skip to Main Content
Licht In Het Duister

Kunst-Licht

Vier dagen mocht ik me onderdompelen in Kunst in combinatie met christen-zijn (CA seminar). Geweldig om met gelijkgezinden te kijken hoe we Gods glorie kunnen verspreiden met onze kunst. Bij het woord artiest dacht ik altijd aan een podium, dus daar viel ik (gelukkig) niet onder. Laten we nu vorig weekend toch een podium hebben beklommen, maar dan van een gemeente. Om te delen over het Licht dat we als navolgers van Jezus mogen verspreiden, waar we ons ook begeven.

Tijdens de CA seminar volgde ik een workshop ‘Storytelling’. Komt altijd van pas dacht ik, binnen meerdere aspecten van ons werk. En gelijk kreeg ik, omdat het me inspireerde om een te tonen video in te leiden met een kort verhaal. Leuk voor jong en oud en het warmt de kijker op om met interesse op de boodschap te letten.

Ook gebruikten we enkele slogans van Visje – je weet wel de ‘christelijke versie’ van Loesje – ter illustratie om ons thema Licht-duisternis nader toe te lichten:

Licht van zon kan je verblinden, Licht van God maakt je ziende.

Je moet de duisternis in om het Licht te kunnen brengen.

Twijfel in het donker nooit aan dat wat je in het Licht hebt gezien.

Met name de laatste spreekt me aan, omdat we in West-Afrika steeds verder in de duisternis lijken weg te zakken. Zo werd het ons bijvoorbeeld afgeraden om in juli naar ML te gaan, omdat de verkiezingen er aan kwamen, wat onrust in het land met zich meebracht. Gelukkig mogen we vertrouwen op Gods bescherming: Licht schijnt feller, juist op de donkerste plekken (Mt. 5:14-16).

Kunst kan een diepere snaar raken bij mensen; het werkt vaak zelfs cultuuroverschrijdend. Zowel in klank, beeld als woord. We speelden tijdens onze presentatie wat met de woordspeling KUNST-Licht en we zagen knikkende hoofden ter instemming op ons verhaal. Ik heb tijdens de seminar ervaren hoe belangrijk het is om Kunst/Passie levend te houden, door samen te delen en te dromen over mooie gezamenlijke projecten.

Naast nieuwe contacten en bijzondere concerten, mocht ik ook uit de boot stappen door dingen aan te pakken buiten de zogenaamde ‘comfort zone’. Een woord dat overigens denk ik niet voorkwam in Jezus’ vocabulaire 🙂 Een workshop Mime was een bijzondere ervaring. Nooit geweten dat er zoveel diepgang kan zitten achter één eenvoudige handeling. In Mime gaat het vooral om ‘je tijd nemen’ en een verhaal stap voor stap opbouwen.

Ook werden nieuwe dingen benoemd die ik niet direct bij mezelf terug zie. De Mime-lerares vertelde me dat ik een bepaalde ‘elegantie’ over me heb en dat ik gemaakt ben om op het podium te schitteren … Vroeger zou ik dit met een lach hebben aangehoord, om het vervolgens weer direct naast me neer te leggen. Nu neem ik het mee als ‘bewijs’ dat anderen soms dingen in je zien, waar jezelf blind voor bent. Maar of dat podium ooit werkelijkheid wordt – en in welke zin – zal de tijd leren 😉

Opdat ook jij/u deze vakantieperiode nieuwe Inspiratie = energie op mag doen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top