skip to Main Content
2020 Cancelled

Dapper 2021 tegemoet

Eind 2020 vlogen we tussen alle lockdowns terug naar het warmere Afrika. Gevulde containers waren klaar om opgehaald en vervoerd te worden en de kou werd steeds snijdender – een goed moment om een poging te wagen Senegal weer binnen te komen. Dit keer vlogen we met heel wat (extra) papieren op zak. En uiteraard het met stip meest verkochte item in 2020: een mondkapje. Senegal binnen komen verliep soepel, echter verder reizen naar buurland ML bleek nog niet mogelijk te zijn. Met de landsgrenzen gesloten werd het wederom een rustig uiteinde in Senegal op het dak, uitkijkend over onze wijk en het toch wel vele vuurwerk dat de lucht in ging. Een mooie plek om terug te blikken op toch wel een ander jaar.

2020
FILM & FOTOGRAFIE bleven centraal staan in dit bijzondere jaar. Eén van de hoogtepunten vormde (direct na aankomst in Nederland eind maart) het onderdeel uitmaken van een wereldwijde groep filmmakers die in 10 dagen tijd een hoopvolle film ten tijde van ‘een angstaanjagende, mondiale pandemie’ wilde produceren. Zet de NL-se ondertiteling even aan 🙂

Born from a feeling of isolation and a fierce desire to find purpose in the face of helplessness, #ChooseHopeStory is the collective effort of over 250 filmmakers across the globe to share stories of compassion and unity amidst the COVID-19 Pandemic.

Dat dit ‘angstvirus’ soms besmettelijker is dan Corona zelf, werd pijnlijk zichtbaar tijdens onze nachtvlucht terug naar Nederland. Hieronder een paragraaf over deze ervaring met als titel: In de Hemel is geen paniek!

“De slaap vatten op deze nachtvlucht bleek toch wel een uitdaging. De man naast me was verkouden en had een lopende neus … ‘gelukkig’ met mondkapje voor, al deed hij die vaker af dan me lief was. Eenmaal op Parijs, slaakte ik een zucht van opluchting. De vlieghallen lagen er verlaten en treurig bij. De normaal bruisende Duty free shops hadden nu hun luiken omlaag, en door het gaas zag je de (luxe) goederen in plastic gewikkeld. Over de intercom klonk de repeterende boodschap om voldoende afstand te houden. Alsof je onbedoeld onderdeel was van een slecht aflopende film. Reizen tijdens deze dagen had overigens ook zo z’n voordelen: in no time door de security check, geen rijen in het dames toilet en geen gedrang tijdens het inchecken.”

In 2020 zijn we denk allen MEER ONLINE geweest dan ons lief was, met allerlei (kerkelijke) activiteiten die zich grotendeels naar ZOOM verplaatsten. Een ‘sociale stop’ rond Pasen schoot er dan ook dit jaar bij in.

Wel mocht ik – ondanks alle beperkingen en lockdowns – toch nog REIZEN in het kader van documentaire fotografie. Door meerdere trips naar Spanje, werden meerdere liefdes gecombineerd: het volgen van een zomer bijbelschool (wat al jaren op mijn verlanglijstje stond), dit op beeld en film vastleggen én een persoonlijk fotoproject starten met als titel ‘Corona kindness’, over de zoektocht naar ‘vriendelijkheid/kindness’ in de samenleving ten tijde van een pandemie. Helaas werden film seminars afgelast en ging een reis naar India dit jaar niet door. Wel kreeg één van mijn fotos weer aandacht tijdens een internationale fotowedstrijd en ontving de foto ‘Surreal Surroundings’ een Honorable Award. Dit bewijst maar weer dat je niet ver hoeft te reizen om op te vallen tussen 40.000+ inzendingen. Al blijft het Anco een raadsel waarom deze plaat juist de aandacht van de jury trok 🙂

Surreal Surroundings

Zo goed mogelijk (op afstand) ‘VRIENDSCHAPPEN en werk relaties’ onderhouden stond centraal in 2020. We waren dankbaar voor middelen als ZOOM en whatsapp om onze jongeren en anderen in West-Afrika te blijven coachen. Het was mooi om te zien welke groei er bij hen plaats had, op de momenten dat wij niet zelf ter plaatse konden zijn.

Daarbij mochten we één van onze jongeren meenemen naar de christelijke agrarische school Beersheba, waar hij 10 maanden geestelijk en lichamelijk een groeispurt door mocht maken. De timide jongen die hij voorheen was, heeft nu plaatsgemaakt voor een jonge man vol vuur, die duidelijk van zich laat horen. Een verandering van hart en leven. Daarnaast trouwde één van onze andere jongens en kreeg hij zijn eerste kind. Ook voor hem brak een nieuwe levensfase aan.

Het jaar 2020 was voor mij wel een GEESTELIJKE VERWENNERIJ. De tijd op de bijbelschool in Spanje gaf ruime gelegenheid tot groei en nieuwe inzichten, omgeven door Gods Koninklijke Schepping. De natuur heeft altijd al een bijzondere uitwerking wanneer het gaat om ‘God van dichtbij ervaren’. Terwijl ik dacht 10 dagen op reis te gaan, werden het uiteindelijk 7 weken.

