skip to Main Content

Strijd om waardig leven

De rust is wederom teruggekeerd in huize Bergeijk, we zijn al ruim een week niet op pad (lees: uit Koutiala) geweest 🙂 Volgende week zullen we Koutiala weer voor andere plekken verruilen, maar daarover meer in een volgende Blog.

Vandaag mocht ik bij een fisteloperatie fotograferen, gedaan door mijn vriendin en dokter. Zij heeft een hart voor vrouwen die – om genoemde ‘aandoening’ – uitgestoten worden door de maatschappij. Maar wat is nu eigenlijk een fistel?

Een vesico-vaginale fistel is een fistel tussen de urineblaas en de vagina. Deze kan ontstaan ten gevolge van operaties, bestraling of cytostatica. Ook kan deze fistaal ontstaan door een langdurige bevalling. De urineblaas en de vagina van de patiënt zijn langdurig bekneld tussen het benige deel van het kind (hoofd) en het eigen schaambeen, hierdoor ontstaat lokaal weefselschade met als gevolg een open verbinding (fistel) door afsterven van het weefsel. [aldus Wikipedia]

Hier in Mali ontstaat zo’n fistel vrijwel altijd als gevolg van een langdurige, slecht begeleide bevalling. Zo ook voor Oumou Dicko (20), die vandaag geopereerd werd. Toen haar weeën begonnen, wist ze niet wat er aan de hand was. Na drie en halve dag pijn begon ze al urine te lekken. Na zes en halve dag zag ze pas de binnenkant van een ziekenhuis, waar ze besloten een keizersnee uit te voeren. Haar ongeboren kind was inmiddels overleden, de moeder was er slecht aan toe. De behandelend arts constateerde al een fistel, maar kon er niets mee.

Tien maanden later ligt ze op de operatietafel bij ons in Koutiala. Ze lijkt er ernstiger aan toe dan op het eerste gezicht gedacht. Fistels komen in verschillende soorten en maten, zo zag ik in een kleurrijk theorieboek (met voorbeelden!). Het was een bloedig geheel (in mijn beleving…) om blaas en vagina weer in ere te herstellen. Ik was opgelucht dat mijn rol alleen uit het maken van foto’s bestond 🙂

De aandoening kent ook een aangrijpende maatschappelijke kant. Jonge vrouwen als Oumou worden vaak uitgestoten door de maatschappij, zelfs door eigen familie. Ze worden apart gehuisvest, ver van alles en iedereen. Ze nemen geen deel aan activiteiten, omdat ze zich schamen en door anderen worden gestigmatiseert.

In Oumou’s geval heeft haar man haar inmiddels verlaten. Man weg, kind dood, het lijkt alsof er niets meer overblijft…Toch is er hoop voor deze vrouwen, zowel in lichamelijke als geestelijke zin. Na de operatie krijgt Oumou een paar weken een catheder hopende dat ze direct ‘droog’ blijft. De jonge vrouw die het ziekenhuis binnenkwam met een plastic zak om als luier, keert dan weer waardig terug in de maatschappij. Onder de mensen. Dat hebben we tenslotte allemaal nodig!

Wil je meehelpen in de strijd om een waardig bestaan? Maak dan een bijdrage over via de CAMA o.v.v. “Fisteloperaties Saskia“. De operaties worden gratis verzorgd, omdat deze vrouwen vaak geen rooie cent meer hebben.

p.s.
Kijk voor meer informatie op Youtube voor een indrukwekkende reportage met de naam “A walk to beautiful“. Prachtig gekozen filmtitel voor vrouwen die het waard zijn hun plek terug te krijgen in de maatschappij.

http://www.walktobeautiful.com/

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top