skip to Main Content
Meer Licht

In vol vertrouwen

We vlogen net aan het einde van 2019 huiswaarts om de kou van Nederland in te ruilen voor de ‘warmte’  van Senegal. De start van 2020 hebben we samen – onder het genot van een glas wijn –  op de bank ingeluid,  terugblikkend op een wat roerig 2019. Een vriendin stuurde ons een audio opname van Oud en Nieuw in Spijkenisse op – het klonk als een oorlogszone  – terwijl je bij onze opname goed moest luisteren om de knallende vuurpijlen in de verte te horen. Nog voor 12 uur lagen we beiden op één oor, dankbaar voor de start van weer een nieuw jaar.

Sinds enkele jaren laat ik in januari mijn gedachten dwalen over het jaar dat achter ons ligt. En de doelen/dromen die daarbij hoorden. Ook sta ik stil bij een woord of thema van God voor het nieuwe jaar. Allereerst een terugblik op 2019.

2019
Gerichter navolgen fotografie passie:  Ook in 2019 bleef ik online actief doorleren. Naast een cursus straatfotografie, kocht ik ook een tweedehands analoge camera, om daarmee een eerste rolletje vol te schieten. Hoewel ik vooraf niet zeker wist of de camera nog volledig functioneerde, en het scherpstellen niet altijd goed ging, beleefde ik veel plezier in het minimaliseren van mijn opnames. Mijn foto website is inmiddels af en probeer ik zo goed mogelijk bij te houden met alledaagse unieke en hoopvolle momenten. Neem eens een kijkje op btwienclicks.com

Meer beleven echte / offline leven:  In 2019 ben ik minder offline geweest dan ik vooraf hoopte. In 2020 las ik weer een 40 dagen ‘social media stop´ in, om zo meer tijd vrij te maken voor de dingen die er echt toe doen. Onze december vakantie bracht veel rust, mede omdat er op het eiland maar beperkte uren energie – en dus internet – was. Voor herhaling vatbaar, aldus Anco.

Meer reizen in kader van (documentaire) fotografie:  Eind 2019 liepen we dan echt in Madagaskar rond door een combi van werk – vakantie. Ook werd ik weer in mijn geliefde India uitgenodigd om te filmen, te fotograferen én te onderwijzen. Wat was het heerlijk om na jaren weer terug te zijn! Dat één van mijn documentaire foto’s (Passed Out) doordrong tot de finale van een internationale fotowedstrijd in Amerika en het persoonlijk ophalen van de PRINT was met stip het foto highlight van 2019. 

Koesteren vrienden en gemeenschap (Pay It Forward):  Deelname aan een gezamenlijke veldconferentie in Senegal gaf tijd voor rust en reflectie. Ook mochten we letterlijk licht brengen in een klein Senegalees dorpje, waar iedereen op het elektriciteitsnet werd aangesloten, behalve de kerk, dominee en christelijke school.

Mezelf (meer) verwennen:  Mezelf verwennen leer ik meer en meer, al blijft het lastig in een omgeving waar armoede aan de orde van de dag is. Op vakantie mocht ik in ieder geval weer een gezichtsmassage ondergaan en ook blijft gezond eten en bewegen belangrijk om (geestelijk) fit te blijven. In 2020 zou ik graag op een stilte retraite gaan. En zal er dit jaar een 10K run in zitten?

Mijn hart meer openen voor Gods genezende hand:  Binnen onze familie heeft God de afgelopen 2,5 jaar een bijzonder werk verricht. Na het overlijden van mijn vader zijn we – als gezin – op wonderbaarlijke wijze naar elkaar toegegroeid. Waar we eerst niet altijd met z’n allen door een deur konden, zijn we de laatste tijd nog nooit zo veel met elkaar uit eten geweest. We ervaren een nieuwe vrijheid die de pijn uit het verleden wegneemt. Mijn gebed voor 2020 is dat deze verdieping doorzet.

