschillende West-Afrikaanse landen is ingezet. Voor ons niet prettig, omdat vliegen met al je gereedschap geen reële optie is.

BEELDEND
Aan het begin van 2022 kreeg ik (Ewien) de vraag van de internationale filmgroep Create Mobile om als filmmaker achter de schermen in TOGO aan te haken. Een taak waar ik niet direct ja op zei. Na een eerlijke worsteling met God (zie Blog citaat hieronder), bleek dit achteraf één van de hoogtepunten van 2022 te zijn. Soms is het aan ons om simpelweg in beweging te komen.

Na een lang debat, met God en mezelf, besloot ik ja te zeggen op een nieuw video avontuur in Togo. In de aanloop naar deze beslissing had ik allerlei excuses klaar (ik ben niet capabel, ze laten me het land niet binnen als niet-gevaccineerde, wat als ik positief getest wordt bij aankomst en in quarantaine moet?) om niet op het vliegtuig te stappen, maar God greep me keer op keer bij mijn kraag. Toen ook mijn echtgenoot me ronduit zei dat ik geen geldige reden had om nee te zeggen, ging ik overstag. Met mijn verkregen woord voor 2022 (Volharden) onder de arm, zette ik voet richting een 2,5 week lange wilde rit, waarvan ik achteraf geen minuut spijt heb. ” Lees verder in de Blog Avonturen op de filmset.

DE DIEPTE IN
Ook mocht ik in 2022 twee mooie filmproducties in Senegal oppakken. Samen met JOKKO STUDIO uit Dakar reden we drie dagen rond op de christelijke agrarische school Beersheba (BS) om de hoogtepunten van de 10-jarige samenwerking tussen hen en Samaritan’s Purse Canada (SPC) vast te leggen. Ook lieten we mensen aan het woord om te getuigen welk impact BS in hun leven had gemaakt. Een feestelijke opname.

De productie viel zo in de smaak bij SPC, dat we de vrije hand kregen om nog een tweede, eigen productie voor hen te maken. Dit werd de video met de prikkelende titel ‘Een nieuw gezicht van de kerk’.

De korte video ‘Een nieuw gezicht van de Kerk’ wil inspireren, kijkers uitdagen om ‘anders kerk te zijn’. Buiten de geijkte paden en de geplaveide muren. Veel Senegalese moslims zullen niet spontaan een kerkgebouw binnen stappen, maar komen wel keer op keer graag op bezoek op BS. Veel kijkplezier!


Tussen alle bedrijven door, werden ook nieuwe relaties aangegaan en versterkt. In het eerste maanden van 2022, kwamen er maar liefst zes Nederlanders onze kant op. Stuk voor stuk mooie (werk) bezoeken, met elk een eigen karakter. Profi NRG, een groot zonne-energie bedrijf, besluit na hun Senegal reis ook hun PR dames op een speciale missie te sturen. Beelden verzamelen op BS ten behoeve van een door hen geschonken grote batterij uitbreiding. Met deze extra stoot aan energie wordt het mogelijk veel meer water te pompen, zodat ook de beregeningsboom (pivet) volop kan draaien. Voedselverbouwing voor dieren op grote schaal wordt hierdoor een realiteit.

VERNIEUWEND
Tijdens de zomermaanden bevonden we ons weer als van ouds op het erf in Zuidland. Tussen het container- en batterij bouwwerk door, namen we ook de tijd om een schrijfparadijs/gastenkamer in onze achtertuin te bouwen. Hiermee ging een langgekoesterde droom in vervulling. Een creatieve omgeving, met Afrikaans tintje, waarin ik heel wat uurtjes doorbracht om de eerste contouren van 12 korte zendingsverhalen op te pennen.

In Augustus was het tijd om zelf op te laden en trokken we er met onze camper – de Barnabus op uit. Ancos broer en dochter reden de bus naar Spanje, om hem vervolgens bij mijn zus te parkeren. Het was aan ons om te dienen als ‘ophaalservice’. Naast de hoognodige rust, namen we ook de tijd om zonne-energie installaties te controleren en uit te breiden.

Calimero
Calimero tussen alle grote campers …

Na Spanje doen we ook familie in Portugal aan. Hoogtepunt voor Anco vormt een motorrit met zijn neef door de kronkelige bergen. Een mooie oplader om vervolgens weer langzaamaan onze camper richting Nederland te navigeren. Wat een vrijheid biedt zo’n busje – zeker voor herhaling vatbaar!

FIETSEND DOOR DE POLDER
Het was lang onzeker of we Tade, Anco’s beste installateur uit Senegal, in Nederland konden verwelkomen. Tot onze grote verrassing kreeg hij lang na de aangevraagde datum, alsnog een visum. Zijn passie voor Nieuwe (groene) Energie was een welkome hulp bij de vele uurtjes die gingen zitten in het ombouwen van gerecyclede batterijen. Een intensief en ingewikkeld proces, waar de juiste kennis en ervaring bij nodig is.

Ook vriend en zendingswerker Jon uit Guinee sluit zich tijdens deze maanden voor een tijdje bij ons aan. Met hem op de bank en Tadé in de caravan op het erf, lijkt het even klein Afrika in Nederland. Al met al een mooie ervaring voor ons allen om zowel in Nederland als later in Senegal met hulpgoederen in de weer te zijn.

