skip to Main Content

“Na een vliegreis van zo’n 24 uur, stap ik een heel andere wereld in. Moe, maar opgelucht dat ik weer vrij kan bewegen, ben ik klaar om een nieuw avontuur aan te gaan. Nooit gedacht dat ik nog eens naar Thailand zou gaan voor m’n werk. De kleurrijke, groene samenleving staat in schril contrast met de Afrikaanse dorheid die ik achter me heb gelaten. De eerste dagen kijk ik mijn ogen uit en verbaas ik me erover dat niemand ook maar met z’n ogen knippert, wanneer ik foto’s maak. In Senegal vormt foto’s maken een uitdaging. Ook rondom en binnen de vele tempels, kom ik zonder bezwaar met mijn camera binnen. Wel nadat ik eerst mijn schoenen heb uitgedaan overigens. Heel even kijkt de monnik op van zijn gebedslezing, wanneer hij het geluid van mijn camera hoort. De cultuurshock in combinatie met jetlag die ik tijdens deze uitzonderlijke reis ervaarde, komt ter sprake in de meest recente Blog: De vele gezichten van Thailand. Veel leesplezier!

Van Thailand eerst nog even terug naar Senegal. Na terugkeer van onze werkreis naar Ivoorkust in februari, hebben we weer lopende projecten op kunnen pakken. Ook hebben we onze hond Ruff laten steriliseren, zodat we haar gedurende onze reizen makkelijker ‘achter kunnen laten’ bij onze onderburen. 

Het CAMA team in Senegal neemt in aantal toe. Een goede vriendin en oud collega uit ML heeft hier ook haar plek kunnen vinden. Langzaam worden we omringt door ‘oude bekenden’ van ons eerste werkveld. Het werk in ML is om veiligheidsredenen voorlopig stopgezet. Het blijft roerig in het eens zo vredige land. Ook in buurland Burkina lijkt de politieke situatie maar niet te verbeteren. Toch is er ook goed nieuws: een oudere dokter, die jarenlang kwalitatieve zorg verleende in Burkina, is na zeven jaar gevangenschap door de rebellen eindelijk vrijgelaten. Wat een onverwachtse zegen.


Tade en Anco voor de technische installatie van SIL/Wycliff …

TALENTEN VOOR DE KONING
Dat het reizen er soms niet makkelijker op wordt, heeft ook gevolgen voor ons werk. Het is best een uitdaging om een groot zonne-energie project op afstand intensief te begeleiden. Wel een goede test om te kijken in hoeverre ‘het technisch team’ zelfstandig kan functioneren. Bij complexe dingen is Anco er toch nog heel wat uurtjes zoet mee. Projecten kosten op deze manier meer moeite en tijd, maar de leercurve is ook groot.

De spullen die in de laatste container meekwamen, zijn ingezet. Ook de eerste fase van het grote zonne-energie project voor SIL/Wycliff bijbelvertalers in Thies is afgerond. De opening van het kantoorcomplex kreeg nog een bijzonder staartje. De vrouw van de Senegalees / Nederlandse project voorman ontving een droom, waarin ze haarzelf in Senegalese wateren zag staan om gedoopt te worden. Anco werd gevraagd om haar samen met de directeur te dopen. We grappen nu over een nieuwe bedieningstak met de naam: Batteries & Baptism. En zowaar … Een aantal weken terug in NL, mocht Anco opnieuw bij een doop assisteren.

BEKROONDE KUNST
Na enkele drukke maanden, vertrekt Anco als eerste richting Nederland om containerwerk voor te bereiden. Ewien blijft achter in Senegal om nog wat zaken af te ronden. Met de regentijd in aantocht, wordt het echt tijd om ons lekkende dak aan te pakken. Niet alleen ons dak krijgt een nieuwe dekkende laag, maar ook het bladderende plafond in de woonkamer krijgt na 7+ jaren een opknapbeurt.

Voordat Ewien haar koffers gaat pakken, wil ze eerst nog een passieproject leven in blazen. Een speciale muurschildering voor de gespreks- en gebedskamer bij de Beersheba kliniek. Een eyecatcher, waardoorheen Gods Vaderliefde tot de mens in nood zal doorklinken.


Ewien houdt het zelfgemaakte canvas goed vast tijdens vervoer …

In theorie een prachtig idee, maar in de praktijk een hele klus. Christelijke getalenteerde schilders liggen niet voor het oprapen, evenals de benodigde materialen. De zoektocht naar de juiste man/vrouw nam flink wat tijd in beslag. Uiteindelijk vonden we er één online en het samen werken op afstand was een mooie uitdaging. Lees meer over dit bijzondere avontuur in de blog ‘Schitteringen van genade‘. 

VLIEG MET ME MEE
Niet veel later maakt Ewien zich klaar voor een werkreis naar Thailand, terwijl Anco het luchtruim doorkruist naar West-Afrika voor een technisch bliksembezoek aan Senegal, Burkina (radiostation en bijbelschool) en uiteindelijk Guinee (ziekenhuis). Het is vooral mooi om te zien dat de batterijen veel bijzondere plekken van energie voorzien. Zo valt Anco met zijn neus in de boter in Burkina en pakt hij nog even een diploma uitreiking op één van de bijbelscholen mee. Een feestelijke aangelegenheid!

Ook al kunnen we persoonlijk niet meer reizen naar bepaalde plekken, Gods werk gaat door! Hij heeft ons niet nodig om Zijn werk te volbrengen, maar kiest ervoor om ons – vanuit Zijn Genade & Liefde – erbij te betrekken. Dat voelt altijd weer als een bijzonder voorrecht. Dichtbij of ver weg …

“We should not hide our talents. We should use them. Then others can see our good works and glorify our Heavenly Father” – Matthew 5:16

Back To Top