skip to Main Content
Senegal Beach

Onverwachts Senegal

Na Guinee, enkele dagen Mali, zijn we nu bijna een week in buurland Senegal. Wat een verandering van omgeving en bovenal van klimaat. Het doet ons terugdenken aan onze tijd in Den Haag, waar het strand binnen handbereik lag…

We merken dat de tijd in Senegal ons goed doet. Niet zozeer omdat we dachten dat Mali / Koutiala onveilig was, maar meer om ‘even op adem’ te komen. De laatste weken hebben we toch wel veel kilometers afgelegd naar verschillende projecten. Ruimte, rust en enige regelmaat doet lichaam en geest dan goed.

Ook nemen we de tijd om met oude (Mali) vrienden bij te praten en te bekijken of en welke projecten in Senegal eventueel passen binnen ons toekomstbeeld. Daarover meer in een latere Blog.

Eén van de projecten waar we de afgelopen week te vinden zijn, is het Bersheebaproject. Even ter opfrissing: The Beer-Sheba Project combines a sustainable agro-forestry program together with holistic training and an agricultural resource center for young Senegalese farmers.

Het project heeft heel wat goede veranderingen doorgemaakt sinds ons laatste bezoek in November 2011. Ruim een maand geleden zijn ook 14 jonge, enthousiaste studenten op Bersheeba met hun praktische opleiding van start gegaan. Gedurende een jaar zullen ze kennis opdoen in verschillende werkgebieden: forestry management, livestock husbandry, cropping and literacy training, (all within a Christian worldview)…

Opgedane kennis en ervaring zal door hen weer verspreid worden in de verschillende dorpen waar zij wonen. Tijdens een opgenomen video-interview kwam telkens weer naar voren dat iedere student het verlangen heeft zorg te dragen voor hun land / de aarde op “God’s manier“. Het was bijzonder om hun getuigenissen vast te mogen leggen op film.

We krijgen vaak de vraag gesteld wanneer we weer terug naar Mali kunnen / willen? We hopen zelf op volgende week. Komend weekend zullen de (team) leiders zich over deze vraag buigen, ook kijkend naar de huidige berichten uit Mali: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17686468

Duidelijk is dat de situatie in het Noorden (verschillende groepen rebellen die vechten om hun eigen stuk land / Mali) niet binnen enkele dagen opgelost is. Daarbij komt ook nog de organisatie van de verkiezingen, door de onrust inmiddels geen neutrale aangelegenheid meer.

De komende – max – 40 dagen (tot de verkiezingen) zullen bepalend zijn voor de toekomst van Mali. Politieke leiders zullen hun ware gezicht tonen. Is er een leider onder hen die het belang van land en mensen voorop stelt?

This Post Has One Comment

  1. Nou veel sterkte en wijsheid toegewenst in deze moeilijke en onzekere tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top