Het is alweer even geleden dat we voet op Nederlandse…
Geluk te koop
De straten van India zijn vol met foto avonturen. Het werkt bevrijdend om in een land te zijn waar mensen je vrij laten fotograferen. Het feit dat je niet de hele tijd op je hoede hoeft te zijn wanneer je je camera op iemand richt, werkt stress verminderend … Al zijn er genoeg factoren, zoals het kris kras door elkaar rijdende verkeer, wat je bloeddruk dusdanig doet stijgen.
Ik blijf echter een opvallend verschijnsel op straat, net als in Afrika. En dat ondanks het feit dat India veel verschillende huidskleuren telt. Menigeen die ik op straat ontmoet, kent ook nog wel een woordje Engels, dus dat helpt ook bij het contact leggen.
Onderstaande ballonverkopers kwam ik tegen terwijl ik op een drukke hoek een tempel probeerde vast te leggen. Wachtend op een goed moment, kreeg ik opeens dit kleurrijke geheel in mijn vizier. De ballonverkopers waren me al eerder opgevallen tijdens de dagen voor en rondom Diwali – Indiaas Nieuwjaar.
Nadat ik gevraagd had (jaja) of ik een foto van hen mocht maken, werd er geposeerd. Iets wat bijna niet te voorkomen is, maar ik niet preferabel vind. Vaak is de oplossing om gewoon ‘even’ te wachten tot de modellen aan je gewend raken en je als het ware vergeten. Dit moment deed zich voor toen ze wegliepen en de straat overstaken.
Het jongetje dat omhoog wijst en de jongeman die omkijkt vormen voor mij het moment. Gelukkig let de jongen links in de foto nog op tijdens het oversteken, want men rijdt je al toeterend omver. Het toeteren is hier niet aan banden gelegd en betekent eigenlijk zoiets als: zie je me, ga uit de weg. Alle gelijke patronen en kleuren van de ballonnen vormen een soort driehoek, een element wat ik ook tijdens mijn fotolessen in India gebruikt heb als een belangrijk element voor een goede foto.
Hetgeen me intrigeerde aan dit moment is ook, dat ik niet goed wist wat de relatie tussen de drie modellen in mijn foto is. Toch neemt men verantwoordelijkheid voor elkaar, door de jongste bij de arm te pakken. Ik vond het ook wat crue dat deze straatverkopers (geen makkelijk leven) hun brood verdienen met de verkoop van een ‘stukje geluk’ in de vorm van ballonnen.
Dit bericht heeft 0 reacties