new year 2018 December 2016 – update | Hoopvol Afrika

December 2016 – update

Er is veel gebeurd sinds onze laatste nieuwsbrief … We zullen slechts een klein gedeelte van onze avonturen in deze vernieuwde digitale nieuwsbrief aanstippen 🙂 Uiteraard vormt onze Blog een continue schat aan (recente) avonturen …

We hebben nog niets over onze vorige reis naar Mali verteld of de volgende kondigt zich al aan … We hopen aan het begin van het Nieuwe Jaar een Nederlands bouwteam in Mali te verwelkomen. Een vriend en zijn broer komen ons helpen om twee 12 meter hoge stalen constructies te bouwen waarop elk een watercontainer komt te staan voor de bijbelschool en het vrouwen- en kinderziekenhuis in Koutiala. Ook één van onze nichten uit Zuidland doet een eerste keer Afrika aan. Gezellige Nederlandse boel dus 🙂

Ook in Senegal mochten we afgelopen maand bezoek uit Nederland ontvangen. Een goede vriend kwam ons helpen met de aanleg van een fundering voor een werkplaats op de agrarische bijbelschool Beersheba. Hoe zijn eerste bezoek aan Senegal uitpakte, vertelt hij zelf verderop in deze nieuwsbrief.

[Lees verder]

Back-up energie systeem Koutiala ziekenhuisTerug naar ons eerdere bezoek aan Mali. Naast het afronden van wat men noemt “het back-up groene energie systeem” voor het Vrouwen- en Kinderziekenhuis in Koutiala, begonnen we ook alvast met de voorbereiding voor het fundament voor de watercontainer op Bethel. Vanuit Nederland werden twee tankcontainers gekocht, klaargemaakt en verstuurd, terwijl we in Koutiala met pikhouwelen aan het graven sloegen. Althans, de jongeren onder onze bezielende leiding 🙂 Wanneer we over een week weer op pad gaan richting Mali, hopen we twee fundamenten voor beide watercontainers aan te treffen.

Ook deden we tussendoor even Burkina Faso en Ghana aan. In Burkina brachten we een bezoek aan verschillende radio stations om techische zonne energie assistentie te verlenen. Daarnaast mochten we weer een mooie kalenderplaat schieten voor Victron Energy, dit keer in het kleine dorpje Nouna.

Victronkalender 2017

De radio directeuren waren bijzonder blij dat ze nu door betere, continue zonne energievoorziening langer in de lucht kunnen blijven. In Ghana verzorgde Anco een seminar, terwijl we ook van een verlate ‘zomervakantie’ genoten. Engelstalig Ghana is in vele opzichten zo anders dan het Franstalige Mali. Je kon de moskeën op één hand tellen.

“Menigeen heeft al gehoord dat onze Malinese Toyota Landcruiser vorige maand bij een heftig ongeluk betrokken was. Tijdens een rit van M’Bour – onze woonplaats in Senegal – naar de Malinese grens is de auto uit de bocht gevlogen en meerdere keren over de kop gegaan. Toen we uiteindelijk foto’s onder ogen kregen van de staat van de auto, ervoeren we het als een Wonder dat ‘de bestuurder / een collega van ons’ en bijrijder (neef) er levend uit waren gekomen.” – citaat uit onze Blog over dit onderwerp. Tijdens onze januari reis naar Mali hopen we de auto van de Malinese grens naar de hoofdstad Bamako vervoeren. Wat we daarna met onze auto zullen doen, is nog onzeker.

De Malinese Toyota was inmiddels te oud geworden voor onze lange reizen binnen West-Afrika. Om die reden speelden we al langer met de gedachte dat we voor de komende tien jaar een nieuwe auto nodig hebben. Onze intentie is om de komende jaren ons werk voort te zetten en een goede auto is daarbij nodig. Dit is uiteraard zeer kostbaar en elke gift hiervoor is welkom. Overmaken kan via de CAMA onder vermelding van ‘Autofonds Techniek‘. Bij voorbaat hartelijk dank!

Ewien genoot in september 2016 van een eerste samenwerking met Samaratian’s Purse / Operation Christmas Child. Als ze de kennismaking met vijf kernwoorden zou mogen omschrijven, dan zijn het: Vreugde, Impact, Levensveranderend, Samenwerking, Geschenk. Het heeft me weer stilgezet bij het enorme Impact van het kerkenwerk onder (jonge) kinderen. De Videomarathon Blog geeft een verder kijkje achter de schermen.