skip to Main Content
Op Reis Naar Kadiolo

Zeg ‘t in 2 minuten…

Zoals gezegd zou deze week een reisweek inluiden. Maar niets is zo veranderlijk als de agenda van een zendingswerker of een Afrikaan 🙂 Er bleef dan ook slechts één reis (in plaats van twee) over op de agenda voor deze week…

Onze korte reis naar Kadiolo (zo’n 4-5 uur rijden van Koutiala) stond in het teken van het videowerk. In gezelschap van onze vriendin en videohelper Lamissi met haar man en zoontje van 11 maanden. Naast de geplande meeting gaf ons dat ook de gelegenheid om elkaar eens in een andere (lees:reis) setting te leren kennen.

Voor hen ook een leuke afwisseling, omdat ze niet vaak de kans krijgen om buiten Koutiala te reizen. Laat staan met z’n drieën. Lamissi was net terug van vijf weken Niger – het land waar ze vandaan komt – zonder haar man. Het voelde voor ons allen dan ook niet echt als een werkreis, maar had meer weg van een soort korte vakantie 🙂

Desalniettemin zaten er enkele losse einden aan deze reis. Zo kenden we de mensen waarbij we gingen logeren niet echt – altijd spannend. De man van ons gastgezin heeft een passie voor fotografie en video en wil een professionele theater groep – woonachtig in Kadiolo – verder helpen. Zij hebben het verlangen om (bestaande audio) scripts in video om te zetten, maar hebben hiervoor niet de juiste kennis, vaardigheden en apparatuur in huis. In het kader van ‘samen sterk‘ wilden we de mogelijkheden tot samenwerking eens nader onderzoeken.

Een samenwerking is niet altijd even eenvoudig, omdat er vaak toch een bepaalde verwachting ontstaat als het gaat om financiëring. In het verleden is deze groep (van 10 man) namelijk in de arm genomen door een zendingswerker die hen maandelijks van een salaris voorzag. Iets wat wij niet waar kunnen en willen maken. Op deze manier houdt je een bepaalde afhankelijkheid / ongelijkheid in stand, die vaak niet gewenst is. In plaats van geld te geven kun je hen beter aan kennis en middelen helpen, opdat ze op eigen benen komen te staan.

Het gesprek duurde maar liefst 4 uur, waarin een ieder zijn hart uiteindelijk liet spreken. De wil tot samenwerking is er beslist, maar onder welke voorwaarden? Ook kwam een mogelijke samenwerking met GNPI (Good News Production International) uitgebreid aan de orde, omdat zij op de lange duur een stabielere partner kunnen zijn. Zij hebben als doel het trainen van zogenaamde lokale NOMaD teams om het Goede Nieuws via media over de wereld te verspreiden.

Uiteindelijk is besloten om eerst een testproject met elkaar te doen, om zo alle facetten van een videoproject samen te doorlopen. We hebben onszelf de uitdaging gegeven om een 2 minuten korte film voor de mobiele telefoon te maken. Op die manier is het project niet te ingewikkeld, de verspreiding snel (iedereen heeft een mobieltje) en is het filmpje kort genoeg om elders (nationale tv?) aan te bieden. Daarnaast kan het ook dienen als reclame voor de theater groep.

We zijn heel benieuwd hoe een en ander gaat lopen. Dit project staat voor de maanden september en oktober gepland.

O ja, op de terugweg naar Koutiala hebben we nog samen de watervallen van Sikasso gezocht én (na lange tijd 🙂 gevonden, werden we belaagd door hongerige mieren en trakteerden we onze vrienden op een heerlijke maaltijd in een goed restaurant.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top