Meer van Zijn woord: Mijn dag probeer ik nog altijd met een dagelijkse podcast (voornemen 2019) te beginnen. Het zet de toon voor de dag. Ook wil ik een aantal boeken dit jaar lezen, waaronder een boek over gebed. Door het vele reizen, groeit er meer een verlangen om weer echt onderdeel te zijn van een christelijke community.

Onderzoeken combi schrijven en fotografie: De combi beeld en woord lijkt door te zetten in 2020. Ik hoop mijn foto’s in 2020 onder een breder publiek uit te zetten en evt. mijn mooiste platen in kaartvorm te gieten. Ook het schrijven van korte verhalen staat op ‘mijn wensenlijstje’ voor dit jaar. Wellicht bundel ik mijn mooiste platen tot een fotoboek. 

2019 – 2020
Meer actieve fotografie kennisdeling: Het was geweldig om in India een workshop Documentaire fotografie te mogen verzorgen aan een klein aantal studenten. De muziekstudio in Dakar wordt meer en meer een plek waar artiesten samen komen om te creëren, elkaar te bemoedigen en samen dingen te ondernemen. Ik hoop daar in 2020 o.a. eenzelfde workshop Documentaire fotografie te organiseren. Mijn Verlangen voor 2020 blijft dat de kerk meer en meer gaat inzien dat Kunst van onschatbare waarde is binnen Gods Koninkrijk.

Leren muziekinstrument op reisformaat: Sinds de zomer 2018 ben ik weer aan het blokfluiten geslagen. Ondanks het reisformaat (geen excuus om het instrument thuis te laten), blijft echte vooruitgang uit. Ik ben dan ook aan het bekijken of muziekles bij een vriendin en gepassioneerd musicus ‘mijn carrière als muzikant’ een push kan geven ;). Samen spelen is zoveel leuker! Ook heb ik een inspirerende fluitiste op Youtube ontdekt.

Coaching jongeren:  Onze jongeren in West-Afrika blijven een speciale plek in ons hart innemen, ook al zien we ze niet zo vaak als we zouden willen. Life coaching op afstand blijft dan ook belangrijk in 2020. Helemaal omdat velen nu de fase in hun leven bereiken, waarin ze gaan trouwen en kinderen krijgen.

2020 nieuw
In 2019 stonden ‘Nieuwe wegen/manieren’ centraal en het lesgeven in India is daar een mooi voorbeeld van. Ook het ontspannende bezoek van Groot Nieuws Radio valt wat mij betreft hieronder. Het was een voorrecht om door middel van radio het bijzondere werk van God breder onder de aandacht te mogen brengen. Op naar een mooi vervolg.

Ondanks alle mooie (Gods) ontmoetingen in 2019, hebben de gezondheidsklachten die Anco ervoer me enigszins van mijn stuk gebracht. In hoeverre geef ik alles (inclusief zijn gezondheid) in handen van God? Voor 2020 ervaar ik dan ook een push in de richting van ‘Liefdevolle Overgave’, in alle rust. 1 Peter 5:7 Cast all your anxiety on him because he cares for you. Gods zorg voor ons komt het best tot ‘zijn recht’ wanneer we ons verootmoedigen en volledig vertrouwen op Zijn genade. In het Grieks wordt ‘casting’ gebruikt voor een man die een zware last op de rug van een kameel gooit. God wil dat wij alles waar we ons zorgen over maken in Zijn handen geven. Hij zal onze Last opvangen.

Welk thema/woord staat bij jou in 2020 centraal? En op welk gebied wil jij het over een ANDERE BOEG gooien?
Opdat we alleen Zijn werk (Levensdroom) mogen uitvoeren, datgene wat speciaal voor ons is weggelegd. Om zo mee te bouwen aan een wereld met meer Licht en kleur, waardoor de duisternis en gebrokenheid moeten wijken.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top