skip to Main Content

De vervolgde kerk in Mali (uitzending)

Tijdens onze Mali februari reis mocht ik getuigenissen van de gevluchte christenen op video vastleggen. Ter be- en aanmoediging van de christenen elders in de wereld om dit mooie land en haar mensen niet te vergeten. Maar hen actief bij te staan in daad en gebed.

Zendtijd voor Kerken (ZvK) heeft deze beelden kunnen gebruiken om onderstaande documentaire tot stand te brengen. Voor ons zal het ook een mooie verrassing zijn welke beelden er gebruikt zijn en op welke manier 🙂 Allemaal kijken dus!

[persbericht ZvK]
HILVERSUM/MALI – Op de zondag na Pinksteren geven veel kerken aandacht aan de Vervolgde Kerk. In het afgelopen jaar is ook Mali een land gebleken waar christenen zwaar vervolgd worden. Zendtijd voor Kerken sprak met vluchtelingen en hulpverleners in Mali en zendt deze documentaire uit op zondag 26 mei, vanaf 11.30 uur via Nederland 2.

Mali scoort vanaf dit jaar hoog op de ‘Ranglijst Christenvervolging’ die Open Doors jaarlijks opstelt. Vanuit het niets staat Mali nu op de zevende plaats op de lijst met vijftig landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd. De situatie van christenen in het noorden van Mali is te vergelijken met die van geloofsgenoten in Saudi-Arabië, die op nummer twee staat op de ranglijst.

Tot voor kort stond Mali bekend als een modelland in Afrika met een gematigde vorm van de islam. Mali had een seculiere grondwet en politieke partijen met religieuze intenties werden geweerd, hoewel een groot deel van de bevolking islamitisch is. De relatie met religieuze minderheden in het land, waaronder christenen en aanhangers van het animisme, was goed. Christenen konden hun geloof belijden en er waren zendelingen actief.

Totdat Toearegrebellen en moslimfundamentalisten de macht grepen in het noorden. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht naar omringende landen. Ook trokken vele vluchtelingen naar Bamako in het zuiden van Mali. Veel vluchtelingen in Bamako zijn bang en maken zich grote zorgen: ze hebben geen idee of familieleden nog in leven zijn.

Onder hen zijn veel christenen die bezorgd zijn over hun toekomst. In de documentaire komen gevluchte christenen en mensen die voor opvang in Bamako hebben gezorgd aan het woord.

Nederland 2 DE VERVOLGDE KERK IN MALI
26 mei 2013, 11.30 uur
www.zvk.nl

Back To Top