skip to Main Content
Leef 58!

Leef 58!

58: Breng licht, eindig armoede. “Is het niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken?” Jesaja 58.

Het armoede vraagstuk heeft me al van jongsafaan bezig gehouden, soms zelfs tot verlamming toe. Ik voelde me dan schuldig als ik nieuwe schoenen of kleren kreeg en maakte – tot overmaat van ramp van verkopers – een scène in de winkel waar we ons op dat moment bevonden. Het was duidelijk dat ik soms op bijzondere wijze reageerde …

Ook in Mali blijf ik het lastig vinden dat we niet iedereen kunnen helpen. Je wordt letterlijk met je neus op de armoede gedrukt. Toch krijg ik ook meer rust door te weten dat we ons mogen richten op de armen in onze naaste omgeving. Om in hun leven een verschil te maken.

De Leef 58 documentaire doe de wereldwijde Kerk hoop brengt op de meest uitzichtloze plekken. Geïnspireerd door Jesaja 58 legt de film een uitdaging neer bij christenen in onze tijd: laten we samen extreme armoede in onze generatie uitbannen.

Ik zal niet zeggen dat de film niet confronterend is. Toch voert de hoop de boventoon. De hoop die ervan uitgaat als wij omzien naar onze naasten, de hoop die arme mensen ervaren als er liefdevol naar hen om wordt gezien. Het doet me enorm aan Jezus denken, die juist hen opzocht, die arm waren, verschoppelingen van de maatschappij.

Eén scène grijpt me bijzonder aan. Vier jonge kinderen wordt gevraagd waar ze, kijkend naar hun toekomst, naar uitzien. Deze kinderen moeten dag in dag uit keihard meewerken, samen met vader en moeder, om een lening af te betalen die veel te hoog is. Ze zitten gevangen in het net van slavernij.

De jongsten dromen van een fiets of andere dingen. De oudste kijkt de camera in met een wat verwarde blik, hij heeft zijn kind-zijn reeds verloren. Zijn dromen zijn stukgemaakt, hij denkt niet te kunnen ontsnappen uit het net van slavernij.

De film zet mij aan tot (nog meer) actie … maar ook dankbaarheid, voor de dingen die we van God mogen ontvangen, om vervolgens weer uit te delen. En dan heb ik het niet alleen over geld, bezittingen. Juist niet!

Leef jij 58:? http://www.leef58.nl/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top