De tijd in Spanje gaf ook wederom weer een VERDIEPING in de familie relaties (Gods genezende hand van vorig jaar). Ondanks het verschil in inzicht over bepaalde levenszaken, slaagden we er toch in om dit met elkaar te blijven bespreken. Ook was het mooi om onderdeel te vormen van het gezin van mijn zus. Bijzonder wat zij momenteel met Gods hulp mogen opzetten: neem eens een kijkje op yadastudies.nl. Anco kwam in de zomermaanden nog een keer langs om het ‘Trainingscentrum voor bijbels leven’ van zonne energie te voorzien.

MEER VAN ZIJN WOORD kwam dit jaar ruim tot bloei. Anco en ik starten onze dag nog steeds met een bijbelpodcast. Daarnaast konden we online uitsluiten bij de bijbelstudiegroep van de huisgemeente/bijbelschool. De corona tijd heeft zo zijn voordelen. Bijzondere bijbelprogramma’s zoalsWhat’s up Prof’ zijn in 2020 van start gegaan, waardoor we in de avonden regelmatig een bepaald thema uit de bijbel kunnen uitdiepen. Ook hebben we Youtube video’s van bijvoorbeeld Light Exposing Darkness (LED) veelvuldig bekeken. De hoeveelheid gelezen boeken naast de bijbel zijn in 2020 achtergebleven. Hopelijk in het nieuwe jaar meer.

De combinatie van SCHRIJVEN EN FOTOGRAFIE nam een onverwachte wending. Zo mocht ik twee gedichten schrijven over de effecten van Corona op de samenleving en bond ik mijn mooiste platen uit de Corona Kindness serie samen tot een fotoboek. Het jaar 2020 gaf voldoende tijd om onze eigen website avonturiers.nl te herbouwen en om een selectie van mijn platen via een populair platform meer onder de aandacht te brengen. In 2021 hoop ik verder te gaan met het regelmatiger publiceren van foto’s en verhalen en komt het wellicht dan eindelijk tot een heus kort fotoverhalen boek.

2020 – 2021
Het had even wat voeten in de aarde, maar eind november vond toch echt de lancering van een ZOOM JOKKO fotoclub plaats. Een club waar we, als fotografen/artiesten, maandelijks ‘samen komen’ om elkaar bovenal te bemoedigen én van elkaar te leren. Tijdens de laatste ontmoeting in de Dakar studio deelden meerdere jongeren dat de club ‘hun ogen voor andere fotoconcepten opent’ en ‘ze dankbaar zijn om een plek te hebben waar ze terecht kunnen met hun vragen en om samen te werken aan hun passie’. Dit heeft mijn hoop vergroot dat de Kerk in 2021 meer en meer gaat inzien dat Kunst van onschatbare waarde is binnen Gods Koninkrijk.

Tijd voor MUZIEK MAKEN blijft een proces van vallen en opstaan. Toch laat ik hierdoor de moed niet zakken en vindt er momenteel een gesprek plaats met een gepassioneerd musicus en collega om mijn ‘carrière als muzikant’ wederom een push te geven. Gezien het feit dat zij en ik in hetzelfde huis wonen, kan ‘afstand’ geen excuus meer zijn :).

Bovenal rust
Ondanks dat het Corona virus de hele wereld in 2020 op z’n kop leek te zetten, ervoeren Anco en ik bovenal Rust. We dachten als gevolg van de pandemie een relatief rustig jaar te hebben, maar niets bleek minder waar. Door het vele voorbereidend werk in en om de boerderij hebben we uiteindelijk zelfs twee jongeren bij ons thuis mogen hosten, om diverse klussen samen op te pakken. Het leek soms wel een kleine commune waarin we leefden, met een jonge man slapend op de bank en een jonge vrouw in de caravan op het erf die voor ons kookte. We voelden ons rijkelijk gezegend!

Anco had in 2020 geen noemenswaarige gezondheidsklachten en hiervoor waren we extra dankbaar. Het thema dat centraal stond in 2020 (Liefdevolle Overgave, met als tekst 1. Petrus 5:7) was spot aan. Het jaar waarin alles anders leek te gaan, was bij uitstek een jaar om volledige overgave te praktiseren.

Voor 2021 komt het woord ‘MOED / DAPPERHEID / DOORZETTINGSKRACHT’ naar boven. Met als centrale tekst Johannes 16:33 waarin Jezus het met zijn discipelen heeft over de tijd die aanbreekt dat Hij niet meer bij hen zal zijn: “Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen.” Moed om de dingen te blijven doen die God voor ons heeft weggelegd, ook wanneer er gevaar op de loer dreigt te liggen. Of wanneer dit betekent dat je moet afwijken van de weg die iedereen neemt.

Volgens het woordenboek is MOED een eigenschap die je in staat stelt om iets nuttigs te doen dat vele anderen niet durven. Christenen mogen vaak moedig zijn, ze mogen nuttige dingen doen die vele anderen niet durven. Jezus volgen betekent vaak uit je eigen comfortzones stappen. (Bron: bijbelwoord.nl)

Welk thema/woord staat bij jou in 2021 centraal? En op welk gebied wil jij DOORZETTINGSKRACHT tonen?

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. … en dat fotoboek met Coronafoto’s, dat moet (mag) je echt onder een ‘bestel hier’ linkje zetten! Zo mooi.

    1. Dank Hannah voor je bemoedigende woorden … het helpt me altijd om te reflecteren op wat geweest is en komen gaat. Voor jullie ook Gods rijkelijke zegen over 2021!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top