skip to Main Content

Achtergrondverhaal Senegal bezoek Derk-Jan Autsema

Begin december 2016 heb ik Anco & Ewien twee weken mogen helpen bij het bouwen van een nieuwe werkplaats op het terrein van de agrarische bijbelschool Beersheba. We hadden de hoop om aan het einde van mijn bezoek al zo ver te zijn dat het geraamte zou staan – en misschien zelfs al een stuk van het dak. Nadat we het terrein (15 x 15 meter) op afschot hadden gelegd zat de eerste week er al bijna op en kon het staal besteld worden voor de fundering.

Prep werk vloertje

Anco en ik hebben in het weekend nagedacht hoe we een soort buigmachine konden bouwen om al het staal voor de fundering op maat te buigen. De buigmachine werd een succes en terwijl ik een aantal dagen aan het buigen was, was Anco met vier lokale mensen al het staal met ijzerdraad aan elkaar aan het “vlechten”. Op mijn laatste dag konden we eindelijk beginnen met het eerste beton storten.

Best raar, toen ik naar huis ging, stond er dus nog helemaal niks. Even gaf dat mij een heel onbevredigend gevoel … ik kon het thuisfront niet laten zien wat ik gedaan had. Maar God leert mij zo ook een lesje nederigheid. Het gaat tenslotte niet om mijn eer, maar Zijn eer! Op deze manier bouwt God ook aan het fundament van mijn geloof. Het gaat niet om wat ik doe, God houdt van mij om wie ik ben.

Anco & Derk vlechtend

[Lees verder]
Wat was het trouwens gaaf om te zien wat de leerlingen op Beersheba leren. Naast het bijbels onderwijs wat ze krijgen, leren ze ook om het land te bewerken, groente te verbouwen, water uit de put optimaal te benutten en als het regent – te zorgen dat de oogst niet wegspoelt en dat het teveel aan regenwater ergens wordt opgevangen. Ze leren er zelf compost maken, er is een kippenboerderij, waar ze o.a. voer leren mengen zodat de kippen goed kunnen groeien. Op het terrein staat ook een stal met koeien, varkens en geiten.

Beersheba zorgt voor werkgelegenheid voor de omgeving. Er werken mensen uit de omgeving: een aantal mannen werken ’s nachts om het terrein te bewaken en wij hadden elke dag een stuk of vier mannen die ons hielpen met al het zware werk. Ook het water uit de put wordt gedeeld met mensen uit de omgeving: bij de ingang is een tappunt waar mensen uit de omgeving water kunnen halen. En aan de andere kant, net buiten het terrein, staat een grote waterbak die gevuld wordt met water uit de Beersheba put. Hier komen dagelijks honderden koeien uit de buurt om te drinken.

Al met al kijk ik terug op een mooie periode en dank Anco & Ewien voor hun gastvrijheid. Mooi om te zien hoe ze hun kennis en ervaring inzetten en met anderen delen.

Foto fundament werkplaats op vrijdag 30 december 2016

Werkplaats Beersheba

Back To Top