skip to Main Content
Billboard BKO

De leugen regeert …

Iedere keer verbaas ik me weer hoe snel Malinezen geneigd zijn iets te geloven. Zelfs als ‘de vriend van de broer van mijn moeder in een dorp in Guinee‘ iets heeft beweert over de situatie in Mali, wordt het vaak zonder heroverweging voor waarheid aangezien. En boodschappen via radio of televisie, die zijn per definitie waar!

Gisteren was ik uitermate gefrustreerd met bovenstaand gegeven, omdat er een groep studenten al vernielend Koutiala doorging. Toen ik op weg was naar de bijbelschool Bethel (tegengestelde richting van de stad), werd ik door een bekende aangehouden. Hij waarschuwde me niet de stad in te gaan vanwege ongeregeldheden. Over mijn schouder kijkend zag ik een wolk studenten die richting de rotonde trok.

Groepen studenten worden vaak voor politieke karretjes gespannen en de geschiedenis van Mali leert hoe groot hun invloed kan zijn. In Koutiala trok een groep van school tot school om meer studenten mee te krijgen. Weiger je als school, dan worden er stenen ter vernieling afgevuurd. Weinig ruimte voor eigen keuzes…Gevolg van deze actie: een uitgebrand radiostation en alle scholen in Koutiala dicht tot en met maandag. Alsof je daar wat nieuws van leert :]

Op Bethel zochten verschillende jonge, christelijke leerlingen beschutting, die niet aan deze zinloze vernielingen mee wilden doen. Helaas vormen zij een uitzondering. Zelfs volwassenen keuren zulke acties min of meer goed. En de invloed van ouders en leraren dan? Nee, beweert men, niemand kan hen tegenhouden, de leerlingen moeten tenslotte ook hun woede kwijt?!

Zulke uitspraken maken me des te hopelozer. Alsof een zinloze actie als deze de situatie in Mali ten goede komt. Maar goed, Afrika functioneert nu eenmaal in een groepscultuur. Zonder groep, geen leven! En zelf nadenken? Dat wordt hen nergens geleerd, en zeker niet op scholen. Een goede politieke discussie in de klas om de geest te scherpen? Helaas zit dat er al helemaal niet in.

Ook op nationaal niveau worden onwaarheden verspreid, om de gunst van de bevolking in de voortgaande strijd te behouden. Deze verwarring heeft ook vele ontwikkelingswerkers het land uitgejaagd. En de rol van de (sociale) media is hierbij keer op keer weer ongelooflijk groot. Ik bedenk me nu wel drie keer voor ik iets ‘politiek gevoeligs’ op FaceBook plaats. En indien onwaarheden worden verspreid, probeer ik daarop te reageren.

Van de week laaide er weer gevechten tussen verschillende groepen militairen (en studenten) op. Dit kostte aan 22 tot 70 man het leven (een precies aantal kan men niet geven?). Tijdens deze dagen ging ook het vliegveld in Bamako weer dicht. Verschillende bronnen melden dat dit wel eens tot de 7e mei kon duren (vandaag hoorden we dat het vliegveld weer open is?!).

Geruchten deden alweer de ronde dat ook de grenzen wel eens dicht konden gaan. Zonder eerst rustig af te wachten en/of zaken te verifiëren, reageerden mensen hier weer op en trokken direct de grens over naar buurland Burkina Faso. En zo regeert de leugen weer…

Eén ding wordt langzaam voor iedereen duidelijk. Het is lastig – zo niet onmogelijk – te weten wie wel en wie niet de waarheid spreekt. Misinformatie is aan de orde van de dag. Vaak in het voordeel van de politieke pionnen in Bamako. En wie worden er de dupe van? Juist ja, het gewone volk, die toch al in een kramp leven en zich eindeloos zorgen maken over de toekomst, hun toekomst!

[Foto boven: een billboard dat in Bamako op verschillende plaatsen opduikt, bron: http://bamakobruce.wordpress.com/2012/05/02/fears-foreigners-falsehoods]

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top