skip to Main Content

Van de leg

Beetje aparte uitdrukking overigens, van de leg zijn … helemaal in combinatie met mensen. Maar zo voelt het wel, de dagen nadat ik rond 5 uur ‘s ochtends mijn bed werd uitgebeld om LIVE op de radio te ‘verschijnen’. Wellicht hangt het ook een beetje samen met de nachten ervoor die ook te kort zijn geweest 🙂
Ik ben overigens geen ochtendmens en schrijf vlotter dan dat ik praat. Twee extra uitdagingen om een goed verhaal LIVE op de radio te vertellen. Met een kop cola en deken over me heen, wist ik me er dit keer goed doorheen te praten. Had er zelfs plezier in en dat geeft moed.

Na zo’n uitzending blijf ik soms té lang nadenken over hoe ik dingen anders / beter had kunnen zeggen of welke dingen ik graag nog had willen toevoegen, maar waar ik op het moment niet aan dacht of geen tijd voor kreeg. De hoofdlijn die ik door mijn verhaal heen wilde laten lopen is Hoop, Hoop voor Afrika, maar vooral Hoop voor de individuele mens, waar dan ook. Wanneer diepe vreugde en Hoop hand in hand gaan, zal je de moed niet snel verliezen.

In de afgelopen maanden hebben we veel mooie (video) beelden mogen vastleggen, waarin Hoop doorsprak. Hoop voor de Malinese gevluchte christenen om binnenkort weer terug te kunnen keren naar hun eigen vertrouwde stek in het Noorden. Hoop voor de Senegalezen met muziekvideo’s over het Vaderhart van God als doorgeefluik. De deur die altijd openstaat om Zijn kinderen te ontvangen. Maar ook Hoop voor jongeren zoals Joel door stage te lopen in Nederland, om zo zijn kennis en ervaring te verruimen.

Talent centraal
Op de christelijke agrarische school Beer-Sheba in M’Bour heeft men dit jaar voor het eerst een vrouwelijke studente, Yvette, die de dingen die ze op Beer-Sheba leert, direct in de praktijk brengt in haar dorp. Tijdens haar schoolverlof zag zij dorpsgenoten (volgens de traditie) hooi verbranden op de akkers, waardoor flinke schade aan de grond wordt toegebracht. Zij legde op een vriendelijke manier uit waarom het beter is om het hooi te gebruiken om de jonge gewassen te bedekken tegen de zon, opdat er ook nog extra humusvorming plaatsvind.

Door de kennis die ze op Beer-Sheba vergaard had, hielp zij haar dorpsgenoten door deze kennis door te geven. Voorheen zou ze dit niet gedurfd hebben. (Beer-Sheba: improving Agriculture. enabling the Church. transforming Communities)

Het loont om jonge mensen aan te moedigen, te coachen, in hen te investeren, waar dan ook. Opdat zij hun door God gegeven talenten tot recht kunnen laten komen. Wij hopen dat de jongeren die wij opleiden het op hun beurt ook weer aan andere jongeren zullen doorgeven (waaier-effect). Op deze wijze komt de verandering van binnenuit en kunnen de Afrikanen zelf – met Gods hulp – een einde maken aan de armoede spiraal. Heb een mooi weekend!

Back To Top