skip to Main Content

“De weg voor ons is steil en lang. Te steil, naar mijn mening, terwijl ik me langzaam langs het dunne randje voortsleep. Ik probeer niet teveel over mijn rechterschouder te kijken, want dan tuur ik regelrecht de diepte in. Er lijkt geen weg terug, anders dan het steile pad dat ik met vallen en opstaan ben opgekomen. Onze vriend achter me werpt een blokkade op en schudt zijn hoofd: de reis gaat bergopwaarts, omkeren is geen optie. Met het zweet op mijn voorhoofd, kijk ik omhoog …”

Een wat ander begin dan jullie van ons gewend zijn. Ewien mocht namelijk een workshop ‘Storytelling’ volgen tijdens de Christian Artist Seminar (CA) in Doorn. Ze besloot haar opgedane kennis gelijk maar in de praktijk te brengen. Het fragment speelt zich af tijdens onze reis door Amerika, alweer enkele maanden geleden. We werden uitgenodigd voor een kort bezoek aan twee majestueuze nationale parken (zie headerfoto) die Amerika rijk is. Daarover meer verderop in deze nieuwsbrief.

Sinds onze laatste brief hebben we heel wat dingen mogen ondernemen. Zo maakten we op de weg naar Nederland vanuit Senegal een tussenstop in Duitsland voor een bezoek aan de solar fair. Dat is altijd weer een goede plek om contacten aan te halen en op de hoogte te blijven van nieuwe kennis en ontwikkelingen. We vinden het altijd bijzonder om te zien dat ook bedrijven oprecht geïnteresseerd zijn in het mooie werk in West-Afrika.

Uitgeteld
We hebben deze zomer heel wat (extra) bloed, zweet en tranen vergoten tijdens het vullen van meerdere containers. Inmiddels is de eerste onderweg, gevuld met belangrijke spullen voor de bouw van de nieuwe gezondheidskliniek in Gueasso, Guinee (zie ook vorige nieuwsbrief). Hoe belangrijk de aanvoer van cruciale spullen voor bepaalde projecten is, vertellen Jon & Anja, die nauw betrokken zijn bij de bouw: Met de hulp van Anco is het mogelijk geworden om een nieuw soort dakbedekking over te laten komen. Deze zijn voor de ‘zuster’ gezondheidskliniek in Geausso, een dorp zo’n 3 uur rijden vanaf de Hoop Kliniek.

Al een paar jaar wordt er aan de bouw gewerkt van een nieuwe gezondheidspost. De Hoop kliniek heeft het verlangen om de zorg uit te breiden naar andere regio’s waar goede gezondheidszorg niet voor handen is. Deze nieuw dakbedekking houdt de warmte buiten en vormt ook gelijk het plafond van binnen. Wanneer de gezondheidspost open gaat zal het een regio met zo’n 40 dorpen kunnen dienen met goede zorg en het Evangelie. Dank aan Anco en Ewien voor het vele werk dat met het verzenden van zo’n container gepaard gaat.”

Naast af en toe een verfrissende duik in het Spui of een rondje op de waterski’s, ging het vullen van de containers tijdens de warme zomer gewoon door. We wilden dit keer namelijk niet 1, maar 3 containers op pad sturen, voordat we zelf weer richting Senegal gaan begin september. In ons optimisme vergeten we soms hoe intensief het voorbereidende en administratieve deel van het versturen van een container kan zijn. Ook de vakantie en bouwvak gaven een extra uitdaging om het werk op tijd af te krijgen.

Container vol

Nieuw evangelisatie filmproject
In november zullen we opnieuw betrokken zijn bij een film- en trainingsproject met Create International. Kunst, in al haar vormen, kan een bijzondere ingang geven om het Goede Nieuws op creatieve wijze te delen. Om die reden werken we graag samen met partners als Create Int., die deze visie onderstrepen.

Create zal voor het eerst Afrika/Sierra Leone aandoen voor een dergelijk filmtraject. Vanwege onze (werk)ervaring in West-Afrika, zijn we gevraagd met hen op te trekken. Inmiddels zijn acht filmstudenten aangenomen, die een traject van 6 weken (4 theorie, 2 praktijk) zullen doorlopen. Wij zullen ons tijdens de praktijkweken bij hen aansluiten als onderdeel van de film- en audio crew.

De roerige tijden (burgeroorlog, Ebola, …) die Sierra Leone heeft doorgemaakt creëert een bijzondere gelegenheid om een Hoopvolle boodschap uit te dragen, over een God die omziet naar de Temne bevolking* en hen niet vergeet. Lokale partners zijn tijdens het hele traject van onschatbare waarde om de culturele context zo goed mogelijk te waarborgen.

* De korte film zal bestemd worden voor de ‘Temne bevolking’, die vooral werkzaam zijn als boeren in de pinda- en tabaksindustrie. Een groep mensen die hard moet werken voor een karig salaris: Sierra Leone neemt de 14e plek in onder de 25 armste landen van de wereld. Slechts 41% van de bevolking kan lezen en schrijven. Ook worstelt het land nog steeds met de naweeën van de burgeroorlog die in 2001 tot een einde kwam.

Meer informatie: http://createinternational.com/training/

Back To Top