skip to Main Content
Geiten Hoeder Mali

Kerst met een boeren tintje

De feestdagen doorbrengen in Senegal, dat is alweer even geleden. Normaliter gebruiken we deze tijd om erop uit te trekken en waar mogelijk nieuwe plekken te ontdekken. Dit jaar zijn wij degene waar men een bezoek aan brengt. Anco’s oudste broer en zoon uit America doen Afrika voor het eerst aan. Een hele omschakeling …

Eerste Kerstdag brachten we door op Beersheba, waarbij we de ochtend begonnen met een interactieve dienst. Zittend in een kring werd iedereen uitgenodigd om zijn/haar gedachten over het geboorteverhaal van Jezus (Luc 2) met de groep te delen. Het was een ‘rijke tijd’, waarin meerderen aangaven tot nieuwe inzichten te zijn gekomen. De wens werd uitgesproken om dit ook vaker in hun eigen kerk(en) te doen.

Men was met name bemoedigd dat de Engelen het Goede Nieuws aan herders, de onderste laag van de maatschappij, kwamen brengen. Heel herkenbaar in Senegal, omdat herders en boeren ook hier niet als edel beroep wordt gezien. Bijzonder was het om te horen hoe een jaar op Beersheba hun eigen gedachten over boer-zijn verandert. Studenten geven aan nu trots te zijn ‘boeren Gods’ te worden.

Nog verder pratend over de herders, opperde een student dat het strategisch was om juist eerst deze groep over Jezus te vertellen. Herders reizen nu eenmaal heel wat af, waardoor ze op vele plekken het Goede Nieuws konden doorgeven. Over dit aspect had ik zelf nog niet zo nagedacht, maar het klinkt zeker aannemelijk. Ik hoef maar over mijn schouder de velden in te kijken, om me te wanen in de tijd van toen.

Ik bracht in dat de herders wellicht na hun ontmoeting met Gods engelen ook zelf een zichtbare verandering door maakten. Zo’n speciale Ontmoeting (met God) verandert je. Ik stel me zo voor dat ze met meer vrijmoedigheid en geloof weer op pad gingen. The shepherds returned, glorifying and praising God for all the things they had heard and seen … (Luc 2:20). Een vrouwelijke student dropt de vraag of wij ook als de herders zijn?!

Na de samenkomst besluiten we nog wat zonne panelen op het dak van de vleeskoelruimte te installeren. Onze familie is tenslotte (ook) gekomen om de handen uit de mouwen te steken 🙂 Onze Senegalese technicus sloot zich graag bij ons aan, omdat zijn vrouw elders Kerst aan het vieren was. Het is altijd plezierig om met hem samen te werken, omdat hij zijn liefde voor  techniek combineert met een goede dosis humor.

Terug in M’Bour nog even een koude duik in de zee. Onze hond Bantu gaat ook graag mee, en laat zich zonder zorgen op z’n rug in het waren hangen. Het zoute zeewater werkt helend voor mens en dier. De avond vullen we verder bij collega’s, met een hapje en spelletjes. Onze neef introduceert ons op een (voor ons) nieuw interactieve en creatieve team quiz, waarbij we allen met een grote grijns achter een telefoon, pc of tablet duiken.

Al met al een bijzondere dag, waarbij het Impact van de geboorte van Jezus nog in mijn hoofd door blijft zoemen. Ook vandaag zet deze wonderbaarlijke gebeurtenis nog steeds mensenlevens op z’n kop. Ik zie de glinstering in menig ogen, wanneer ik mijn blik rond laat dwalen over de kleine groep mensen in de samenkomst. Jezus verandert je perspectief op het Leven! Allen een Bijzonder Mooie tijd toegewenst!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top