skip to Main Content
Beersheba Corn Field

Ambassadeurs van Vrede

Beersheba vormt in Senegal een stukje Eden temidden van de woestijn. Niet alleen omdat het zoveel groener en rijker is dan de velden eromheen. Maar vooral omdat studenten die het trainingsprogramma doorlopen zich vaak ontpoppen tot ware ambassadeurs van Hoop en Vrede.

Neem oud-student en kleine boer Benoit (niet op de foto) die van God een droom kreeg met specifieke aanwijzingen om zijn tomatenplanten te beschermen tegen ongedierte. Na een gebed om wijsheid verscheen op een nacht iemand in zijn droom die hem een lokale plant (Puftan) aanwees en vertelde dat hij deze als ongediertebestrijding kon gebruiken. Hij werd wakker, bad en sliep verder. Later in de nacht kreeg hij dezelfde droom en dacht: dit moet een boodschap van God zijn!

De volgende dag nam hij wat Puftan bladeren, stampte deze fijn en mengde ze met water. Het ontstane brouwsel gebruikte hij om één tomatenplant mee te besproeien om te zien wat er zou gebeuren. Twee dagen later leek de plant nog steeds gezond, zonder zichtbare bijverschijnselen. Benoit besloot zijn hele veld te besproeien en de invasie van motten die zijn planten aanvielen, viel stil. Sindsdien staat zijn veld er gezond bij, temidden van gehavende velden.

Het vergt veel moed om binnen de Afrikaanse cultuur af te wijken van de ‘normale, meest genomen route’. Benoit nam een groot (financieel) risico in de ogen van mensen. Zijn vorige twee oogsten waren, ondanks alle inspanningen, door gebrek aan regenwater en een aanval van duizendpoten mislukt. Maar toch zette hij door, omdat de droom van God alles in een ander licht plaatste.

Gisteren mochten ik en mijn camera getuige zijn hoe God niet alleen land herstelt, maar ook een hele gemeenschap. De beste vriend van Benoit, Ernest, werd gevraagd om zich als dominee en veldwerker te vestigen in een klein dorp. Eens kende dit dorp mooie velden, maar toen hij aankwam was daar niets meer van over.

Door het toepassen van eenvoudige technieken (geleerd op Beersheba) – drip irrigatie buizen begraven in de grond zodat muizen deze met rust laten en heel veel compost en bedekking van de grond – en een goed doordacht plan kwam een ware transformatie op gang. De bloeiende velden hebben aantrekkingskracht op de mensen om het dorp heen. Velen komen een kijkje nemen bij de rijke velden en met zonnebloemen versierde paden en veranderen ook hun methode van boeren.

Vol passie leidt Ernest de bezoekers in zijn droomtuin rond. Bij elke hoek of gewas hoort wel een anekdote. Ook zwermen er altijd jonge kinderen om hen heen en leidt hij op natuurlijke manier de jonge generatie op tot vredestichters. Goed voorbeeld doet volgen. Ik sluit me graag aan. En jij?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top