skip to Main Content
Beer-Sheba Biggen

Onzichtbare strijd

We mochten onze eerste weken van 2014 in Mali doorbrengen. Het was goed om goede vrienden te bezoeken, collega’s te bemoedigen en al fotograferend door de straten te gaan. Mali voelt altijd weer aan als een warm bad, en dat heeft zeker niet alleen met de hogere temperaturen te maken =)

Tijdens deze eerste weken zijn we ook weer stilgezet bij de geestelijke strijd die gaande is in Senegal. Al eerder hebben we aangegeven dat dit duidelijk voelbaar – en soms ook zichtbaar – is binnen ons dagelijks leven, ons dagelijks werk. Graag wil ik daar, ter verduidelijking, een concreet voorbeeld van geven.

Op de christelijke agrarische school Beer-Sheba (BS) werd deze strijd pijnlijk zichtbaar, toen er – zonder enige duidelijke aanleiding – een inverter stuk ging, waardoor de school  zonder energie en water kwamen te zitten. Mens, plant en dier lijden hier onder.

God voorzag op bijzondere wijze in een nieuwe inverter toen we in Mali waren, doordat Anco het op zijn hart kreeg om een oude kennis op te zoeken. Dit positieve bericht aan onze collega’s van BS werd direct overschaduwd door een volgende ontmoediging, namelijk de ontvreemding van twee zonne panelen.

Eenmaal klaar met hun dagelijkse lofprijsavond, drong een van de studenten er op aan om bij de zonnepanelen te gaan kijken. Velen vonden dit overbodig – er was tenslotte al eerder die avond gecontroleerd – maar uiteindelijk liet men zich overhalen.

Eenmaal op de plek aangekomen, ontdekte men al snel wat er gebeurd was en gingen de studenten tot actie over. Buiten het hek zagen ze autosporen en die volgde ze tot het huis van een dichtbij gelegen dorp. De sporen leidden recht naar een deur en ze klopten aan om een ernstig woordje met de eigenaar te hebben.

Deze wilde hen op zijn beurt echter niet binnenlaten en zei dat de dorpschef er eerst maar eens bij moest worden gehaald. Terwijl de studenten hier op wachtten, hoorden ze ijzer op ijzer langs elkaar heen schuiven. Alsof de zonnepanelen snel verplaatst werden naar een andere plek. Toen de dorpschef er eenmaal was, waren de panelen natuurlijk nergens meer te bekennen. Toch zocht men de hele nacht door in en om het huis. Zo zeker waren ze ervan dat dit het juiste adres van de dief was!

De volgende dag werd het gebied met man en macht doorzocht en was al snel het dorp van de zaak op de hoogte. Het wonderlijke van het verhaal is, dat twee herders uiteindelijk de panelen terugvonden in een hooiberg. Toen zij met hun kudde voorbijtrokken liepen ze er spontaan tegenaan. Ze brachtten de panelen naar de politie en zodoende kreeg BS ze weer terug. De dief wordt verhoord, omdat er eerder ook al twee panelen waren gestolen.

De dief bleek geen onbekende van de school te zijn. Hij kwam wekelijks water halen, dat BS als service aanbiedt aan de omliggende dorpen. Heb je vijanden lief, mogen we in deze situatie praktisch maken. Helemaal wanneer je weet dat de schuldige uit een familie van dieven komt en toekomstig vandalisme dus niet uitgesloten is.

Back To Top