skip to Main Content
Kids Education

Kinderen nemen kerkgebouw over

Goed nieuws uit het verre Afrika

Een leven in geestelijke duisternis is voor veel mensen in Senegal de dagelijkse realiteit. Rond speciale dagen gaan veel mensen naar de toverdokter om door middel van offers de geesten gunstig te stemmen. De strijd tussen licht en duisternis is tastbaar. In het mystieke dorpje waar vriend, natuurliefhebber en voorganger Ernest woont, gooien hij en zijn team het over een andere boeg. Ze zijn niet bang om tegen de (culturele) stroom in te zwemmen. En dat valt op. Zijn tuinen gebruikt hij als middel om Gods licht te verspreiden onder mensen die geen voet in een kerk zullen zetten. Buitengewone zorg voor de schepping als vorm van aanbidding.

Een bezoek aan Faylar vormt altijd een bijzonder avontuur. De vele kinderen die het dorp rijk is, bespeuren vaak als eerste onze auto. Zodra we het dorp naderen, verschijnen er allerlei koppies vanachter muren en uithoeken. Nieuwsgierig komen ze snel dichterbij, op hun hoede voor onze hond Ruff die haar snuit tegen de autoruit drukt.

HOOGTEPUNT VAN 2022
Bij aankomst vertelt Ernest enthousiast over de jongeren uit zijn discipelgroep die hij dit jaar heeft mogen dopen. Veel jonge mensen proeven zijn liefde voor God, natuur en medemens en zoeken hem op voor een bemoediging of kort gebed. Extra bijzonder in een land waar religie doordringt tot alle aspecten van het dagelijks leven en denken. En maar weinigen zelfs zullen overwegen om ‘anders te geloven’, met vaak afwijzing en sociale uitsluiting tot gevolg.

waar religie doordringt tot alle aspecten van het dagelijks leven en denken

“Een dag werd ik rond 23h wakker gemaakt”, vertelt Ernest. Gasten toonde me een moslim meisje – ze leed onder een demon en schreeuwde heel hard. Zodra we het meisje hadden neergezet, baden we voor haar en ze viel direct in slaap. Twee weken later gaf het meisje aan Jezus te willen navolgen. Ook de ouders waren getuige van de kracht die van gebed in Jezus’ naam uitgaat.”

Reden te meer voor Ernest om met daadkracht en volharding de strijd met de duisternis aan te gaan. Tijdens zijn studie op de christelijke agrarische school Beersheba toonde hij al sterk leiderschap en we zijn al jaren getuige van zijn liefde voor Gods schepping en betrokkenheid bij zijn leefgemeenschap. Hiermee spreekt hij veel (jonge) mensen aan.

VAN DUISTERNIS NAAR LICHT
Waar de kerk met tegenstand te maken krijgt, groeit ze. Ook in dit kleine, animistische dorpje in de zanderige binnenlanden van Senegal. Ernest is een nieuwe ruimte aan het bouwen om alle (nieuwe) leden te kunnen ontvangen. De kinderen zullen het oude gebouw in gebruik nemen voor hun zondagsschool activiteiten. Iedere steen wordt met zorg handgemaakt en gelegd. Met daarbij de droom voor ogen dat de discipelschapsgroepen zich zullen gaan vermenigvuldigen. Om nog meer mensen te kunnen vertellen over de allesveranderende liefde die God voor hen persoonlijk heeft.

Toekomstige landbouwers
Jong geleerd …

VAN HARTE AANBEVOLEN
Ondanks dagelijkse tegenstand zetten Ernest en zijn team door. Een werk van lange adem. We voelen ons bevoorrecht om een kleine schakel te mogen zijn voor sleutelfiguren als hij. In een maand waarin GEVEN en ONTVANGEN centraal staat, willen we de volgende doelen van harte aanbevelen. Mocht je nog iets willen en kunnen doen voor je verre naaste, dan is dit een mooie gelegenheid:

  • Het Duurzame Dak voor het vrouwen- en kinderziekenhuis in West-Afrika ligt klaar in Zuidland, maar voor zowel de aanschaf als het vervoer is er nog een flink bedrag nodig.
  • De afgelopen jaren zijn de kosten voor het vullen en versturen van Containers Hulpgoederen flink gestegen. Soms wel met 50%. Ook in 2022 hebben we weer twee containers op pad gestuurd, ter ondersteuning van veel projecten. Alleen door de container tot de nok toe te vullen met goederen voor verschillende projecten, blijft het transport betaalbaar. Met geduld, mogen we keer op keer zien dat God voorziet. Zodra de laatste volgepakte container het erf in Zuidland afreed, werd er direct een nieuwe geplaatst.
  • Ernest en zijn team hopen in 2023 een bron van inkomen te genereren voor de vrouwen en jongeren van de gemeente – in de vorm van een kippenboerderij. Wat is uw/jouw droom voor het nieuwe jaar?
Ernest aan het woord – wel even de Engelse ondertiteling aanzetten … voor kijk- en luisterplezier!

Jezus nam opnieuw het woord. Hij zei: ‘Ik ben het licht voor de wereld.
Wie Mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ Johannes 8: 13

Want eens was u duisternis maar nu bent u licht, nu u de Heer toebehoort.
Ga de weg van de kinderen van het licht. Efeze 5:8

Gods rijke zegen – vanuit Zijn woord – voor het jaar 2023!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top