skip to Main Content

Omarm 2018 ten volle

Het jaar 2018 hebben we niet knallend ingeluid. Ook dit keer brachten we de avond samen door. Op de bank, terwijl we de mooie, maar ook de moeilijke dingen uit 2017 de revue lieten passeren. Ons eigen plekje in Zuidland met pleeghond Bram viel onder de mooie, de ziekte van mijn vader onder de moeilijke. De vuurpijlen die voor ons raam uit elkaar spatten lijken ons gesprek kracht bij te zetten. Zodra de klok 12 slaat duiken we in bed. Als 2018 net zo snel voorbij lijkt te gaan als 2017 kunnen we wel wat extra energie gebruiken 🙂

Ook nu is zo’n eerste week van januari weer een goede tijd om terug te blikken op mijn persoonlijke doelen voor 2017. En met Verwachting vooruit te kijken op de dingen die God ons wil openbaren in het nieuw jaar.

Gerichter najagen fotografie passie: Wat heb ik genoten van nieuwe kennis en inzichten, verkregen via mijn online foto community. Na twee cursussen tijdens onze tijd in Nederland heb ik de smaak te pakken en besloot ik spontaan om mezelf elk jaar creatief onderwijs te gunnen.

Minder tijd online – meer ‘beleven’ van echte leven: Ik ben nog steeds sneller geneigd om in de pen te klimmen dan de telefoon op te pakken. Schrijven gaat me nu eenmaal beter af dan praten. Toch blijf ik er bewuster voor kiezen om achter mijn laptop vandaan te komen en de mensen om me heen te bemoedigen met een gesprek of bezoek. Het overlijden van mijn vader heeft me extra stilgezet bij de vergankelijkheid, maar tegelijkertijd ook de schoonheid van het Leven.

Meer reizen in kader van (documentaire) fotografie: De videoreis naar Zweden was een absoluut hoogtepunt in 2017. Het samen werken met de Syrische vluchtelingen heeft me bijzonder bemoedigd om Hoop en Kracht te blijven putten, ongeacht de omstandigheden. Zijn plan gaat door, ook al lijkt dit vaak niet zo als we kijken naar de fysieke wereld. In 2018 hoop ik nieuwe plekken en nieuwe culturen te ontdekken. Als alles doorgaat mag ik dit jaar op reis naar Madagascar … Ik kijk er nu al naar uit – you got to move it, move it 🙂

Koesteren van vrienden en gemeenschap (Pay It Forward): In 2017 mocht ik het harde leven (realiteit) en de dromen van Koranleerlingen in Senegal op beeld vastleggen. Een onderwerp dat mijn hart diep raakt. Het resulteerde in een expositie en kalenderverkoop ten behoeve van het clubwerk onder deze doelgroep (Pay It Forward). Ook in 2018 wil ik graag blijven delen hoeveel moois God brengt in het leven van (Afrikaanse) mensen.

Mezelf verwennen, goed voor mezelf zorgen: Wandelen / hardlopen blijft ontspannend, al moet je de mooie natuur hier in Afrika erbij denken. En negeren dat iedereen blanke naar je roept 🙂 Er borrelt een klein verlangen op om meer tijd te spenderen in de keuken. Balans werk-privé blijft een punt van aandacht, het vergt inspanning en creativiteit om leuke dingen te ontdekken.

Mijn hart meer openen voor Gods genezende hand: We mochten als gezin genezing ervaren tijdens de moeilijke periode met mijn vader. Het was een bijzonder rauwe tijd, waarin God Zich aan ons allen op Wonderlijke wijze heeft bijgestaan. Het heeft een stukje vrijheid, echtheid gegeven, waarnaar ik me nog meer wil uitstrekken.

Meer van Zijn Woord: Ook in 2018 met stip op de verlanglijst. Ik houd me aanbevolen voor creatieve manieren waarop mensen dit in hun dagelijks leven inbouwen. Het dreigt soms verstikt te raken in de slommeringen van alledag.

Onderzoeken combi schrijven en fotografie: Niet echt actief mee aan de slag geweest in 2017, maar het verlangen is er nog steeds. Misschien in de vorm van een online cursus schrijven?

En dan nog een paar nieuwe aandachtspunten voor 2018:
Meer actieve fotografie/video kennisdeling: Het Art Forum eind vorig jaar, voor en door christelijke artiesten, heeft heel duidelijk laten zien dat er honger is naar kennisdeling onder jongeren. We gaan kijken hoe we kennis op een creatieve wijze kunnen doorgeven dmv fotografie workshops. Met in het verlengde een stukje coaching: positieve woorden uitspreken in een maatschappij waar negativiteit de overhand heeft. De dromen van jongeren handen en voeten proberen te geven.

Leren van een muziekinstrument op reisformaat: Muziek is een stille passie, waarin ik meer hoop te groeien. Vaak lijkt het vele reizen, en gebrek aan discipline, een obstakel om dit handen en voeten te geven. Tijd om te onderzoeken welk kleiner formaat instrument energie geeft om te experimenteren.

Het centrale thema voor mij in 2017 was ZIEN. In geestelijke zin heb ik dit vooral ervaren in de moeilijke tijd met mijn vader. Ook door verschillende cursussen heb ik de wereld – door de lens van mijn camera – anders leren bekijken. Er lijkt op beide gebieden een diepere laag te zijn aangeboord.

Dit jaar zal het woord OMARMEN – of in het Engels ‘Fully Embrace’ – een belangrijke plek innemen. Het doet me denken aan de zin die mijn dressoir in de woonkamer siert: ‘Don’t stay in the boat, when you are made to walk on water’. Ik ben van nature nog te risicomijdend en wil dit jaar daadkrachtig en met durf tegemoet treden. Ook of wellicht juist wanneer dit tegen de stroom in is. Kom maar op 2018 🙂

This Post Has 2 Comments

  1. Voor de omgang met Gods Woord raad ik bovenal aan: doe het ‘s morgens als eerste, Gods Woord lezen. Voordat je je mobiel aanzet voor sociale media, of laptop/radio/tv of wat dan maar ook. Wij gebruiken graag een Bijbels dagboek. Diversen staan in onze boekenkast.

    Wat het muziekinstrument betreft. Ik ben wat gitaar aan het oefenen, omdat ik de klank zo mooi vind en er zelf bij kan zingen, bijvoorbeeld Opwekking of OpToonhoogte. Ik heb afgelopen jaar een Saxonett gekocht en een Xaphoon, beide een mooie klank en gemaakt om in je rugtas te hebben. Mijn vrouw heeft een mondharmonica gekocht, een liefelijke klank! ik roep het maar. het verlangen naar een klein instrument is heel herkenbaar voor ons. Verder kan ik altblokfluit aanraden, kun je alle zang mee begeleiden en is heel veel muziek voor. neem een zachte houtsoort als geen al te hard geluid wil maken. yamaha kunstof is goed en goedkoop. het kleinste instrument wat ik ik huis heb is een ‘5 gats ocarina’ ( https://www.youtube.com/watch?v=IXYW5eQZDg8 ). Je bent welkom om eea uit te proberen!

    1. Dank je Henk voor je uitgebreide reactie – goed om te lezen … Zeker mee eens om het als eerste in de ochtend te doen: bijbellezen en bidden. Dan begin je de dag bijzonder goed!

      Grappig ook dat je de Xaphoon en mondharmonica noemt: beiden instrumenten die ook op mijn radar zijn verschenen. Ik heb gehoord dat de Xaphoon ook verschillende (lichtere) veertjes voor zijn: zegt dat je iets? Ga je meegestuurde link zeker met aandacht bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top