skip to Main Content
Thailand - Groen Paradijs

De vele gezichten van Thailand

De eerste week in Thailand had ik flink last van een (lichte) cultuurschok. De klamme hitte, de snelle pace van de maatschappij en het feit dat iedereen altijd en overal op het telefoonscherm kijkt, zelfs achterop de motor, was veel om tot me te nemen. Ook kon ik maar moeilijk bevatten hoe het boeddhisme het leven van alledag beheerst. Van jonge studenten tot geslaagde zakenmannen: allen rijden ze met grote regelmaat langs een tempel om offers te brengen. In de hoop dat geluk en voorspoed hen vergezellen. Religie toerisme viert hoogtij in Thailand.

Waarzeggers trekken lange rijen

Toch is de Thaise maatschappij niet zo gepolijst als het aan de oppervlakte oogt. De rappe opkomst van Wiet Shops tijdens en na de pandemie, is een teken aan de wand. Ook de waarzeggers gaan openlijk te werk en trekken lange rijen. Een visueel aantrekkelijke maatschappij, waar de geestelijke onderdrukking als een deken over de maatschappij heen ligt. Beleefdheid lijkt aangeboren, iedereen is vriendelijk en open naar toeristen. De eerste week wist ik niet wat me overkwam toen ik in alle vrijheid foto’s kon schieten, zonder dat iemand een opmerking maakte of me achterna kwam. Iets wat ik bijna dagelijks meemaak in Senegal 🙂

Street food

BIJNA PARADIJSELIJK
Als toerist is het goed vertoeven in Thailand. Met de regentijd in aantocht, is het bijzonder groen en schoon – een lust voor het oog. Het eten op de straat (Street food) is divers, heerlijk en rijkelijk beschikbaar. Een mango smoothie vormt mijn vaste vitamine booster. Ook de accommodaties zijn tot in de puntjes verzorgd en zeer betaalbaar. Een taxi of tuck tuck brengen je je waar je maar wilt. Met een app regel je het exacte vertrek- en aankomstpunt, betalen kan met een QR code. Gemak dient de mens. Ook gedroogd fruit of een andere boodschap wordt binnen een half uurtje bij je thuis bezorgd.

Persoonlijke spullen kun je zonder zorgen op veel plekken veilig achterlaten. Stelen lijkt ‘not done’ te zijn in de Thaise samenleving. Communiceren met de plaatselijke buurtwinkel eigenaren vormt een uitdaging. Met handen en voeten probeer ik dagelijks aan mijn Thaise opa en oma (zoals ik ze liefdevol noem) duidelijk te maken wat ik nodig heb. Jezelf verstaanbaar maken is een creatief en vermakelijk proces, dat niet altijd goed gaat. Bij een bezoek aan de Thaise kapper krijg ik de vraag of ik mijn hoofd helemaal kaal wil, in plaats van één kant. Oeps – doe dat maar niet! Eén kale zijkant trekt al voldoende aandacht.

Tempels en eten vindt je op elke hoek van de straat ...

DE KONING IS KING
Naast alle tempelgoden, neemt ook de koning een prominente plek in binnen de Thaise samenleving. Zijn portret prijkt op bijna elke hoek van de straat. Ook tijdens een filmpremière worden de bezoekers gevraagd om op te staan uit respect voor de koning. Vervolgens wordt er een korte video getoond over de goede werken van de koning in het afgelopen jaar. Ik krijg toegefluisterd dat de Thaise koning één van de weinige ter wereld is met nog échte invloed op het reilen en zeilen van de maatschappij.

Buiten de lijntjes kleuren lijkt niet te worden aangemoedigd. Emoties van mensen zijn moeilijk te lezen. Een serveerster valt één keer bijna uit haar rol, wanneer ik tot haar schrik het teveel aan ijsklontjes vanuit mijn glas in de servettenbak op mijn tafel parkeer. Ik probeer het nog weg te lachen, maar dat is toch wel teveel brutaliteit. Wanneer ze de rekening komt brengen, is haar gezicht weer terug in de plooi.

Overal tempels

De vele tempels en de grote bereidheid van mensen om de goden gunstig te stemmen, blijft het meest schokkend. Het geestelijke klimaat ontneemt me soms letterlijk de adem. Gelukkig staan daar tegenover persoonlijke gesprekken met bijzondere mensen. Zo schuift tijdens een feest ter ere van het 35-jarig bestaan van CREATE – de internationale groep filmmakers waarmee ik intensiever ben gaan samenwerken – een Zuid-Afrikaanse tafelgenoot aan. Ze is super dankbaar even de Afrikaanse sfeer te mogen opsnuiven en geniet zichtbaar …

BEMOEDIGENDE REIS
Mijn Thailandreis had geen toeristisch doel. De aanleiding om deze verre reis te maken was een uitnodiging voor twee conferenties en een training Mobiel filmen. Het was een bijzonder bemoedigend bezoek waarbij ik mijn Create collega’s persoonlijk beter mocht leren kennen. De groep stond zeer open voor nieuwelingen en ik was onder de indruk van het dienend leiderschapsechtpaar waaronder zij mogen functioneren.

Eenmaal weer thuis, duurt het even voor ik weer ‘geland’ ben. De reis heeft een diepe indruk achtergelaten. Wanneer ik beelden voorbij zie komen van Bangkok, met haar bloeiende seksindustrie en kinderprostitutie, ben ik dankbaar dat ik in een vrij rustig gedeelte van Thailand mocht rondlopen. Een extra aanmoediging om te blijven bidden voor de Lichtdragers die op deze speciale plek God mogen dienen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top