skip to Main Content
Tanzania Experience

Retourtje Afrika

Met de dagen die korter en donkerder worden, vormt een korte reis naar Afrika een warme afwisseling. Tade, onze Senegalese gast, vindt het best spannend om alleen op ons erf te verblijven. Hij is nog maar net koud een week in Nederland. Bij terugkomst vertelt hij dat de week hem goed heeft gedaan. Wanneer je alleen bent, leer je nieuwe mensen kennen. Daarnaast is het aardappel rooitijd, waardoor er meer dan genoeg werk was om hem bezig te houden.

Onze reis naar het oosten van Afrika stond in het teken van een technische training. Ancos praktijkervaring met zonne-energie producten onder extreme omstandigheden biedt goede leerstof. Het spreekt het publiek aan wanneer de theorie met heel praktische voorbeelden tot leven komt. Hij wordt wel gekscherend de ‘solar dokter’ genoemd.

ALLES VERANDEREND
Net aangekomen in het hotel, doet Ewien een bijzondere ontdekking. Terwijl ze langs een aantal vrouwen met naamsticker loopt, valt haar oog op een folder met de slogan: The Gospel changes everything. Haar nieuwsgierigheid is direct geprikkeld en zonder aarzeling bevraagt ze de vrouw die aan de tafel zit.

Wat blijkt? Deze vrouwen, zo’n 35 in totaal, zijn naar Tanzania gekomen om de Kilimanjaro te beklimmen – een berg van maar liefst 5.895 meter hoogte. Voor dit bijzondere bergavontuur heeft ieder lid het afgelopen jaar $10.000 opgehaald, dat ten gunste zal komen van 52 projecten die zich actief inzetten tegen mensensmokkel. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat één van de vrouwen bij aankomst positief op corona is getest – of ik haar plaats niet wil innemen?, vraagt mijn gastvrouw met een glimlach. Aantrekkelijk, maar zo’n klim vraagt de nodige voorbereiding.

Tanzania Surfparadijs

PARADIJSELIJK
Terwijl Anco zich voor de training in een hotelruimte opsluit, trek ik met camera erop uit om een lokaal marketing team te vergezellen. Na een lange autorit, de Safari route :), komen we aan bij een mooi verzorgde winkel en Tanzanite (speciale edelsteen) * Experience. De deuren zouden eigenlijk in juli open hebben moeten gaan, maar naar Tanzaniaas gebruik loopt men achter op de planning: Pole Pole (langzaam, langzaam). * Uitleg Tanzaniet

Naast werk, mogen we ook onverwachts genieten van een weekendje strand. Zonder dat Anco het vooraf weet, stapt hij een kitesurf paradijs binnen. Witte stranden, een aangename watertemperatuur en golven precies op maat gemaakt, zorgen ervoor dat hij bijna direct het water opgaat. Ook een paar uur les, waarbij hij tips op maat krijgt, geven hem een extra boost.

DE ANDERE KANT
Naast het paradijselijke plaatje, kent Zanzibar ook een donkere kant. Tijdens een fietstocht met gids door de lokale dorpjes, wordt zichtbaar welke rol drank speelt binnen de samenleving. Ook het gemaakte glimlachen naar ons toeristen voelt ongemakkelijk. Het heeft veel weg van aapjes kijken – maar ja, wie is hier nu het aapje? Een groep traditionele Massai aan de pooltafel geeft een bizar beeld – alsof ze een film zijn binnengestapt, zo buiten context.

Laat ons maar optrekken met de lokale bewoners. Tijdens een wandeling over het witte strand komen we langs een winkeltje, waar de jonge beheerder ons enthousiast begroet. Anco en hij raken al snel in gesprek over zijn kleine zonne-energie installatie. Zijn ene paneeltje ligt niet op de goede plek om de batterijen vol te krijgen. Leergierig neemt hij Ancos uitleg ter harte. Ook bij een rekensom ter uitleg zet hij zijn beste beentje voor. Morgen hoopt hij iemand te laten komen om palmtakken te kappen die schaduw geven op het paneel.

Pole, Pole 🙂

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top