new year 2018 Met een container vol zonnecellen en een trekker naar onrustig Mali | Hoopvol Afrika

Met een container vol zonnecellen en een trekker naar onrustig Mali

Ewien van Bergeijk (38) en haar man Anco (37) zijn druk bezig om een enorme container vol te stouwen met zonnepanelen, afgedankte computers en zelfs een oude trekker. Vandaag wordt het gevaarte opgehaald van de boerderij van hun familie in Zuidland en naar Mali in Afrika gebracht.

httpv://youtu.be/JicIBBSXobg

“Het is altijd weer spannend of alles weer aankomt,” zegt Ewien. De container heeft dan ook een lange reis te gaan. Een vrachtwagen haalt de bak op en brengt die naar de haven. Daar wordt de container op de boot naar Dakar in Senegal gezet.

Het laatste deel van de reis gaat over het spoor. “Dat is het lastigste stuk. De rails in Afrika is erg smal. De kans bestaat dat de container omvalt.” Tot nog toe is dat gelukkig nog nooit gebeurd. De reis duurt tussen de zes weken en drie maanden.

Het is niet de eerste keer dat het echtpaar Bergeijk een container verscheept naar Afrika. Al sinds 2004 werken beiden in Koutiala in Mali. Anco leert Malinezen onder meer hoe zij zonnepanelen kunnen installeren. Ewien maakt educatieve films voor vrouwen en kinderen. Dat doen ze via de christelijke organisatie Cama.

De twee zijn langzamerhand verknocht aan het prachtige land en de gastvrije Malinezen, maar het klimaat valt de twee af en toe zwaar. “Het is daar echt heet, heter, heetst,” zegt Ewien. “Langzaam past je lichaam zich aan. Maar nu ik ouder wordt, kost alles meer energie.”

Ook maken beiden zich zorgen over toegenomen spanningen in het land. “De onrusten zijn nu vooral in het noorden, maar we merken dat steeds meer projecten worden stopgezet. Het land leidt eronder.” Toch twijfelden ze niet om ook dit jaar weer naar Afrika te gaan. “Er is geen veiligere plek dan waar God je hebben wil.”

MARJOLEIN KOOYMAN, AD editie Voorne-Putten

[De video is met Anco’s mobiel gemaakt, dus niet van super kwaliteit. Toch krijg je zo een goede indruk hoe een container wordt opgeladen voor vertrek]

Anco en Ewien
This post was written by
... delen beiden een passie voor God, reizen, jongeren en techniek. Binnen hun eigen vakgebied zetten zij zich breed in, waar mogelijk in nauwe samenwerking met de lokale Afrikaanse kerk en jongeren ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *