skip to Main Content
Joel In Holland

Min 1

Eén van de jongens waarmee we samenwerken hier heeft Koutiala voor Bamako ingeruild ( min 1) en daar heeft iedereen gemengde gevoelens over…In de goede zin van het woord overigens, want Joel – de jongen waarover het gaat – kon dit jaar toch nog onverwachts aan de Hogere Landbouwschool beginnen. Een kans die hij met beide handen aangreep.

Afgelopen weekend hebben we hem dan ook persoonlijk op de school afgezet en dat was voor beide kanten een goede afsluiting. Hijzelf kreeg hierdoor meer moed en zelfvertrouwen om deze nieuwe richting in te slaan. Terwijl wij de kans kregen om te zien waar hij zo’n vier jaar van zijn tijd door zal brengen.

Het deed ons goed om te zien dat hij direct omringd werd door vrienden waarmee hij al eerder gestudeerd had. Ook hoorden we positieve verhalen over deze school van vrienden die hier zelf niet studeren. Wat niveau betreft lijkt het wel goed te zitten!

De leefomstandigheden zijn super basic. Als eerstejaars deel je ‘een kamer’ niet veel groter dan een hok. Met gordijnen probeer je nog wat privacy te creeëren. Bedden waren er niet, eveneens matrassen. Hier moet je als groentje zelf voor zorgen. Dat was wel even slikken voor Joel en zijn vriend. Anco grapte dan ook dat hij blij was dat zijn studententijd achter zich lag, zonder hen daarbij te willen ontmoedigen.

Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten en ging direct met van alles aan de slag. Enkele dagen later belde hij ons op om te zeggen dat hij het goed maakt. Nee, hij was niet de belangrijke voetbalwedstrijd Mali – Ivoorkust aan het kijken, maar was op zijn kamer direct al heel serieus aan het studeren. Als Joel ergens voor gaat, doet hij dat voor de volle 100%!

We hadden ook nog enkele praktische landbouw onderwerpen online gedownload en die kwamen direct van pas, aldus Joel. Ook had hij onze raad ter harte genomen om vrienden te maken binnen de diverse departementen (zowel leraar als student). Samen sta je nu eenmaal sterker dan alleen.

Hij redt het wel, Joel. Alleen wordt zijn aanwezigheid hier in Mali gemist. Moussa – zijn broer en vriend – vertelde ons dat hij de nachten voor én na Joel’s vertrek maar moeilijk kon slapen. Het leven op de compound is anders zonder Joel, aldus Moussa, de kamer die ze samen deelden zoveel leger.

Toch zien we dat deze verandering voor alle jongens uiteindelijk een goede stap voorwaarts zal zijn.  De nieuwe setting is even wennen, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Daar zijn we zeker van!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top