skip to Main Content
Regentijd Geeft Uitdagingen

Actief bruggen bouwen

“Lang niet gezien”, groet mijn lokale winkeleigenaar wanneer hij me na lange tijd weer binnen ziet stappen. “Hoe was de vakantie?” Ik glimlach terwijl hij dit zegt en leg hem uit dat we o.a. in Nederland waren om projecten voor te bereiden én omdat mijn vader ziek was. Bij mijn laatste opmerking betrekt zijn gezicht en antwoordt hij hoopvol: “Maar nu is hij weer beter toch?”

Ook al moet ik ontkennend op zijn laatste vraag antwoorden, mag ik toch iets van de Hoop uitdelen die we als familie tijdens deze periode hebben ervaren. In de Sen. cultuur worden dingen al gauw vaak als G’ds wil afgedaan, waardoor er nauwelijks tijd lijkt te zijn om bij de pijn stil te staan. Met je pijn naar Boven kijken is al helemaal vreemd, omdat Allah tenslotte niet elk persoonlijk gebed kan ‘aanhoren’.

Ook bij andere contacten merk ik dat ik opener praat over het Herstel binnen onze familie, iets waarop ik zelf niet had durven hopen. De bemoediging die ik daarin mocht ontvangen, wil ik graag delen met mensen die hun familiesituatie als hopeloos ervaren. Voel me soms een soort Bert van Leeuwen in het buitenland 🙂 Al klop ik uiteraard net als Bert niet bij elke willekeurige deur aan … 🙂

Ik merk dat ik anders in Senegal rondloop dit keer. De vreugdevolle en verdrietige omstandigheden van de mensen om ons heen lijken zich duidelijker te presenteren. Alsof ik er meer gespitst op ben. Ik neem me voor om waar mogelijk een bemoedigende hand of woord uit te delen. En me niet te snel op te laten slokken door de dingen die gedaan ‘moeten worden’. Relaties zijn nu eenmaal altijd belangrijker.

Het is goed om terug te zijn, al is deze laatste maand van het regenseizoen ‘bruut heet’. Je hoeft maar de deur uit te lopen, weg van een verkoelende ventilator op je huid, of het zweet gutst al van je gezicht en rug af. En dan heb je nog geen vinger uitgestoken. Des te meer reden om wat rustiger van start te gaan en ons meer te concentreren op het leggen en onderhouden van relaties 🙂

Allen een heel goede, bemoedigende week toegewenst!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top