skip to Main Content
Artsen Zonder Grenzen Info

Oorlog.Natuurramp.Pandemie

Fotoblog
We fietsen door de grote stad om een gehuurde lens op te halen. Op de terugweg komen we langs een bushokje met de woorden: Oorlog.Natuurramp.Pandemie. De woorden boren een diepere laag in mijn bewustzijn aan en ik trap op de rem om een foto te maken. Daarna snel weer verder, omdat mijn fietsvriendin staat te wachten. Later bij het bewerken van de foto’s, denk ik na over de betekenis van de gekozen begrippen.

Eerst zoek ik even de definites op. Dit ook om beter te begrijpen waarom Artsen zonder Grenzen (AzG) – de maker van de info-mercial – juist deze specifieke woorden uitkoos:

Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of staten.

Natuurramp is onverwachts natuurgeweld met catastrofale gevolgen voor mens en dier.

Pandemie is een wereldwijde verspreiding van een besmettelijke ziekte.

De vetgedrukt woorden vormen een bepaald soort cohesie. Al lijken de eerste begrippen niet de hele wereld te treffen en de pandemie uiteraard wel. Arm of rijk, ontwikkeld of minder ontwikkeld: we ondergaan allen op zekere hoogte hetzelfde lot.

Ebola.Malaria.Corona

Terwijl ik ook even langs de website van AzG surf, komt er een andere prikkelende info-mercial voorbij: Ebola.Malaria.Corona. Bij het zien van deze woorden kan ik niet anders dan aan ons Afrikaans thuis denken. In Senegal grijpen onze (Beersheba) collega’s elke creatieve manier aan om iets te kunnen betekenen voor de minstbedeelden van de samenleving. Ze trekken rond langs de omliggende dorpen om preventieve voorlichting, maskers, Moringa poeder voor de ouderen en zelfgemaakte handwas stations uit te delen.

Ook de Koranscholen worden niet overgeslagen. Nu de koraanleerlingen (Talibes) niet langs de deuren mogen om te bedelen, is er tekort aan inkomsten en eten. Van veel kinderen zijn de ouders niet in beeld en kunnen ze dus niet naar huis in deze roerige tijd. Omdat de huizen zo vol gepakt zitten met kinderen, is de kans op transmissie groot. Waar collega’s voorheen niet welkom waren, ontstaan juist nu bijzondere relaties. Met de verspreiding van het virus, vindt het Goede Nieuws ook haar weg.

Om dit werk te kunnen doen, is er een GoFundMe actie opgezet. Van harte aanbevolen – juist nu kunnen we iets betekenen voor onze ‘verre naasten’: https://www.gofundme.com/f/hospital-in-senegal-fighting-covid19

Het verschilt per dag of ik er zelf vrede mee heb dat ik hier ben en zij daar. Toch ervaar ik ook diepe rust dat God hier weet van heeft en op Zijn tijd het luchtruim zal openen. Blijf vooral ook luisteren en overdenken welke deuren God voor jou opent of wellicht juist sluit.

Wat heb je omarmt in deze unieke tijd? Of juist losgelaten?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top