new year 2018 Zee, cultuur en tradities | Hoopvol Afrika

Zee, cultuur en tradities

Zee, cultuur en tradities

De afgelopen weken hebben we maar liefst drie landen bezocht: Senegal (zee), Portugal (cultuur) en dan nu … het koude Nederland (tradities). Dacht in laatstgenoemde land even goed bij te kunnen slapen, maar dat is tot op heden nog niet echt gelukt. Anco en Jonathan waren helemaal “into the Sint” vannacht en besloten samen hun schoen te gaan zetten :]

Voordat ik het doel van driegenoemde landen uit de doeken doe, even terug naar Mali en de ontvoeringen die daar hebben plaats gevonden. We kregen enkele verontruste e-mails als reactie op het nieuws over de recente gebeurtenissen in Mali.

Het gebied waar dit alles plaatsvindt ligt ver in het Noorden van Mali, Timboektoe, de woestijn. Vanaf ons huis in Koutiala is dat toch wel zo’n 7, 8 uur rijden. Niet direct naast de deur! Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ook de Malinese samenleving – met name in de grote steden – verhard. Maar in welk land vind deze ontwikkeling niet plaats de laatste jaren? We vertrouwen erop dat niets beter is dan te zijn op de plek waar God je geplaatst heeft. Dat geeft rust!

Ons bezoek aan Senegal stond in het teken van afscheid nemen van goede vrienden. Inclusief een snuffelbezoek ‘Het Beersheba Project’ om te onderzoeken of we hier in de (nabije) toekomst ons steentje aan bij kunnen dragen: http://beershebaproject.org/. Hun missie – combining a sustainable agro-forestry program together with holistic training and an agricultural resource center for young Senegalese farmers – spreekt ons erg aan.

We hebben tevens erg genoten van het verschil in klimaat. De koele(re) temperaturen in combinatie met zon, strand en zee.

Via Portugal vlogen we vervolgens door naar Nederland. Om de eenvoudige reden dat we nog niet eerder in Portugal waren geweest, besloten we daar een korte tussenstop te maken. Het beviel ons goed om de hoofdstad Lissabon te verkennen en ons te laten onder te dompelen in kunst en cultuur. Tijdens een dagtrip lieten we ons meenemen naar de mooiste plekjes rondom de hoofdstad. Van kastelen tot vissersdorpjes en een rit langs de woeste zee. Wat was het heerlijk om eventjes toerist te zijn :]

Inmiddels hebben we de Nederlandse pakjesavond achter de rug.  Altijd weer leuk om te zien hoe kinderen hier helemaal in op kunnen gaan. En de opluchting soms van ouders wanneer Sinterklaas weer de terugreis naar Spanje onderneemt :]

De komende dagen hopen we de container voor Guinee klaar te maken voor verzending (de eigenlijke reden voor ons korte bezoek). Om vervolgens alvast een nieuwe container klaar te zetten voor Mali.

Vanuit Zuidland wensen we jullie allen een heel goede week toe! Blijf genieten van de mooie dingen om jullie heen en elkaar! Alvast een hoopvolle en gezegende tijd toegewenst!

Tagged with
Anco en Ewien
This post was written by
... delen beiden een passie voor God, reizen, jongeren en techniek. Binnen hun eigen vakgebied zetten zij zich breed in, waar mogelijk in nauwe samenwerking met de lokale Afrikaanse kerk en jongeren ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *