skip to Main Content
Hangmat By TUPAKSOIREE

R.U.S.T

Bovengenoemd onderwerp kwam meerdere keren terug de afgelopen weken. Of we ook “rust” inbouwen tijdens ons verblijf in Nederland? Een goede vraag, welke niet zo makkelijk te beantwoorden is …

Het grappige aan deze vraag is overigens dat de gemiddelde Malinees standaard (per e-mail) vraagt hoe onze vakantie in Nederland verloopt? Klaarblijkelijk denken zij dat we in ieder geval wél voldoende rust in ons land van herkomst krijgen :]

Rust om de situatie in Mali los te laten? Nee, niet altijd, omdat je er onbewust toch vaker mee bezig bent dan je denkt. En de penibele situatie waarin land en vrienden verkeerd je toch wel heel na aan het hart staat.

Rust van de verschillende projecten? In zekere zin … al ben je toch altijd weer andere projecten aan het voorbereiden, vullen we een container, bezoeken we bedrijven en lopen er presentaties. Daarnaast gaat er bijna geen dag voorbij dat er geen bericht uit Mali in onze inbox verschijnt.

Rust over projectgelden die nog gezocht dienen te worden? De ene dag meer dan de andere. Je financiën volledig uit handen geven klinkt soms toch makkelijker dan het in werkelijkheid is. Goede hemelse les in geduld en vertrouwen!

Toch doet een verblijf in Nederland ons meer dan goed. Helemaal omdat dit toch het land is waar je geboren en getogen bent. Je kent de taal, gewoonten en ongeschreven regels. Bovendien is het elke dag minder warm dan in Mali en dat geeft bakken energie. Ook het leven van alledag is hier relatief een stuk makkelijker als het gaat om eten koken ontspannen en zelfs slapen. In een aanzienlijk koeler klimaat rust je nu eenmaal beter uit.  Mits je uiteraard op tijd naar bed gaat! Wat momenteel een stuk aantrekkelijker is, omdat we zojuist een heerlijk ‘nieuw’ bed van Marktplaats hebben gekocht :]

Rust over onze toekomst hebben we in ieder geval wel. Ook al lijkt deze soms – voor menselijke begrippen – enigszins elastisch. Net als de situatie in Mali overigens en dat zet ons ook weer aan tot relativeren. Wij hebben iedere keer nog een “thuis” om naar terug te keren terwijl vele Malinezen – als gevolg van de oorlog – huis en haard hebben moeten achterlaten.

De laatste dagen schiet regelmatig de gedachte door me heen dat we op deze aarde op doorreis zijn. En dat onze plek op aarde niet onze eindbestemming is. Een mooi beeld die goed bij de huidige situatie past. We mogen ons uitstrekken naar meer en uitzien naar een plek waar geen verdriet, geen pijn, geen honger en geen oorlog is. Stelt dat even geRUST!

We zullen overigens de raad ter harte nemen en ook daadwerkelijk dagen van rust inbouwen door (hopelijk) op vakantie te gaan. Heb je nog een goede tip / idee voor ons, dan houden we ons aanbevolen! Vakantie ingrediënten: cultuur, natuur, niet te ver, leren kennen van de plaatselijke bevolking en gewoonten, mogelijkheid tot foto’s te maken?!

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top