“Met een lach en een zwier wordt onze Franse teamleider het podium opgetrokken. Bij het inzetten van een Senegalese tune, barst de zaal los. Rechts van me danst een Afrikaanse dame ritmisch mee in de maat. Ook onze teamleider zet zijn beste danspassen in, zich niet alleen beperkend tot het podium. Het voelt aan als een warme deken – we wanen ons heel even terug in Afrika.”
Deze hartelijke ervaring doen we op tijdens een spontaan bezoek aan een grote Internationale kerk in Frankrijk. Een mooie groep mensen, die nauw betrokken is bij het werk op de christelijke bijbelschool Beersheba. We horen al heel wat jaren van deze bijzondere plek, maar waren nog niet in de gelegenheid om het zelf te ondervinden. Frankrijk, voornamelijk katholiek, telt maar een handjevol Evangelische kerken.
Een mooi reisavontuur door afwisselende landschappen. Na een rit van ruim acht uur met de Barnabus door het afwisselende Franse landschap, staat onze teamleider ons breed lachend op te wachten. Naast de bijzondere ontmoetingen, klimt Anco ook nog even het dak van de kerk op. Ook in Frankrijk willen kerken bezuinigen met behulp van zonne-energie, maar de regelgeving maakt dit zeer ontoegankelijk.
WAAR IS THUIS?
In Nederland krijgen we vaak de vraag wanneer we weer op pad gaan. Terwijl vrienden in Afrika regelmatig peilen wanneer we weer ‘thuis komen’. Niet altijd eenvoudige vragen om te beantwoorden, want waar is thuis en wat is onderweg?
Het voorbereidende werk in Nederland is in de loop der jaren toegenomen. Maar wat houdt dit nu precies in? Naast het uitzoeken en vullen van meerdere hulpcontainers, is er de laatste tijd ook heel wat batterij werk bij gekomen. Anco koopt hiervoor gerecyclede autobatterijen op, om deze om te bouwen tot bruikbare systemen voor ziekenhuizen of scholen. Een tijdrovende en ingewikkelde klus.
De grote hoeveelheid batterijen moeten eerst helemaal uit elkaar gehaald worden en opnieuw opgebouwd om tot de juiste spanning te komen. Om dit veilig te doen, is kennis en ervaring nodig, waardoor dit niet voor iedereen geschikt werk is. We zijn dan ook dankbaar dat de boerderij een aantrekkelijke leeromgeving is voor technische studenten. Op die manier zijn we elkaar tot hulp (zie stukje verderop).
BARNABUS ON TOUR
Naast al het werk, trokken we er ook regelmatig met onze Barnabus op uit. Soms zomaar voor een dag, op andere momenten voor langere tijd. De bus biedt een plek om even op te laden en onze gedachten te verleggen. We merkten beiden deze zomer dat de rek er even uit was en we minder energie hadden.
Om geestelijk op te laden, trekken we in de zomer naar Ewiens zus in Spanje. Een bijbelschool / trainingscentrum waar steeds meer mensen en dieren neerstrijken. Een bijzondere plek die met de jaren verandert in een mooi leer- en kampeer paradijs. Naast de installatie van extra zonne -energie en ander klein technisch werk, pakken we ook onze rust. We tuffen met onze camper met de meiden van Doornhof (onze nichtjes) naar een pittoresk toeristisch dorp. Dat het die dag 39 graden is kan de pret niet drukken. Lees verder: Barnabus on tour.
DROOMHUT
Tussen de bedrijven door, namen we de tijd om een schrijfhut in de achtertuin te bouwen. Hiermee ging een langgekoesterde droom van Ewien in vervulling, EN kregen we er een knusse gastenkamer bij. Het was een genoegen om de inrichting een Afrikaans tintje mee te geven.
Tijdens de zomermaanden was Ewien regelmatig in de blokhut te vinden, om 12 korte, zendingsverhalen van Hoop op te tekenen. Een nieuwe en inspannende uitdaging. Naast de discipline die schrijven vraagt, is de vorm en het aan de (juiste) man brengen van de verhalen ook een hele klus. Handige tips of contacten binnen de uitgeefwereld zijn van harte welkom.
WERK GAAT DOOR
De veiligheidssituatie in veel landen waar we regelmatig komen, lijkt steeds verder af te nemen. De recente staatsgreep (tweede dit jaar) in Burkina Faso is daar een pijnlijk voorbeeld van. Ook onze teamleden in ML zijn tijdelijk uit de hoofdstad getrokken. Wat een voorrecht is het dat technische klussen en noodhulp ter plaatse toch door kan gaan, als gevolg van het doorzettingsvermogen van de technische jongeren die we mochten trainen.
Een van Anco’s beste technici in Senegal fietst momenteel ook rond in de Zuidlandse polder. Om zijn ogen te openen voor de mogelijkheden die er zijn. En om een unieke werkervaring op te doen, die hij in Senegal niet zal tegenkomen. Ook voor ons maakt zijn aanwezigheid de kloof tussen Afrika en Nederland kleiner. Het is vaak grappig om ons land door Afrikaanse ogen te zien.
Dichtbij of ver weg in Afrika – we proberen hoop en licht te verspreiden binnen projecten van Gods Koninkrijk. We bidden dat Gods aanwezigheid zichtbaar blijft doorwerken in dat wat we doen. Ingebed in Gods Kennis en Liefde!
“Let your light shine before others, so that they may see your good works and give glory to your Father in heaven …”Matthew 5:16