skip to Main Content
Het Dak Erop

Je kan het dak op!

Nederlands dak op nieuwe kliniek Guinee

“In de zomer van 2018 heb ik in Zuidland met een van mijn broers containers helpen laden met ruim 700 vierkante meter geïsoleerde Hardeman dakplaten. Op maat gezaagd, zodat ze straks in Guinee snel op het dak van een nieuw te bouwen gezondheidspost in Geaussou gelegd kunnen worden. Ook de kapspanten en zonnepanelen met bijbehorend accupakket werden ingeladen.

In februari 2019 ging ik dan met mijn twee broers op weg naar Guinee om het reeds aangekomen materiaal te monteren. Anco was al aangekomen vanuit Senegal en we hebben zo’n twee weken vanuit ons tentenkamp aan het dak van de kliniek gewerkt.

Er werd goed voor ons gezorgd en tot grote vreugde van ons allen werd al snel een van de hanen die daar op de compound rondliepen in de pan gemikt. Die kon ons alvast niet meer zo vroeg wekken.

Onder luid gezang van de vrouwen ging na ruim een week de laatste dakplaat erop. Anco had ondertussen het accu pakket met Victron monitoring systeem aangesloten. Daarna nog snel een veldje zonnepanelen op het nieuwe dak en we waren niet meer afhankelijk van de aggregaat.

Op onze laatste dag die we ontspannen in een zwembad hebben doorgebracht konden we voldaan en dankbaar terugkijken op een paar mooie weken. De bouw van de kliniek heeft een flinke boost gekregen en wordt nu verder door plaatselijke werkers afgebouwd!”

Tekst & foto: Leonard van Dijk

Bekijk korte video impressie werk Geaussou

Achtergrond Geaussou
Na 15 jaar alleen in het dorpje N’zao, Guinee werkzaam te zijn is de visie van de Hoop Kliniek gegroeid om minstens vijf “satelliet klinieken” in de omgeving op te zetten. De eerste wordt gebouwd in het plaatsje Gueassou. Met het opzetten van een gezondheidskliniek wil Hoop kliniek op praktische wijze het evangelie handen en voeten geven.

Alhoewel Gueassou zo’n 100 kilometer verder oostelijk ligt van de Hoop Kliniek, duurt het minstens drie uur voordat dit dorpje bereikt is. De wegen zijn zeer slecht en  met name in de regentijd hebben de bewoners geen toegang tot goede medische hulp. Er is een gebrek aan goede medische zorg in en rondom Geaussou.

Mensen sterven vaak aan ziektes die voorkomen of behandeld hadden kunnen worden. De gezondheidsdienst heeft mede om deze reden ingestemd met de bouw van het gezondheidscentrum.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top