skip to Main Content
Sfeervol Djenne

Malinees (sf)weertje!

Het is warm in Mali, zo warm dat onze hersenen op lage(re) toeren draaien. Ook een weblog als deze perst zich er dit keer niet zo makkelijk uit. Alsof elke zin over vijf schijven gaat.

Bij aankomst in Mali stond er al een team van vijf studenten klaar. Afkomstig uit Amerika bezoeken ze Mali om meer te leren over zonne energie en andere alternatieve energiebronnen. Ze willen fondsen gaan werven voor zonne panelen ten behoeve van het vrouwen- en kinderziekenhuis in Koutiala.

Na een dag Bamako togen we met een volgeladen bus naar Koutiala. Voor het grootste deel van de groep was het hun eerste keer in Afrika. We stonden met plezier te kijken hoe makkelijk ze zich aanpassen aan de warmte, het land en de mensen. Ze krijgen er bij menig Malinese jongere een flinke dosis Engels uit.

Ook Oliver (Ancos rechterhand) fleurt op door de omgang met een groep leeftijdsgenoten. Gewapend met een geleend Frans-Engels woordenboek spreekt ook hij al een aardig woordje Engels. Tot groot vermaak van de groep vaak met een zwaar overgoten Afrikaans accent.

Hij heeft ons sowieso verbaasd het afgelopen jaar, omdat hij op verschillende – voor hem onbekende – (werk)terreinen zich een ware doorzetter heeft getoond. Hij trad ons met een stuk meer zelfvertrouwen tegemoet. Ook overhandigde hij ons zijn rijbewijs, dat hij het afgelopen jaar heeft gehaald. Dat proces verloopt in Mali niet altijd volgens duidelijke spelregels, dus knap staaltje werk!

Naast ‘kleine klussen’ in Koutiala zijn we de afgelopen dagen ook Djenne, Mopti en Bandiagara (Dogon gebied) bezocht. De CAMA wil graag een radiostation in het Dogongebied plaatsen, dus voor ons ook gelijk een goede gelegenheid om eens met de oudsten daar te praten.

De wandeltochten door het primitieve Dogongebied opende ook deuren om wat dieper in te gaan op de zin van het bestaan. En of – al kijkend naar bijvoorbeeld de natuur – er al dan niet een Schepper actief is. Altijd weer een boeiend onderwerp om uit te diepen met jongeren in de bloei van hun leven.

Tot slot nog een korte uitleg bij de geplaatste foto: een sfeerfoto gemaakt in Djenne met mijn mobiele telefoon…

Een heel goede week toegewenst!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top