skip to Main Content
Filmen I/e Dorp

Kerst-mis in November

Vandaag werd het Kerstfeest al gevierd in de kerk waar we te gast waren. De gemeente leden (met name vrouwen) hadden zich voor deze speciale gelegenheid in hun mooiste (kerst)kledij gestoken. Ook werd het kerkgebouw met wat kerstversiering en een boom opgefleurd.

Maar waarom een Kerstviering in November? Vanaf dinsdag trekken we op met een Nederlands filmteam van Zendtijd voor Kerken. Gedurende 10 dagen reizen zij door Mali om het werk van de Nederlandse CAMA zendingswerkers in beeld te brengen. Voor een speciale Eerste Kerst uitzending in December.

Een belangrijk onderdeel van deze uitzending zal een Malinese Kerstviering zijn. Ingekleed volgens Malinese tradities en gewoontes. Zo brachten meerdere koren hun Kerstliederen vandaag ter gehore. En was een beroemde (traditionele) Kora speler met zijn vrouw te gast. Ook de prediking ging over het Goede Nieuws dat gebracht werd aan de herders in de velden.

Een beeld dat goed aansluit binnen het dagelijks bestaan in Mali. Je hoeft niet ver te zoeken om een herder te zien lopen met zijn kudde, op zoek naar voedsel en water. Zelfs in een stad als Bamako.

Ik wil niet te veel vertellen over de betreffende uitzending, anders kijkt niemand meer :] We hebben het in ieder geval gezellig met z’n allen. Daarnaast voel ik me bevoorrecht om met een video team op te trekken en meer te leren over het werk zowel voor als achter de camera. Ik wist al wel dat ik liever achter de camera sta, maar nu weet ik het zeker :]

We trekken regelmatig de aandacht als “team”, vooral door de grootte van de camera. Daarnaast houdt onze cameraman ook wel van een grapje. Vaak tot groot vermaak van (met name) de kinderen.

Ik schiet altijd weer in de lach wanneer hij stug in het Nederlands tegen Malinezen aanpraat. En zij op hun beurt oprecht proberen hem te verstaan. Keer op keer valt me weer op dat humor een goede samenbinder is. En Malinezen kunnen als geen ander om jou of henzelf lachen.

We hebben nog twee filmdagen te gaan. Om vervolgens het vliegtuig richting Senegal te nemen. Hier zullen we goede vrienden uit Mali bezoeken en een kijkje nemen bij een groot agrarisch project.

Om het veelkleurige zendingswerk in Mali te zien, kun je dus Eerste Kerstdag – rond ik meen 11 uur – bij Zendtijd voor Kerken terecht. Het zal overigens na deze dag ook terug te vinden zijn op internet: http://www.zvk.nl/!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top