skip to Main Content
Toyota Landcruiser Total Loss

RIP Bemoediging op wielen …

Menigeen heeft al gehoord dat onze Malinese Toyota Landcruiser vorige maand bij een heftig ongeluk betrokken was. Tijdens een rit van M’Bour – onze woonplaats in Senegal – naar de Malinese grens is de auto uit de bocht gevlogen en meerdere keren over de kop gegaan. Toen we uiteindelijk foto’s onder ogen kregen van de staat van de auto, ervoeren we het als een Wonder dat bestuurder en bijrijder (neef) er levend uit waren gekomen.

Onze Senegalese collega kwam er ‘het beste’ van af met een hoofdwond en wat kleinere huidwonden. De bijrijder moest een operatie aan zijn been ondergaan, om een open botbreuk weer in de juiste positie te zetten. Ruim een week later kon onze collega persoonlijk zijn verhaal doen.

“Nog geen 10 kilometer voor mijn eindbestemming kwam ik in de bocht een vrachtwagen tegen die de hele weg innam, waardoor ik gedwongen werd uit te wijken.” Onze collega is even buiten westen geraakt, terwijl zijn neef zelf uit de wagen kon klimmen. Toen hij echter wilde opstaan, zag hij dat zijn been er niet best bij lag en gebruikte hij zijn schoenveters om het bloeden te stelpen. Gelukkig hoefden ze niet lang op hulp te wachten, omdat er net na het ongeluk een zendingswerker langs kwam die hen snel naar het ziekenhuis kon brengen.

Onze teamleider in Senegal moedigde iedereen aan om de situatie met genadevolle ogen te bekijken. De echte strijd, aldus hem, zal uiteindelijk plaatsvinden in ons hart. Daarin heeft hij wat ons betreft gelijk: jezelf niets verwijten, materiële verliezen accepteren, vergeven en goedsmoeds verder gaan.

Flink in de kreukels

Op onze laatste reis van Senegal naar Mali kwamen we door de bocht van het ongeluk en zijn we even gestopt om te kijken, te bidden en te zegenen. Ook hebben we een rondje gelopen op zoek naar losse spullen die voor ons van waarde zijn. Wat ons opviel was dat de plek erg overzichtelijk is en er voldoende ruimte (lees: berm) is om uit te wijken in tijden van nood. Het is dus moeilijk te begrijpen dat er hier een ongeluk plaats heeft gevonden. De eerlijkheid dient ons te zeggen dat onze collega geen lange afstandservaring had en in een voor hem onbekende auto reed. Dat laatste kan aanleiding zijn tot rare manoevres in tijden van onverwachte gebeurtenissen op de (snel)weg.

We waarderen ieders gebed voor wijsheid en rust. De auto is in zo’n slechte staat dat – ook al zouden we hem voor een groot bedrag laten repareren – hij nooit meer de oude wordt. Is het om die reden wijs om er nog geld in te steken? Of is het beter om de auto als total loss te beschouwen en de bruikbare onderdelen eruit te sleutelen voor toekomstig gebruik?

Onze Malinese Toyota werd voor het technisch werk in Mali ingezet, maar stelde ons ook in de gelegenheid om langere werk reizen te kunnen maken tussen Senegal, Mali, Burkina Faso en Guinee. Dat zal nu helaas niet meer mogelijk zijn.

We hebben momenteel een behoorlijk goede auto in Senegal, die gekocht was voor het werk in Senegal, maar niet voor langere reizen. Onze hartewens zou dan ook een nieuwe auto zijn voor de komende 10 jaar in Mali. Mocht u / jij hieraan mee willen helpen, heel graag! Neem dan even contact met ons op.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top