skip to Main Content
Stroom Panelen

Stroom van panelen

We mochten met de zomeraflevering van EO Metterdaad een bijzonder bedrag ophalen voor zonnepanelen, een ambulance en een röntgenapparaat voor het ziekenhuis in Dhara, gelegen middenin de Sahel. Daarmee is een mooi hoofdstuk afgesloten, dachten we … maar God nam het nog een stap verder. De maanden na de uitzending klommen meerdere ondernemers in de pen om ook hun ‘oudere panelen’ voor het goede doel aan te bieden. Tot op de dag van vandaag blijven mensen schrijven en wordt de aflevering veelvuldig bekeken.

God is een goede God en Hij weet hoe zowel gever als ontvanger gezegend en bemoedigd worden door het beschikbaar stellen van waardevolle spullen, die in Europa ‘afgeschreven zijn’. Van de eerste grote partij hebben we inmiddels ruim de helft in containers richting verschillende projecten mogen verschepen.

Opvang Koraanleerlingen
Een deel van de panelen gaat naar een opvanghuis van Koraanleerlingen – een project naar Ewiens hart 🙂
Talibes

Missie naar Gods hart
Ook de recente donatie van 80 panelen zijn met een container van andere zendingswerkers onderweg naar Burkina. De arts en initiatiefnemer van het Paam Laafi ziekenhuis daar heeft een missie die past bij Gods hart: het toegankelijk maken van kwalitatief goede medische zorg voor de allerarmsten – in Jezus naam. En daar kan hij een partij extra zonnepanelen goed bij gebruiken. Zo’n 10 jaar geleden is de bouw van een 120-bedden ziekenhuis van start gegaan. In het zonovergoten Burkina Faso is zonne-energie de meest efficiënte en betrouwbare aanpak. De lokale stroom is zeer duur en kan soms voor 24 uur uitvallen.

Ook het bedrijf dat de panelen beschikbaar stelt, wil deze bijzondere bestemming niet onbesproken voorbij laten gaan. In een persbericht verwoorden zij hun motivatie als volgt: “De missie van ons bedrijf op het gebied van duurzaamheid en exploitatie is het creëren van een evenwicht tussen economische levensvatbaarheid, functionaliteit, mens en milieu … We waren dan ook verheugd om te horen dat de zonnepanelen van ons gebouw konden worden hergebruikt in het Paam Laafi Ziekenhuis in Burkina Faso, waar ze betrouwbare en duurzame energie zullen leveren zodat het ziekenhuis kwalitatieve zorg kan verlenen aan de gemeenschap. “

Van harte ondersteunen
De donateur van een andere partij panelen schreef dat ook hij via de Metterdaad-uitzending ‘De man die de zon inpakt’ bij ons terecht kwam. “Werk dat ik van harte ondersteun. Zelf ben ik vanaf 2006 betrokken geweest bij een Stichting in de Gambia, en ben daar ook meerdere malen geweest. In Nederland heb ik al zo’n 23 jaar een klus- en onderhoudsbedrijf, vandaar mijn gevoel voor jullie werk.” Laat Gambia nu bij ons ‘om de hoek’ zijn. God weet wie hij op ons pad stuurt.

Ook weet onze Schepper beter wat er nog nodig is en waar. Zolang we Hem alles in handen geven, zal Hij voor ons strijden. Wanneer de stroom van panelen op zal drogen weten we niet. Op deze manier kunnen we projecten in West-Afrika, klein en groot, blijven zegenen. Zo heeft Anco tijdens zijn laatste reis naar Guinee ‘spontaan’ zonne energie mogen installeren op een bijbelschool diep in de tropische savanne. “Het lag nu eenmaal op de weg terug naar huis en God gaf het op mijn hart om ook deze school te zegenen. Die dag werd al het onderwijs stilgelegd en staken alle leerlingen hun handen uit de mouwen. In een recordtijd konden we een installatie neerzetten en het gebrul van de generator tot zwijgen brengen. Het scheelt een smak met geld om geen dure generator meer te hoeven draaien. Budget wat er niet altijd is en nu voor andere zaken ingezet kan worden.”

Laatst kregen we nog een aanbod vanuit Duitsland. Grensoverschrijdend dus. Meer dan bijzonder.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top