skip to Main Content
Mango Tijd In Mali

Een bevoorrecht mens

De afgelopen weken voelde ik me echt bevoorrecht om in Afrika te mogen zijn. Niet dat dat de weken ervoor anders was, maar soms ervaar je dat net een beetje extra door…vreugde, vriendschap, zingeving … Mijn korte bezoek aan Mali droeg daar zeker toe bij.

Het lijkt altijd weer een trip zonder eind, een autoreis van Senegal naar Mali. Eén overigens die het dubbel en dwars waard is 🙂 We hadden ons wel verkeken op de temperatuur die de maand mei in Mali met zich meebrengt. Onze koelere tijd in Senegal hadden de hete-mei-beelden van Mali enigszins doen wegvagen. Het zweet breekt je al uit als je alleen maar aan bewegen denkt 🙂

Mijn verblijf in Mali was dit keer van kortere duur dan die van Anco. Afgelopen weekend werd ik alweer voor video opnames in Dakar verwacht.. Dat gaf me één dag in Koutiala om goede vrienden te bezoeken, alvorens ik weer richting Bamako vertrok voor een video project en om me klaar te maken voor de vliegreis terug naar Senegal.

Goede vriendin en videohelper Lamissi gaf een gilletje toen ik antwoord gaf op haar vraag hoe lang ik dit keer in Koutiala bleef. Eén dag moest toch wel een grapje zijn in haar beleving. Gelukkig zijn Afrikanen over het algemeen beter in het omarmen van hét moment en weten ze het maximale uit ‘tijd samen’ te halen.

In Bamako mochten we het getuigenis filmen van een zendingsfamilie die door een zeer moeilijke tijd gaat. Wellicht hebben jullie iets gelezen over de SAS piloot die ruim vier weken geleden een gerepareerd vliegtuig vanuit Zuid-Afrika naar Mali zou vliegen, maar nooit aankwam. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk of hij nog in leven is, neergestort of door drugs rebellen meegenomen. Je kunt meer lezen op www.findjerry.com.

Een videovriend en ik ervoeren het als heel bijzonder om in hun midden te zijn en uit eerste hand te horen wat hun gedachten en dromen momenteel bezig houdt. We waren vrij om gevoelige vragen te stellen en aan beide kanten werd menig traan weggepinkt. Toch sprak de hoop op leven – hier op aarde of in de hemel – door hun hele verhaal heen. De video zal binnenkort op hun website verschijnen, ter ondersteuning aan hun voortdurende zoektocht naar vader en echtgenoot Jerry.

Dat brengt me naar dit weekend, waar ik deel mocht uitmaken van een creatieve groep om de nieuwe muziekvideo van de Senegalese zanger Cissa (www.cissamusic.com) te schieten. Geweldig om dit een keer mee te maken en dan zelf niet hoofdverantwoordelijk te zijn voor het proces en eindresultaat 🙂 Zijn lied over de verloren zoon wordt in een modern jasje gestoken, opdat ook de niet-gelovige Senegalees het beeld van Zijn Hemelse Vader in dit tijdloze verhaal mag (h)erkennen. Een intensief weekend, met een bijzonder team en prachtige locaties.

httpvh://youtu.be/HvJb6sDMNbM

Na al het reizen en intensieve werk van de afgelopen tijd, vertoef ik momenteel even in Dakar bij goede vrienden. Om lekker even uit te rusten en te genieten van het mooie weer. Dit weekend, hoop ik Anco weer in M’Bour te ontmoeten, om dan de laatste weken in te gaan voor onze zomer in Nederland.

Back To Top