skip to Main Content
Duurzaam Dak

Draag je een steentje bij? Duurzaam Dak

Kom in de Kas 22
Dat gaat er in als koek!

Begin juni stapten we weer het vliegtuig in, richting Nederland. Dit keer zonder mondkapje – wat een verademing :))) Eenmaal geland, was het gelijk actie om onze inzamelplek op de boerderij netjes te maken om mee te draaien met de regionaal georganiseerde Kom in de Kas. Tussen alle grote landbouwmachines hadden ook wij een presentatietafel neergezet. Compleet met koffie en stroofwafels. Niet echt Afrikaans – een volgende keer toch maar een koffer vullen met gedroogde mango stukken 🙂

Mede door het prachtige weer, en de vele familie activiteite, lieten gedurende de dag zo’n 300 mensen hun gezicht op het erf zien. Terwijl ik met mijn camera heen en weer rende om spontane beelden vast te leggen, maakte Anco met zo’n 100 mensen een praatje. Over ons leven in Afrika, gerecylde batterijen en andere spullen die bij ons goed bruikbaar zijn.

Het was mooi om te mogen delen over de verschillende plekken in Afrika waar we al jaren werkzaam mogen zijn. En de mensen even door middel van verhalen en beelden mee te nemen naar een belangrijke plek in ons leven. Op die manier is het ook makkelijker om bijvoorbeeld een ‘duurzaam magazijndak’ project voor het vrouwen- en kinderziekenhuis in ML onder de aandacht te brengen.

Anco mocht tijdens één van zijn laatste bezoeken een gedeelte van het oude magazijndak van het vrouwen- en kinderziekenhuis vervangen met een nieuw dak, gedoneerd vanuit Nederland. Het 12 jaar oude dak lekte op meerdere plekken en was te zwak om er zonnepanelen op te kunnen leggen. Vele zonnepanelen geven daar al jaren goedkopere, maar vooral stabiele stroom. Dat kan soms letterlijk levens redden. Denk bijvoorbeeld aan de baby’s die in de couveuses liggen en door een stroomstoring- of zelfs uitval letterlijk in ademnood komen.

DUURZAAM DAK GEEN LUXE
Het draaiend houden van een ziekenhuis hangt nauw samen met een goed werkend magazijn. Om die reden is een dubbel geïsoleerd dak geen overbodige luxe voor het behoud van alle opgeslagen voorraden. Het nieuwe dak kan zeker zo’n 50 jaar meegaan. Momenteel is 75% van het dak gelegd en is het dak bedekt met 125 zonnepanelen. In de toekomst is er wel plaats voor zo’n 700 zonnepanelen.

Deze zomer willen we graag de laatste 25% aan dakpanelen richting Afrika sturen, maar de prijzen zijn de afgelopen jaren stevig omhoog geklommen tijdens en na corona. Een container versturen is soms met wel 50 % aan kosten toegenomen. Ook de materiaalkosten zijn flink gestegen en de levertijd is met weken verlengd. Zaak dus om snel in actie te komen.

Help jij / u een handje mee? Je kunt doneren via CAMA website. Doel: 12.000 euro (9.000 / aanschaf dakplaten, 3.000 / vervoer)!

TENTENMAKER VOOR DE GROTE BAAS
Nog even iets heel anders … We kregen net voor Pinksteren een uitnodiging voor een interview op Groot Nieuws Radio met als thema ‘Tentenmakers’. Het leek presentratrice Annemarie Biljard mooi om mij (Ewien) hierover aan het woord te laten, omdat film maker nu eenmaal niet een standaard zendingsberoep lijkt. Of toch wel? En welke rol speelt de Grote Baas daarin?

Je kunt het fragment terug luisteren via deze link (of de hele uitzending via Groot Nieuws Gemist – Kies Bij Jorieke op 02 juni 2022 | het gesprek begint rond de 45 minuten). Veel luisterplezier!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top