skip to Main Content
Je Komt Jezelf Tegen!

Blokhut (huwelijks) lessen

Een bouwpakket voor een blokhut in elkaar zetten en inrichten? Dat moet niet zo moeilijk zijn, ging er door mijn hoofd voordat we eraan begonnen. Nu, ruim een maand later, met verfstreken op mijn gezicht en in mijn haar, lamme armen en weinig energie om de hut voor de tweede keer in de beits te zetten, denk ik er inmiddels anders over … Enkele (levens)lessen die ik trok uit de opbouw van onze blokhut …

Je raadt het wellicht al – de FUNDERING vormt het belangrijkste onderdeel van de hut … 🙂 Zonder stevige fundering zal de blokhut geen lang leven beschoren zijn. Het leggen van een goede fundering op ons oneffen grasveld was een hele klus. En welke materialen kun je nu het beste gebruiken om de stevigheid te vergroten? Het deed me denken aan de gelijkenis van Jezus over de wijze (rots) en de dwaze bouwer (zand) uit Matthëus 7. Verstandig om tijd te investeren in de fundering (van je leven).

Blokhut lessen

Een droom versus fantasy … Het zelf bouwen van een schrijfhut is al jaren een droom van me (Ewien). Een creatieve plek waar ik me kan terugtrekken om eindelijk eens al die zendingsverhalen op te schrijven en van illustraties te voorzien. Daarnaast hopen we dat de blokhut ook tot zegen mag zijn, wanneer we gasten (uit Afrika) hebben. Erover dromen en fantaseren is zonder risico. Van droom tot uitvoer – dat vergt het overwinnen van obstakels. Laat dit je er echter niet weerhouden het te doen.

Een bouwklus duurt altijd langer dan je van tevoren inschat … In je hoofd lijkt het allemaal een heel logisch proces, in de praktijk kom je vaak voor allerlei (onverwachte) uitdagingen te staan. Helemaal wanneer je besluit om een gedeelte van het voorgeprepte model (in ons geval het dak) aan te passen. We konden niet het exacte model vinden dat we zochten, dus kozen we een model wat ‘bijna ideaal’ was. Het zadeldak ombouwen naar een lessenaarsdak, was dan de enige aanpassing (zeg ik nu met enige ironie). Dat leek haalbaar … en was het ook, maar het was even goed puzzelen en creatief gebruik maken van het hout dat beschikbaar was. Zouden we het weer doen? Waarschijnlijk 🙂 – maar het is even doorzetten.

Handiger worden vindt niet spontaan plaats – het is hard werken. Terwijl ik dit opschrijf, moet ik er zelf om glimlachen. In mijn hoofd zou ik na een klus als deze flink gestegen zijn op de ladder van handigheid. Nou, laten we Anco deze vraag niet voorleggen … zonder hem had ik deze klus niet kunnen klaren. Ben zeker handiger dan voorheen, al schaar ik me nog steeds niet onder de categorie super handigen. En dat is OK. Wel heb ik de smaak te pakken om meer dingen zelf aan te pakken en/of goed af te kijken en zo stukje bij beetje ‘handiger’ te worden.

Droom blokhut
Schrijvers hut vs gastenkamer

Volharden vraagt door-BEITEN tot het eind :). Er komt een moment dat je denkt: Poeh, nu heb ik echt geen zin meer om aan …. verder te werken … en dan mag je nog even. En je kunt er niet altijd van uit gaan dat er mensen bereid zijn om ook hun tijd en energie in jouw bouwsel te steken. Je beschikt dus over veel ‘alleen-tijd’. Ik vond het bijvoorbeeld heerlijk om te verven, terwijl ik naar een podcast over de bijbel luisterde. Zo kun je uren weg kwasten én geestelijke lessen tot je te nemen! In de bijbel staat VOLHARDEN ook regelmatig centraal, tot behouding van het geloof. Tijdens het klussen kwam vaak het beeld van de wedloop uit Hebr. 12 op mijn netvlies: “En laten wij met VOLHARDING de wedloop lopen die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof.” Hij wijst ons de weg en gaat voor ons uit. Hij is ons voorbeeld – in het geloof en bij alles wat we ondernemen in ons dagelijks leven.

Samen klussen blijft een mooie uitdaging voor je huwelijk. Je bevindt je samen in een kleine(re) ruimte en een goede samenwerking zie je terug in het resultaat. Klussen is ook een mooie oefening in communicatie. Hoe leg je als ervaren klusser nieuwe concepten helder uit, zonder in te vullen wat de ander/onervaren klusser (volgens jou) van nature zou moeten weten? Dat vergt oprechtheid en inspanning van beide partijen.

Binnen ook mooi!

Het inrichten was als een kers op de taart. Kamers inrichten en dingen bij elkaar laten passen, liet ik altijd graag aan de experts over. Toch leek ik tijdens het inrichten van de blokhut best oog te hebben voor wat wel en wat niet goed bij elkaar past. Er gingen heel wat app-jes met ideeën rond tussen een vriendin en mij, waardoor concepten nog leuker en creatiever werden.

Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf.

Details met zorg gekozen …

Geef jezelf permissie om ook jouw dromen die al jaren op de plank liggen nader te onderzoeken. Je weet pas of je iets kunt, zodra je het probeert. Onder de leiding van het creatieve Hoofd (God 🙂 zelf, komen de dingen veel beter uit de verf. Als God en Vader heeft Hij er plezier in om de talenten van Zijn kinderen tot bloei te zien komen! Hij is een God van LEVEN en Zijn goedheid sijpelt door in de werken die Hij van tevoren voor ons heeft voorbereid (Efeze 2). De uitdaging ligt bij ons om ons te schikken in het doel en ritme dat Hij speciaal voor ons heeft uitgestippeld. Waarbij het ‘m overigens meer zit in het (Geliefd) zijn dan in dingen doen 🙂

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top