Fun in Holland
Tussen de bedrijven door, is er ook tijd voor onspanning …

PARADIJSELIJK TANZANIA
Een werkreis naar het paradijselijke Tanzania vormt het hoogtepunt van oktober. Een welkome afwisseling naar het Oosten van Afrika tijdens de natte en lange werkdagen in ons thuisland. Terwijl Anco zich voor een technische training in een hotelruimte opsluit, trek ik met camera erop uit om een lokaal marketing team te vergezellen. Ancos praktijkervaring met zonne-energie producten onder extreme omstandigheden spreekt het publiek aan. Het brengt de theorie tot leven. Hij krijgt gekscherend de bijnaam ‘solar dokter’ toegedicht.

Nadat de training is afgerond, mogen we ook onverwachts genieten van een weekendje strand. Zonder dat Anco het vooraf weet, stapt hij een kitesurf paradijs binnen. Witte stranden, een aangename watertemperatuur en golven precies op maat gemaakt, zorgen voor een welkome verkwikking – voor geest en lichaam.

Dog Bar Open
Dog Bar open

HUMORVOL TINTJE
In de laatste maanden van 2022 ontvangt een foto met de titel ‘Dog bar open’ een eervolle vermelding in de HUMOR categorie van één van de meest indrukwekkende visuele documentaties door, van en voor fotografen over de hele wereld. Het komt elke keer weer als een verrassing wanneer een foto opvalt tussen ruim 40.000 internationale inzendingen. Het moedigt aan om de wereld te blijven bekijken door een speciale / humorvolle bril. Op mijn fotowebsite kun je de hele collectie Journey of Joy bekijken.

In 2023 zou ik graag starten met de verkoop van een kleine selectie foto’s ten behoeve van de zending. Het zou gaaf zijn wanneer de beelden op mooie plekken terecht komen én fondsen genereren voor speciale zendingsprojecten.

UITDAGING TOT VOLHARDEN
Ondanks de drukte tijdens de zomer in Holland, nemen we regelmatig tijd om educatieve en inspirerende video’s te kijken rondom Gods woord. Tot opbouw en verdieping. Het boek ‘Avondmaal met ontbijtkoek’ vormde een goede inspiratiebron bij het schrijven van verhalen.

In de koude novembermaand 2022 mocht ik nog één keer richting Spanje. Dit keer om drone beelden te schieten voor een commercial voor de ECO camping, die in de zomer van 2023 haar deuren hoopt te openen. De Spanje reizen zijn een goede reden om basis Spaans onder de knie te krijgen. Een taal die ik altijd al heb willen leren. Sinds de zomer 2022 volg ik dagelijks trouw online lessen via DUO LINGO.

VASTEND 2023 IN
Stond in 2022 VOLHARDEN centraal – 2023 lijkt een seizoen te worden van verandering. Om het jaar goed van start te gaan, sluit ik me aan bij een wereldwijde week van Gebed & Vasten. Het vasten is een goede voedingsbodem om in alle rust de richting voor 2023 uit te zetten. Daarnaast deelde de groep ook elke dag waardevolle inzichten en woorden van God. ‘Het vasten smaakte naar meer’!.

Niet wetende wat dit jaar ons zal brengen, werd ik bepaalt bij het beeld van ‘OPEN HANDEN’ en ‘STROMEN van levend water’. De Open Handen verbeelden het ‘in vertrouwen ontvangen van Gods uitdagingen’ – zonder terughoudendheid. De Stromen wijzen op het verspreiden van Zijn licht, onze beschikbaarheid om eeuwigheidszaden uit te delen – in elke situatie, op elk moment van de dag. Onmogelijk zonder de diepte van de ‘Geest die uit God is’, zoals 1 Korintiërs 2 zegt.

WIND VAN VERANDERING
Het verlangen om God nog meer centraal te zetten in mijn werk en leven, vertaalt zich in de toezegging om intensiever samen te gaan werken met de eerder genoemde internationale filmgroep Create Mobile. Ze willen graag een Afrikaanse filmtak opzetten en hebben gevraagd of ik daarbij wil helpen. Een uitgelezen kans om meer lokale groepen te trainen in de productie van christelijke films. Om zo als een olievlek films met een hoopvolle boodschap door Afrika te verspreiden.

In deze nieuwe rol staat er voor de zomer een film seminar meer richting het Zuiden van Afrika op de agenda. De focus van de seminar zal liggen op het trainen van huiskerk planters om Gods Woord creatief te kunnen verspreiden. De groep zal vier korte films van 10 minuten produceren rondom thema’s als berouw, verzoening, vergeving en goed rentmeesterschap. In een land waar de strijd tussen licht en duisternis voelbaar is, kan ik niet anders dan uitkijken naar de verandering die deze training teweeg kan brengen.

Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.” Johannes 7: 37b, 38

Welke uitdaging ga jij aan in 2023? Welk woord staat voor jou centraal?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mooie verhalen weer Ewien. Prachtige nieuwsbrief ook en fijn dat je met Create Mobile met je vak aan de slag kan!
    En die foto met kat in de dog bar is idd ongeëvenaard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top