skip to Main Content
Spelen Met Vuur

Generator na 20 jaar stil

Even na het luiden van de gong, stijgt er gejuich op uit het smalle steegje waar Anco en zijn jongens een autobatterijenbank hebben gebouwd. Het moment waarop Porto Astro, het christelijke opbouw- en trainingscentrum in Griekenland, van generator overgaat op zonne-energie lijkt niemand te willen missen. Na 20 jaar dagelijks (!!) een generator draaien en kunst- en vliegwerk om de kosten zo laag mogelijk te houden, is het gebrom van de dieselgenerator eindelijk gestopt. Na 10 dagen hard werken met een groep van zo’n 39 technische leerlingen, volgt de ontlading. Hier hebben we het voor gedaan en daar wil je getuige van zijn!

Je technische gaven inzetten ten dienste van Gods Koninkrijk was voor veel jongeren enigszins nieuw voordat ze op het vliegtuig richting Griekenland stapten. Gedurende de eerste week van de werkreis werden taken duidelijker en leken de jongeren elke dag een tandje harder te gaan werken. Het was mooi om te zien hoe ze ‘ownership‘ namen van de werkzaamheden die moesten worden afgevinkt. Ook corvee, keuken en douches/wc’s, werd zonder morren opgepakt. Onze Albanese kok wist van koken een heus feestje te maken en draaide zijn hand niet om voor het kokkerellen voor onze grote groep. Hij wist elke jong volwassene op zijn hand te krijgen door chips bij het eten te serveren.

Hamza was ook vaak buiten de keuken te vinden …

TECHNISCH TALENT INGEZET
Zodra onze Griekse partners door hadden dat ze met een getalenteerde technische groep te maken hadden, gaven ze met een gerust hart bepaalde verantwoordelijkheden uit handen. De oprichter van Porto Astro bleef hoofdschuddend herhalen dat het ‘unbelievable’ is wat voor werk er is verzet in zo’n korte tijd. En dan de extra reparatie klussen die door de jongeren met passie werden opgepakt. Ze waren bijna niet te stoppen.

Ook Anco genoot zichtbaar van de extra handen om dakrekken te bouwen, panelen te installeren, inverters op te hangen en kabels te trekken. Ook bij de aankomst van de batterijen, was de interesse groot. Jonge krachten en hersenen werden volledig ingezet om het systeem optimaal te laten functioneren. Als huisfotograaf deed ik dagelijks mijn vaste rondes en in de loop der tijd werden er soms speciale verzoeken ingediend voor een foto. De atmosfeer was goed en opbouwend – een dynamische samenwerking tussen het bedrijfsleven (Visser Elektrotechniek), een schoolgemeenschap (Hoornbeeck College) en de zending (wij).


BIJBEL KOMT TOT LEVEN
Naast hard werken, werd er ook dagelijks tijd ingeruimd voor bijbelstudie en ontspanning. Het was mooi om te zien hoe de leraren een leesrooster hadden opgezet rondom het leven en werk van o.a. Paulus. Ook een bezoek aan Athene (Paulus wandeling) en Korinthe werd aan elke leerling aangeboden. Getuigenissen van de werknemers op Porto Astro die het communistische regime hadden ontvlucht, maakten diepe indruk. De motivatie om deze bijzondere plek vooruit te helpen nam hierdoor nog extra toe. Ook Anco nam de tijd om zoveel mogelijk met de jongens op te lopen en diepere gesprekken aan te knopen. Het gaat niet om het fysieke werk dat we mogen doen, maar om de levens die worden aangeraakt en veranderd.

TECHNISCH PLAATJE
Meerdere jongens in Griekenland stelde Anco de vraag waar ze hem op internet konden volgen? Ik moest onbedoeld glimlachen. Anco houdt zijn schermtijd liefst zo kort mogelijk, dus TikTok content over alle interessante dingen die hij meemaakt en ontwikkeld, zit er helaas (nog) niet in. Ook een technische hoek op onze eigen website lijkt praktisch (nog) niet haalbaar. Om die reden toch even het technische plaatje in het kort.

Op Porto Astro werden alle kabels en distributiedozen vervangen. Het dagelijks draaien van de dieselgenerator werd ingewisseld door een zonne-energie systeem van 60 zonnepanelen (410Wp), 150KWh (Kona batterijen) en 6 Multi RS-en. Het letterlijk stopzetten van de generator leverde niet alleen een enorme kostenbesparing op, maar ook een hemelse stilte. We kunnen er persoonlijk van getuigen, omdat onze camper (lees: slaapplaats) niet ver bij de generator vandaan stond. Met dit systeem wordt het ook voor kleine(re) groepen weer betaalbaar om tegen gereduceerde kosten gebruik te maken van Porto Astro. Jaarlijks ontvangt zij een diversiteit aan groepen : de Griekse kerk, maar ook groepen vluchtelingen uit bijvoorbeeld Oekraïne of (Moslim) Afrikaanse landen. Jong en oud keren opgeladen terug van deze bijzonder mooie plek.

Porto Astro valt onder Hellenic Ministries

UNIEK AVONTUUR
De reis naar en van Griekenland met de Barnabus was een uniek avontuur op zich. Heen brachten we een dag en nacht door op de boot van Venetië naar Igoumenitsa (Griekenland). Een welkome afwisseling op de lange reis van zo’n 2.700 km over de weg. De paar uren in Venetië bij mooi avondlicht, zette mijn fotografische capaciteiten op scherp. Ik wist van gekkigheid niet wat en waar ik moest kijken en fotograferen. Anco gaf daarop droog de tip op bepaalde momenten: “Gewoon even je foto ogen uitzetten.” Alsof dat zo even kan 🙂

No city like Venice

Op mijn vraag aan Anco wat voor hem een hoogtepunt van de Griekenland reis was, aarzelde hij geen moment: “De camper en later batterijen vervoerd per palletboot.” Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt en was ook best even spannend. Gelukkig hoorden we achteraf pas de verhalen over voorwerpen die de overkant niet haalden. Ik haalde op de terugtocht per boot toch maar even voor de zekerheid mijn fotospullen uit de camper 😉

Anco kan niet wachten om de batterijboxen open te schroeven …

BOEKENTIP
Er valt nog veel meer te zeggen over ons Griekenland avontuur. Schroom niet om vragen hierover te stellen. Tot slot nog een boekentip. Eén van de leraren die mee was op deze bijzondere zendingsreis, heeft een boek uitgebracht over het leven van George Müller. Na aankomst in Nederland hebben we gelijk een exemplaar besteld. Een aanrader. Je kunt het boek online vinden onder de aansprekende titel: De bank die nooit failliet kan gaan. Drs. H.J. van Ewijk deed voor deze biografie gedegen onderzoek in Duitsland en Engeland.

Een dief en bedrieger, dat is hij. Een gevangenisstraf in zijn jeugd is niet voldoende om hem ervan te weerhouden. Zelfs tijdens zijn studie theologie bedriegt hij medestudenten en de directeur. George Müller kan nu eenmaal niet zonder geld. Totdat God hem tegenkomt met Zijn liefde en genade!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top