skip to Main Content
Pas Op Voor Overstekende Hippo's

Anders Afrika

We bevinden ons voor de verandering een keer in het Zuiden van Afrika. Na 14 jaar keren we terug naar de plek waar het allemaal begon, ons huwelijk, maar ook ons zendingsavontuur. Afrika als continent is zo groot en divers, dat veel dingen hetzelfde lijken te werken, maar dan toch net even anders 🙂

Het begint al met onze plaats op de weg. Het links rijden, maar vooral schakelen vergt enige aanpassing in onze hersenen / coördinatie. Ook de stoplichten aan de ‘overkant’ van de kruising zijn nieuw, maar vallen binnen de categorie ‘makkelijk’. Qua temperatuur en buitenleven zitten we goed. Het is hier net iets minder warm dan in Senegal en dus aangenaam vertoeven. Bij het zien van de supermarkt SPAR, voelen we ons helemaal thuis.

Het is bijzonder vermakelijk om op afwijkende borden te letten tijdens een wat langere trip. Naast een waarschuwingsbord voor overstekende hippo’s, zagen we ook een verbodbord voor verkoop langs de weg. Al presteren straatverkopers het om juist daar hun koopwaar uit te stallen 🙂

Verschil in cultuur en taal kunnen op bepaalde punten ook leiden tot grappige situaties. Zo werd Anco bij het betalen van diesel gevraagd of hij een ‘slip’ wilde … Bij deze vraag trok hij toch even zijn wenkbrauwen op, totdat hij doorkreeg dat het om een bonnetje ging.

Braai-en was ons nog wel bijgebleven van onze huwelijksreis, al valt het ons dit keer weer extra op in welke mate overal wordt gebraai-d. Zuid-Afrikanen houden van grote hoeveelheden vlees! Iedereen neemt zijn (mobiele) braai (barbecue) mee en braadt er lekker op los, tijdens lunch en diner en zelfs soms al in de ochtenduren. Toch wordt het verschil tussen arm en rijk pijnlijk zichtbaar als we rijden langs de vele ’town ships’ (sloppenwijken). Gebieden waar de mensen het duidelijk veel minder hebben. Plekken ook waar veiligheid niet gegarandeerd is, of je nu blank bent of zwart.

Verschillen in gewoonten blijft een interessant fenomeen. Vaak ongemerkt nemen we dingen waar vanuit ons eigen denkkader. Dit werd ons bijvoorbeeld duidelijk toen we iets simpels als ons afval (in dit geval een plastic fles) gingen weggooien. Wie verzint het om plastic als recyclebaar te bestempelen? 🙂 Het GFT bleek als restafval te gelden en andersom.

Het grootste verschil is toch wel de hoeveelheid kerken en bijzondere namen (Church of Jesus Christ) die in elke wijk zichtbaar worden. In West-Afrika zijn de moskee’s in de grote meerderheid, terwijl we die hier nog niet echt hebben gespot. Tijdens een Hillsong dienst op zondag wordt gedeeld over de Hoop voor Zuid-Afrika als natie. Het ‘God bless you!’, bij het verlaten van het Kruger (wild) park, klonk ons warm in de oren.

Mocht u/jij je afvragen waarom we in Zuid-Afrika zijn?! We zijn hier op uitnodiging van een zonne energie beurs in de hoofdstad Johannesburg. Vanwege Anco’s jarenlange ervaring met verschillende installaties in Afrika, is hij gevraagd deze kennis en ervaring te komen delen. Voor ons een mooie gelegenheid om ook een paar dagen genieten in te bouwen en zo werk en ontspanning met elkaar te combineren.

Back To Top